Grupul de lucru privind subsidiaritatea, proporționalitatea și scenariul „Mai puțin, dar mai eficient”, și-a prezentat marți, 10 iulie, raportul final. Acesta oferă răspunsuri la trei întrebări principale: (i) cum pot fi aplicate mai bine principiile subsidiarității și proporționalității în instituțiile UE; (ii) cum poate crește gradul de implicare a autorităților regionale și locale și a parlamentelor naționale în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor UE; și (iii) care ar fi domeniile de politică în care competențele ar putea reveni, în timp, la statele membre.
Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Îmi doresc ca Uniunea noastră să se axeze mai mult pe lucrurile care contează pentru cetățenii noștri. Acesta este motivul pentru care actuala Comisie s-a străduit să se implice considerabil în chestiunile majore și mai puțin în cele minore. Acesta este motivul pentru care am instituit un Grup de lucru privind subsidiaritatea, proporționalitatea și scenariul „Mai puțin, dar mai eficient”, pentru a ne asigura că acționăm doar atunci când UE aduce o valoare adăugată. Doresc să îi mulțumesc lui Frans Timmermans și celorlalți membri ai Grupului din partea parlamentelor naționale și din Comitetul Regiunilor pentru acest raport important. Uniunea noastră nu poate fi construită fără participarea activă și egală a autorităților locale, a instituțiilor UE și a tuturor nivelelor de guvernare intermediare. Voi prezenta concluziile în cadrul discursului meu privind starea Uniunii, în luna septembrie. Sper că liderii celorlalte instituții și autoritățile naționale mi se vor alătura în demersul de transpunere a acestor reflecții în centrul activității viitoare a Uniunii noastre.”
Printre recomandările Grupului de lucru se numără:
- necesitatea unei noi modalități de lucru în materie de subsidiaritate și proporționalitate pentru a permite autorităților locale și regionale, precum și parlamentelor naționale, să contribuie într-un mod mai eficient la elaborarea politicilor UE și a noilor acte legislative;
- aplicarea în mod flexibil a termenului-limită de 8 săptămâni pentru prezentarea de către parlamentele naționale a avizelor privind proiectele legislative ale UE și posibilitatea extinderii sale la 12 săptămâni;
- agrearea, de cele trei instituții europene, a unui program multianual specific menit să promoveze aplicarea eficientă a legislației existente și reducerea numărului de inițiative legislative;
- aplicarea noii abordări în ceea ce privește atât legislația europeană existentă, cât și toate inițiativele politice noi.
Context
Grupul de lucru, instituit de președintele Juncker în noiembrie 2017, este prezidat de prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans. El este constituit din trei membri din partea Comitetului Regiunilor – președintele Karl-Heinz Lambertz (Belgia), Michael Scheider (Germania) și François Decoster (Franța) – și din trei membri ce reprezintă parlamentele naționale – Toomas Vitstus (Estonia), Kristian Vigenin (Bulgaria) și Reinhold Loptaka (Austria).
În luna noiembrie, Președinția austriacă a UE va organiza, la Bregenz, o conferință privind subsidiaritatea, care va oferi posibilitatea de a discuta raportul Grupului și de a analiza modul în care se poate da curs recomandărilor sale, din perspectiva discursului privind Starea Uniunii, care va fi prezentat la 12 septembrie 2018.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Întâlnire de suflet! Rectorul Politehnicii timișorene, Florin Drăgan, de vorbă cu Alumni UPT stabiliți în Germania
Caricaturi cu pretenție de artă la Festivalul ”Beach, please”. De ce permit autoritățile promovarea răului în fața tinerilor?
Scuterul electric: libertate, economie și sustenabilitate pe două roți