Departamentul Finanțe, Sisteme Informaționale și Modelare pentru Afaceri de la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA) din UVT inițiază programul de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile”, un proiect care răspunde direct dinamicii actuale a pieței și unei necesități obiective în dezvoltarea de competențe specializate în domeniul sustenabilității și al raportărilor ESG (Environmental, Social, Governance – sustenabilitatea și etica afacerilor). Acest program constituie o premieră pentru mediul academic din România, fiind rezultatul colaborării și unui parteneriat strategic dintre Universitatea de Vest din Timișoara și UniCredit Bank.
În ultimele decenii, schimbările climatice, nevoia de atenuare a inegalităților sociale și necesitatea de a adopta și implementa sisteme de guvernanță corporativă transparentă au devenit subiecte prioritare pe agenda globală. Aceste provocări au condus la o cerere accentuată pentru specialiștii care pot integra factorii ESG în strategiile de afaceri și care pot realiza raportări conforme cu standardele internaționale.
Un factor determinant în inițierea acestui program este recunoașterea necesității de educație continuă în rândul profesioniștilor din domeniul financiar și al afacerilor. Într-o economie în continuă schimbare, abilitățile și cunoștințele acumulate în timpul studiilor universitare inițiale nu mai sunt suficiente pentru a răspunde noilor provocări și oportunități.
Prin urmare, noua inițiativă a Universității de Vest din Timișoara, dezvoltată în parteneriat cu UniCredit Bank, se integrează procesului generic de formare profesională continuă, care devine esențială pentru a menține relevanța și competitivitatea pe piața muncii în România și Europa.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Suntem onorați să anunțăm inițierea noului program de studii postuniversitare, aliniat tendințelor europene de viitor. Cursanții acestui program de studii vor integra un set de cunoștințe și aplicații ce vin în conformitate cu Green Deal-ul European și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU. România, prin politicile publice de mediu, și-a asumat o serie de angajamente pentru tranziția către o economie verde și sustenabilă, care se concretizează în măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, promovarea economiei circulare și integrarea principiilor ESG (Environmental, Social, Governance – sustenabilitatea și etica afacerilor) în toate sectoarele economiei. Noul program de studii postuniversitare se concentrează asupra acestei abordări noi în etica afacerilor sustenabile, un concept inovativ, important pentru spațiul european al educației și cercetării. Mulțumim partenerilor de la UniCredit Bank pentru deschidere și pentru implicare, într-un spirit evoluat al pregătirii culturii financiare de viitor.”
Organizarea noului program de studii postuniversitare răspunde unei cereri reale a pieței formării și dezvoltării profesionale în domeniul raportărilor ESG și finanțelor sustenabile. În contextul actual al economiei globale, companiile și instituțiile financiare se confruntă cu o presiune crescută din partea investitorilor, autorităților de reglementare și a societății civile pentru a adopta practici sustenabile și responsabile. ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de criterii esențiale pentru evaluarea impactului și performanței unei organizații în ceea ce privește sustenabilitatea și etica afacerilor.
Anca Ungureanu, Director de Marketing și Comunicare la UniCredit Bank a spus: „Unul dintre pilonii cei mai importanți pentru grupul UniCredit este angajamentul nostru față de comunitate, iar implicarea în proiecte de educație este o prioritate pentru că astfel putem contribui la progresul societății și la un viitor mai bun pentru generațiile care vin. Tocmai de aceea, parteneriatul cu Universitatea de Vest din Timișoara a venit natural și mă bucur că reușim să lansăm cursul postuniversitar Raportări ESG și finanțe sustenabile împreună cu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor. Credem cu tărie că va contribui semnificativ la formarea viitorilor specialiști din domeniul afacerilor sustenabile, ajutându-i să-și construiască cariere și șanse să fie nu doar parte a schimbării, ci și a soluției.”
Pe lângă contextul general favorabil creșterii cererii pentru competențe în raportările ESG și finanțele sustenabile, programul se aliniază și cu strategiile de dezvoltare durabilă promovate la nivel național și european. Programul de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile” este astfel structurat încât poate oferi cunoștințe și abilități avansate în acest domeniu emergent, vizând dezvoltarea profesională a participanților prin intermediul unor prezentări cu caracter teoretic, dar și prin intermediul unor studii practice. Programul va aborda subiecte precum cadrul de reglementare a raportărilor de sustenabilitate, integrarea factorilor ESG în deciziile financiare și strategii de investiții sustenabile.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026