Joi (13 februarie 2025), NATO a lansat două noi inițiative multinaționale de înaltă vizibilitate pentru a spori și mai mult protecția spațiului său aerian și pentru a-și consolida descurajarea și apărarea. La o ceremonie de semnare desfășurată la sediul NATO, 15 Aliați s-au angajat să dezvolte soluții mai eficiente pentru amenințările aeriene de nivel inferior – adică amenințările care zboară sub 500 de picioare/150 de metri, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din înălțimea Turnului Eiffel.

Aceiași 15 Aliați (Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Turcia și Regatul Unit), plus Cehia, au lansat o inițiativă multinațională privind supravegherea pasivă aeriană, cum ar fi detectarea zgomotului, care este esențială pentru identificarea capacităților de supraveghere aeriană nedetectabile,cum ar fi amenințările aeriene active, și cele de pe radare.
Războiul din Ucraina a arătat cât de eficiente și periculoase sunt unele tehnologii precum dronele mici și ce rol pot juca într-un conflict.
Creșterea capacității NATO de a detecta, identifica, urmări și răspunde la aceste noi amenințări, exploatând în același timp și progresele tehnologice pentru descurajare și apărare îmbunătățite, este esențială pentru Alianță.
Prin proiectele de amenințare aeriană de nivel inferior și de supraveghere aeriană pasivă, Aliații participanți vor căuta să dezvolte și să dobândească împreună noi capacități, dar și să sporească interoperabilitatea între capabilitățile naționale, la costuri reduse și beneficii operaționale mai mari.
România s-a alăturat astăzi Danemarcei, Germaniei, Greciei, Italiei, Ungariei, Țărilor de Jos, Norvegiei, Sloveniei, Spaniei și Regatului Unit în soluția modulară pentru capabilitățile de apărare aeriană la sol (GBAD Modular). Lansat în 2023, proiectul își propune să dezvolte o soluție modulară, pentru a contracara amenințările aeriene la distanță foarte scurtă, scurtă și medie.
Portugalia și Turcia s-au alăturat Inițiativei multinaționale de depozitare a munițiilor (MAWI), care urmărește să consolideze și să eficientizeze prepoziționarea și gestionarea stocurilor de muniție.
Înființată în 2021, inițiativa numără acum participarea a 26 de Aliați (Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Agenția Türki, Sprijin și Regatul Unit), Agenția Türki și Marea Britanie. (NSPA). Regatul Unit a devenit al douăzeci și unu-lea membru al inițiativei pentru spațiul aerian transfrontalier. Lansată în octombrie 2023, inițiativa își propune să sporească coordonarea dintre autoritățile civile și militare aliate cu privire la utilizarea spațiului aerian pentru antrenamente și exerciții NATO și alte activități aeriene în mai multe regiuni ale Europei.
Pe 14 și 15 februarie 2025, secretarul general al NATO, Mark Rutte, va participa la Conferința de securitate de la München (MSC), împreună cu secretarul general adjunct, Radmila Shekerinska. Pe 15 februarie, secretarul general va participa la o discuție la nivel înalt la MSC: ”NATO, SUA și Securitatea Transatlantică”.
Multipolarization_–_Munich_Security_Report_2025
În timp ce se află la München, secretarul general va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu alți lideri mondiali și membri ai Congresului SUA.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara