Bugetul politicii de coeziune pe fonduri, bugetul alocat statelor membre în perioada 2014-2020 a fost aproximativ de 533 miliarde de euro. La nivel European, s-a înregistrat o rată progresivă de creștere a cheltuirii și implementării fondurilor europene în Politica de Coeziune, cu ultima raportare in 2022 de 76%, conform datelor furnizate de Comisia Europeană.
În ceea ce privește România, aceasta beneficiază de o finanțare din fondurile ESI în valoare de 35.2 miliarde EUR în cadrul programelor din perioada 2014-2020, din care 24.1 miliarde EUR sunt alocate fondurilor politicii de coeziune.
Din păcate, perioada de finanţare 2014-2020 a început fără ca România să aibă o lista cu proiecte mature şi care să poată fi imediat implementate, aşa cum au făcut multe alte ţări. Iar această situaţie a produs întârzieri semnificative în faza de implementare a proiectelor, afectând, implicit, şi rata de absorbţie. Pentru a ajuta autorităţile române să depăşească această problemă Comisia Europeană a oferit asistenţă tehnică la pregătirea proiectelor.
”Lipsa unei liste cu proiecte mari şi de calitate, care să poată să consume banii europeni încă de la începutul actualei perioade de programare, a fost doar un aspect cu efecte negative asupra utilizării banilor europeni. Procedura de achiziţii publice a fost un alt obstacol major în calea implementării proiectelor. După cum se ştie, achiziţiile publice nu pot fi făcute, până când contestaţiile depuse pentru câştigarea unui contract nu sunt soluţionate în instanţă. Şi aici se pierde foarte mult timp. Cred că e absolut necesar – şi am spus în mod repetat acest lucru: trebuie găsită cât mai repede o soluţie legală care să permită judecarea mai rapidă a contestaţiilor. Cu siguranţă că un termen mai scurt de soluţionare a eventualelor contestaţii – să spunem, maximum șase luni, cum există în alte state membre ale Uniunii Europene – ar ajuta mult la implementarea proiectelor. România trebuie să ia măsuri concrete care să ducă la o mai bună coordonare la nivelul instituţiilor implicate în implementarea proiectelor europene. Birocraţia, legislaţia mult prea complicată, precum şi dificultăţile generate de felul în care se derulează achiziţiile publice, toate acestea sunt obstacole în calea unei absorbţii mai rapide. Cred că, pentru a nu irosi şansa istorică pe care o avem în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene, România trebuie să ia câteva decizii importante. Pentru că, aşa cum spun adesea, banii nu sunt totul. E nevoie de o pregătire atentă şi temeinică a proiectelor, e nevoie de administraţii eficiente în implementarea proiectelor, e nevoie de reguli mai simple şi de mai puţină birocraţie când vine vorba de depunerea cererilor pentru finanţare europeană. Trebuie luate măsuri concrete care să asigure o mai bună coordonare la nivelul tuturor instituţiilor din România implicate în implementarea proiectelor cu finanţare europeană. La fel, o altă condiţie este pregătirea din timp a unei liste de rezervă cu proiecte de calitate. Sunt foarte onorată de faptul că astăzi, am fost desemnată Raportor alternativ din partea Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) pentru Raportul cu privire la implementarea Politicii de Coeziune pentru perioada 2014-2020 în statele membre ale Uniunii Europene” scrie europarlamentarul Corina Crețu.
Cu ajutorul colaborării dintre autoritățile române și Comisia Europeană, în perioada de programare 2014 – 2020, România a trimis 57 de proiecte majore spre aprobarea Comisiei Europene. Este vorba doar de acele proiecte a căror valoare depăşeşte fiecare 50 de milioane de euro şi care sunt aprobate la Bruxelles. Toate aceste 57 proiecte majore menţionate au fost incluse în Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIMM), Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Competitivitate (POC).
”În calitate de comisar european pentru politica regională am aprobat toate proiectele propuse de România. Mă refer în primul rând la 40 de proiecte fazate – adică proiecte începute în perioada 2007 – 2013, dar a căror finalizare am aprobat să se facă cu bani din perioada 2014-2020 – faza a II-a având o valoare eligibilă de 3,1 miliarde de euro. Am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca România să nu piardă finanţarea europeană din exerciţiul financiar 2007 – 2013. Consider că România are o șansă istorică de a se moderniza și a îmbunătăți viața cetățenilor prin intermediul fondurilor europene, însă absorbirea acestora depinde de proiectele mature, viziunea și determinarea autorităților competente” conchide europarlamentarul român.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026