Comisia Europeană a aprobat 513 de milioane de euro, pentru 31 de noi investiții în dezvoltarea capacităților de producție de muniție.
România va primi 47 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de pulberi militare, printr-un parteneriat între compania românească Romarm și producătorul german de armament Rheinmetall.
Proiectul face parte dintr-o alocare de 500 de milioane de euro a Comisiei Europene pentru producția de muniții. Fabricile unde pe vremuri se producea muniție ori tehnică de luptă, vor fi modernizate sau extinse și își vor relua producția.
La Victoria, în județul Brașov, va fi construită cea mai mare fabrică de pulberi din Europa
”Războiul din Ucraina desfășurat în imediata apropiere a granițelor României ne-a împins către o altă dinamică. Războiul ne împinge către o altă dezvoltare și către o altă deschidere. (…) Avem o investiție deja aprobată de către Comisia Europeană care a venit cu aproape 50 de milioane de euro pentru cea mai mare fabrică de pulberi din Estul Europei. Va fi ridicată împreună cu Rheinmetall care a ridicat și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu Fabrica de Pulberi de la Victoria. Au o tradiție majoră și continuitate” a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Obuze și țevi de tun la Arsenal – Reșița, dar și 200- 300 de angajați
Recent, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Prefecturii Caraș -Severin la care au participat secretarul de stat în ministerul Economiei, Flavius Nedelcea, directorul Arsenal, Ionuț Chisăliță și Ionuț Popovici, directorul Casei Județene de Sănătate, prefectul Ioan Dragomir a salutat semnarea contractului care va revigora activitatea la Arsenal Reșița.
„Am avut discuţii în repetate rânduri legate de viitorul Arsenal Reşiţa cu conducerea societăţii, căreia i-am solicitat un plan de acţiune pentru a încerca să reluăm activitatea, cu sprijinul factorilor de decizie de la nivel central. Astăzi s-a semnat un contract de colaborare între SC Arsenal Reşiţa SA şi Torman SRL Bucureşti. În următoarea perioadă vor fi realizate primele investiţii în ceea ce înseamnă partea de logistică, utilaje, astfel încât, odată asigurată infrastructura, până la finalul anului, va putea începe producţia”, a precizat reprezentantul guvernului în teritoriu.
Ioan Dragomir a subliniat faptul că meritul principal este al lui Flavius Nedelcea, Ionuţ Chisăliţă şi, nu în ultimul rând, al deputatului Silviu Hurduzeu.
Secretarul de stat, Flavius Nedelcea, a dezvăluit faptul că acest contract este făcut pe mai multe faze: „În termen scurt, până la șase luni, se va produce muniție de război cu 75 de angajați. În următoarea perioadă se va ajunge la 200-300, urmând ca la faza a treia să existe un număr mai mare de angajați. Nucleul de la Arsenal va rămâne neatins. Baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare țeavă de tun, dar pe lângă aceasta vom produce și obuze. Am lucrat pe această temă aproximativ 10 luni, deoarece a fost foarte complex tot ceea ce s-a întreprins, având în vedere că domeniul de activitate era unicat la Arsenal. În momentul de față vom schimba puțin partea de producție, se va face și altceva pe lângă ceea ce s-a făcut în trecut, dar structura, nucleul Arsenal va rămâne neatins. Deci baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare țeavă de tun sau tot ceea ce este legat de această armă, dar, pe lângă aceasta vom produce și obuze la fabrica din Arsenal.”
Optimist s-a declarat și Ionuț Chisăliță: „Este un contract extrem de benefic atât pentru Reșița, cât și pentru cetățenii ei. Va genera locuri de muncă, servicii și sperăm că producția se va extinde. Sperăm ca Arsenal să devină unul dintre principalii piloni ai producerii de armament”.
Este posibil ca și oțelul necesar în procesul de producție, să fie turnat tot la Reșița, de cei de la Artrom Steel Tubes.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026