Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ultimul veteran de război din județul Hunedoara felicitat la aniversarea celor 101 de viață

La 29 aprilie este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război din România, stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 10 octombrie 2007 şi Legea 303 din 13 noiembrie 2007. Anul acesta, doar 1187 de veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, au mai rămas printre noi.

A fost aleasă această zi în semn de cinstire întrucât, la 29 aprilie 1902, Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război, pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877 – 1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României şi supravieţuiseră anilor care au trecut de la acel eveniment istoric.

La adoptarea de către Rege a importantei hotărâri s-au avut în vedere prevederile Convenţiei de la Geneva, din 1870, potrivit căreia cei chemaţi de patrie la luptă au dreptul să devină, după un sfert de veac, VETERANI.

Unul dintre supraviețuitorii greutăților și ororilor războiului este veteranul de război Tudor Gheorghe, din municipiul Lupeni, singurul veteran din întreg județul Hunedoara, care a împlinit venerabila vârstă de 101 de ani, pe data de 15 aprilie.

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria ” din județul Hunedoara,  prin președintele Ioan Dorel Șchiopu i-a fost înmânată o diplomă de recunoștință  ”pentru contribuția excepțională la apărarea ONOAREI, DRAPELULUI ȘI PĂMÂMTULUI PATRIEI, pentru EROISMUL cu care a luptat pentru ca România să fie LIBERĂ și INDEPENDENTĂ”.

 

 

 Iar anul trecut, i s-a dat onorul și a primit un echipament complet militar, inclusiv gradele de maior, prin generoziatea membrilor  Asociației CULTUL EROILOR REGINA MARIA HUNEDOARA și la inițiativa președintelui acestuia, Ioan Dorel Șchiopu. 

Ceremonialul a avut loc în Cimitirul Eroilor din Lupeni, în prezența oficialităților locale și membrilor asociației hunedorene,  unde a avut loc un Te-Deum și depuneri de coroane de flori, la mormintele eroilor din cele două războaie mondiale.

                                                        ”Nu am făcut altceva, decât să-mi fac datoria față de țară” 

Lupeneanul  Tudor Gheorghe, alături de ceilalți veterani pe care am reușit să-i intervievez, de-a lungul anilor,  ne-a povestit cu voce liniștită despre vremuri și despre oameni, despre viață și despre moarte, despre război și pace și despre speranță.

”Atunci când mareșalul Ion Antonescu a dat ordinul ”Ostași, vă ordon treceți Prutul!” n-am ezitat nici o clipă și, alături de camarazi, am ajuns până la Odessa. După schimbarea frontului, în august 1944, am făcut parte din trupele Armatei Române,  care a luptat pentru înfrângerea Germaniei hitleriste și am luptat pe acest front,  până dincolo de Munții Tatra, în Cehoslovacia și în Polonia.  Nu am făcut altceva, decât să-mi fac datoria față de țară.  Am suportat durere, gloanţe, frig şi foame, dar acum, îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt aici, alături de dumneavoastră.  Noi am trecut prin război şi vrem să nu mai fie. Nici nu vreau să vă imaginaţi ce viaţă am dus, cât am fost pe front. Mă temeam că în fiecare clipă poate să mă împuşte cineva şi să nu mă mai întorc acasă. Le mulțumesc celor care, astăzi, încă se gândesc la noi și ne onorează, le mulțumesc celor care cinstesc și memoria camarazilor mei,  care au căzut la datorie, cu arma în mâini, pentru țară .Vreau să vă spun că cea mai mare bucurie a mea au fost și sunt copiii mei, nepoții și strănepoții cu care mă mândresc, iar  Dumnezeu a fost alături de mine tot timpul. Noilor generații le spun să aibă grijă de România, să fie sănătoși și să îmbătrânească frumos. Și să fim, cu toții, feriți de rele și de războaie”,  a transmis veteranul  lupenean, Tudor Gheorghe.

Respectând adevărul istoric, trebuie să spunem că recunoaşterea unei asemenea calităţi nu a venit de la sine, direct de la suveran, şi nici datorită propunerilor sau intervenţiilor vreunei instituţii a statului, ci în urma demersurilor unor bărbaţi curajoşi, foşti combatanţi pe redutele de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, care nu mai puteau suporta mizeria şi sărăcia în care trăiau şi s-au adresat direct regelui, care i-a primit la palat.

Ascultându-i cu atenţie, şi considerând îndreptăţite cererile lor, Carol I nu numai că le-a acordat calitatea cuvenită ci, printr-un Decret special, le-a conferit şi unele drepturi, precum se stipula, de pildă, la articolul 2 „Pentru ca fiecărui ostaş să i se asigure liniştea şi ocupaţia pentru tot restul de viaţă, i se pun la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.

Este un moment înălţător, un moment în care,  gândul nostru plin de recunoştinţă trebuie să ajungă la ei, cei care ne sunt alături, cu demnitate şi cu simţul datoriei împlinite.

Vă asigurăm că pentru noi, dumneavoastră – veteranii de război – veţi rămâne acele icoane ale curajului şi devotamentului faţă de ţară şi vă veţi bucura mereu de respectul şi admiraţia noastră!!!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share