Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Uniunea Europeană are la bază valori precum Egalitatea, Echitatea Socială, Libertatea, Democrația și Drepturile omului.

Proiectul ”CAMPANIA VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI ”  își propune să contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții, prin implicarea membrilor marii familii, de pacienți, de toate vărstele, din toate structurile sociale, din comunități.

O primă sesiune de informare a avut loc astăzi, la sediul CENTRULUI EGAL al Crucii Roşii  Subfiliala Lupeni, unde au fost prezenți consilieri locali, reprezentanți ai administrației publice, colegi voluntari din mai multe ong-uri, directori de instituții de învățămînt și tineri voluntari, care au primit informații prețioase despre campaniile care le derulează în această perioadă partenerii noștri,  MEDICUL ȘEF DEPARTAMENT S.S.P dr. Birău Cecilia și COORDONATORUL COMPARTIMENTULUI dr. Roșca Daniela.

Informațiile au fost unele utile care se vor disemina in comunitate, au fost discuții libere și s-a venit chiar cu propuneri pentru noua strategie pentru sănătate, ce va fi elaborată în viitorul apropiat.

Conform raportului „Health at a Glance Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalității din cauze tratabile, cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul.

În cadrul proiectului, pe lângă sesiunile de informare care vor avea loc în cadrul școlilor, instituțiilor și asociațiilor partenere, se vor desfășura și alte activități în aer liber: drumeții, acțiuni de ecologizare, vizite la diferite instituții, agape frățești, concursuri sportive și de agrement, întâlniri cu reprezentanți din alte ong-uri care promovează o educație sănătoasă, pentru toți membrii marii familii, de pacienți.

Proiectul va avea și o componentă cultural-sportivă, educativă, o CARAVANĂ CULTURAL- SPORTIVĂ care va aduce la Lupeni, Timișoara, București și în alte localități, partenere în proiect personalități ale lumii cultural- sportive naționale.

Inițiatorii proiectului sunt : CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI, AJPPHD-TM,  FORUMUL EUROPEAN AL PACIENȚILOR, INSP, DIRECȚIA PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ HUNEDOARA, în parteneriat cu: Primăria municipiului Lupeni, Ministerul Familiei, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara,, Crucea Roșie Română, instituții de învățământ, alte ong-uri și sponsori, etc.

         Bunăstarea pacienților trebuie să fie un obiectiv primordial pentru noi toți, iar sănătatea este o investiție în calitatea vieții 

Menținerea sănătății populației,  reprezintă o investiție esențială pe termen lung, cu impact strategic, ce trebuie să devină operațională în beneficiul cetățenilor României, asigurându-le accesul rapid și de calitate la servicii de diagnostic și tratament și în primul rând, la INFORMAȚIE, la ÎNVĂȚAREA drepturilor și obligațiilor ce le revin, fiecăruia.

Este nevoie în continuare a se investi în prevenție, în promovarea unui mod de viață sănătos, în educația pentru sănătate și, mai ales, în accesul echitabil la servicii de sănătate și trebuie redusă disparitatea dintre mediul urban și cel rural.

Într-un moment în care, Uniunea Europeană este într-un labirint de probleme complexe de sănătate, ideea unei „Garanții europene de îngrijire” este într-adevăr ceva, pentru care este clar necesar bunăstare.

Inspirându-se de la programele Garanției pentru Tineret și Copii, Garanția de Îngrijire a fost în centrul mai multor avizele elaborate de EESC.

Având în vedere curentul provocări în acest domeniu (schimbări demografice, legătura sănătate-mediu, pandemia tăcută de probleme de sănătate mintală și netransmisibile boli, investiții insuficiente pe scară largă), apelurile pentru a aborda problema sănătății în mod holistic sunt =mai puternice ca niciodată, pentru a asigura acest lucru.

Fiecare cetăţean are acces continuu de îngrijire, combinând prevenirea, tratamentul, sprijinul și reabilitare. Acest tip de cadrul integrat are potențialul de a furniza asistență medicală mai accesibilă și de calitate superioară și pentru a consolida rezistența sănătății. Configurarea acestui lucru ar fi în conformitate și cu „Inițiativa emblematică europeană pentru sănătate” propus de societatea civilă, EESC – European Economic and Social Committee

Această inițiativă este concentrată asupra dezvoltării unei economii a bunăstării care promovează corectitudinea, solidaritatea și justiția socială. Tranziția este durabilă din punct de vedere ecologic, digital incluziv, durabilă din punct de vedere economic și echitabilă din punct de vedere social.

Luând în considereare această abordare, ar înseamna că unele politici ar putea aborda cauzele fundamentale ale inegalităților care au mai multe fațete și pavează calea către o modalitate durabilă, receptivă și inovatoare ecosistem de sănătate în UE și nu numai. „Garanția europeană de îngrijire” poate consolida și răspunde aspirațiilor cetățenilor și nevoilor societății.

Amândouă, garanția europeană și inițiativa emblematică constituie o oportunitate unică de a concentra eforturile de a construi o Europă viitoare, care are sănătatea și drepturile omului în centrul ei. În vederea viitoarei strategii a UE, agenda pentru 2024-2026, EESC trebuie să furnizeze imboldul din spatele unui impuls colectiv de a asigura că, acoperirea universală de sănătate transcende retorica și devine o realitate condusă de toți reprezentanții societății civile, pentru toți cetățenii, și de livrarea unui răspuns tangibil la nevoia ca sănătatea, să fie luate în considerare, în mod constant, în toate politicile europene și naționale.

Parlamentul European 2024-2029 va fi unul care va dezbate dosare legislative cruciale pentru pacienți: implementarea EHDS (Spațiul European al Datelor de Sănătate), intrarea în vigoare a regulamentului HTA (Health Technology Assesment), ca să numesc câteva dintre cele mai importante și, nu în ultimul rând, revizuirea legislației farmaceutice europene , cu un impact major în comunitatea pacienților.

Totodată, construirea unei relații de colaborare și încredere între societatea civilă și autorități  este cheia succesului, suntem o țară tânără în ceea ce privește democrația și avem nevoie să creștem colaborarea tuturor actorilor din sănătate.

De multe ori, problemele noastre sunt auzite și ascultate, pasul următor ar fi să construim atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru ca aceste probleme să dispară și să nu fie permanentizate într-un sistem blocat in timp.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share