• 18 – 21 ianuarie – Masterclassuri de perfecționare tehnică și interpretativă susti̦nute de profesori invitați din academii europene;
• 22 ianuarie, 11:00 – 17:00 – FESTIVALUL Piano Star cu premii constând în recitaluri, festivaluri, burse, înregistrări și difuzare radio
• 23 ianuarie, 11:00 – 13:00 | GALA Piano Star | ARCUB – Sala mare
Al patrulea și ultimul modul de dezvoltare muzicală și profesională pentru cei 10 pianiști din programul PianoSTAR va avea loc în perioada 18-23 ianuarie la ARCUB, Goethe Institut București și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.
În programul de excelență Piano Star participă 10 tineri și foarte tineri pianiști din toată țara, selectați de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători. Cei 10 tineri sunt: Andra Băcilă, Petru Burcea, Irisa Filip, Matei Cristian Lăbunț, Mario-Victor Lucaci, Leonid Lupașcu, Teodora-Ioana Mincu, Darius Emanuel Moț, Ștefan Rus și Daria Andreea Vasile.
Programul de excelență Piano STAR oferă o serie de experiențe culturale de muzică clasică atât participanților, cât și audiențelor specializate (profesori, muzicieni etc.) și publicului larg.
Astfel, în săptămâna care urmează, publicul bucureștean este invitat în fiecare zi să asiste la cursuri, dar și la Festivalul Piano Star și la Gala de decernare a premiilor, după cum urmează:
18 – 21 ianuarie
MASTERCLASSURI de intrepretare pianistică
marți, 18 ianuarie, 10:00 – 18:00 la Arcub – Sala Arcelor
miercuri, 19 ianuarie, 09:30 – 16:30 la Arcub – Sala Arcelor și Goethe-Institut București
joi, 20 ianuarie, 09:30 – 16:30 la Arcub – Sala Arcelor, Goethe Institut și Institutul Liszt
Modulul cuprinde patru zile de masterclass-uri de interpretare pianistică, astfel, tinerii pianiști își vor adânci înțelegerea muzicală și își vor ascuți tehnicile pianistice sub îndrumarea directă a invitaților speciali – profesori cu reputație internațională: William Fong (Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School), Uta Weyand (fondatoare Pianale International Academy), Barbara Szczepanska (Conservatorul Robert Schumann), Kira Frolu – (Asociația Artual, inițiatoarea PianoStar, pianistă, Royal Academy of Music) și Aaron Shorr (șef catedră pian Conservatorul Regal din Scoția).
Sâmbătă 22 ianuarie, 11:00 – 17:00, ARCUB – Sala Arcelor
FESTIVALUL Piano Star
Modulul se va încheia cu Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în intregul proiect. Programul Festivalului cuprinde trei părți – (1) Chopin si Liszt, (2) Studii și Dansuri, (3) Muzică românească. Lucrări la 4, 6 și 8 mâini sunt, de asemenea, incluse în program.
Duminică, 23 ianuarie, 11:00 – 13:00, ARCUB – Sala mare
GALA Piano Star
În cadrul Galei Piano STAR vor fi acordate premiile pentru cei mai apreciați pianiști și pianiste. Acestea vor consta în recitaluri, burse, vizite de studiu, înregistrări și difuzare radio și vor fi acordate de un juriu internațional din care fac parte: Răzvan Popovici (Director al Festivalului SONORO), Dr. Joachim Umlauf (Director al Goethe Institut București), Dragoș Dimitriu (Director al Filarmonicii Brașov), E.S. Dl. Arthur Mattli (Ambasadorul Confederației Elvețiene în România) și profesorii care susțin masterclassurile de pian: William Fong (Academia Regală de Muzică din Londra și Purcell School, Școala Specială de Muzică pentru copii talentați), Uta Weyand (Pianale International Academy), Barbara Szczepanska (Robert Schumann Hochschule), Aaron Shorr (Conservatorul Regal al Scoției), Kira Frolu (Asociația ARTUAL).
Capacitatea sălilor fiind redusă la 30%, prezența la aceste evenimente rămâne conditi̦onată de rezervarea locurilor pe adresa de e-mail pianostar@dccom.ro și de prezentarea certificatului verde la intrare.
“Ne dorim ca prin această inițiativă accelerator de artiști sau maraton de devenire artistică nu doar să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – ci să explorăm și să răspundem, împreună cu personalitățile de prestigiu și cu tinerii pianiști înzestrați din program, la întrebări precum: Ce rol poate juca cultura muzicală și performanța unui pianist în cariera lui viitoare? Există metode practice pentru conturarea unui viitor de succes? etc. – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.
Prima ediție a programului Piano STAR se derulează în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022. Primul modul a avut loc la Brașov în august, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Liceul de Muzică Tudor Ciortea, iar următoarele trei la București, în septembrie, noiembrie și ianuarie. În cadrul programului au avut loc și recitalurile Kira Frolu (la Goethe Institut București și Arcub) și Florian Mitrea (la Centrul de Arte Tinerimea Română), dar și o masă rotundă pe tema educației artistice și scena culturală. Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții au participat și în ateliere practice de comunicare sub ı̂ndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și ı̂n mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii ı̂ndrumători ai participanților au făcut, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.
Proiectul Piano STAR este organizat de Asociația Artual, în colaborare cu DC Communication, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, IPP – Instore Power Provider și Aqua Carpatica.
Parteneri: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Goethe-Institut București, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara