Federația “Coaliția pentru Educație” va organiza în data de 21 aprilie, la București, o dezbatere publică privind modul de pregătire a profesorilor, considerând că această temă este una critică, ce nu mai suportă amânare. Tema dezbaterii, organizată în format de audiere publică, este: “Masterat didactic sau modul psihopedagogic (I + II): ce tip de formare inițială va crește calitatea în sistemul de învățământ din România?”
Cine și cum poate participa la audierea publică?
Sunt încurajați să participe la această audiere publică și să-și argumenteze punctul de vedere, în favoarea sau nu a unei dintre opțiuni, inclusiv să propună altă strategie de formare inițială a cadrelor didactice, toți cei co-interesați: experți în domeniu, reprezentanți ai asociațiilor profesionale ale cadrelor didactice, reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, studenți la modulul psihopedagogic, profesori, directori de instituții de învățământ, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale implicate în educație, specialiști în resurse umane. Principiul unei audieri publice este ca orice cetățean interesat să poată transmite și susține o Depoziție de care să se țină cont în formularea unei propuneri de politică publică.
Dacă sunteți interesați să participați, este necesar să transmiteți în prealabil punctul dumneavoastră de vedere, argumentat, prin înscrierea unei depoziții scrise, audio sau video. Pentru aceasta, puteți completa formularul disponibil aici și veți informații suplimentare pe site-ul Coaliției pentru Educație www.coalitiaedu.ro. Termenul pentru transmiterea depoziției este 17 aprilie 2016, ora 23:00!
De ce este necesară o dezbatere publică?
Primăvara anului 2016 a adus o veste îngrijorătoare pentru viitorul României: 6 din 10 elevi de clasa a VIII-a au obținut o medie sub 5 la simularea Evaluării Naționale. În plus, rezultatele simulării Bacalaureatului arată că doar 4 din 10 elevi de clasa a XII-a ar promova acest examen.
<<În acest context și ținând cont de studiile din domeniu, Coaliția pentru Educație susține creșterea calității resurselor umane ca prioritate publică și consideră că România are nevoie de profesori competenți, motivați, autonomi, respectați și încurajați să învețe! ”Investiția în profesori, în atragerea unor tineri valoroși către cariera didactică, în programe de formare inițială de calitate trebuie regândită și considerată o prioritate de investiție, ACUM! Dacă autostrăzile sunt atât de importante pentru mișcarea capitalurilor, profesorii sunt importanți pentru mobilitatea capitalului uman pe care o națiune îl are în responsabilitate. Un profesor bun, căruia îi pasă, poate fi ”autostrada” către o viață de calitate a unui copil care să devină un adult autonom, responsabil și implicat în creșterea comunității din care face parte”, spune Daniela Vișoianu, președinta Coaliției pentru Educație.
De altfel, la finalul anului 2015, Coaliția pentru Educație a atras atenția asupra amânării succesive a aplicării Legii Educației Naționale nr. 1/2011 cu privire la organizarea masteratului didactic. Introducerea masteratului didactic în formarea inițială a cadrelor didactice a fost un subiect intens discutat de-a lungul ultimilor ani. Deocamdată lipsește, însă, o poziționare clară a majorității actorilor co-interesați și o decizie asumată pe termen lung.
Acestea sunt motivele pentru care Coaliția pentru Educație pune la dispoziție spațiul și formatul pentru ca opiniile relevante în domeniu să fie exprimate și asumate public.
Ce se va întâmpla după audierea publică?
Toate depozițiile colectate și raportul rezultat vor fi publicate pe site-ul www.coalitiaedu.ro. Pe baza depozițiilor, vor fi formulate recomandări de politici publice de către o comisie de experți, în curs de confirmare în componența finală, din care vor face prof. dr. Lazăr Vlăsceanu, prof. dr. Daniel David, prorector al Universității Babeș-Bolyai, dr. Șerban Iosifescu, președinte A.R.A.C.I.P. și prof. dr. Florence Mihaela Singer, Institutului pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE).
Audierea publică este face parte din proiectul de formare și dezvoltare a Coaliției pentru Educație, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul este susținut de către Asociaţia C4C – Communication for Community, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică și Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE).
Persoane de contact:
Coordonator audiere publică – Octavia Borș, octavia.bors@coalitiaedu.ro, 0745866719
Director comunicare – Simona David Crisbășanu, simona@coalitiaedu.ro, 0754 222 007
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate
Cele mai importante știri din România, 28 iulie 2025. Revista presei
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
CUM MI-A SALVAT OLAPLEX PARUL DUPA DECOLORARE
Când Trauma blochează fluxul. Cum rănile emoționale creează stagnare fizică în sistemul tău Limfatic
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Profilurile DiSC sunt mai mult decât simple teste de personalitate
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate