Cum va arăta viitorul asistenței medicale europene și al promovării pacienților în următorii cinci ani și mai departe?
Noul mandat poartă responsabilitatea implementării Spațiului european de date privind sănătatea, angajarea în trilogul pentru legislația farmaceutică și implementarea regulamentului de evaluare a tehnologiei sănătății. Aceste inițiative legislative vor avea un impact asupra furnizării de asistență medicală cetățenilor Uniunii Europene.
Odată cu introducerea Manifestului organizațiilor de Pacienți, ne-am imaginat următorul deceniu de advocacy a pacienților ca fiind cu adevărat democratic, participativ și incluziv.
Concluziile Consiliului privind Uniunea Europeană a Sănătății au adus încurajare prin atragerea atenției asupra necesității unei acțiuni comune ambițioase pentru o gamă largă de provocări de sănătate publică. Aceste acțiuni vor sprijini sisteme de asistență medicală mai rezistente, centrate pe pacient, vor consolida investițiile în sănătate și vor aborda nevoile nesatisfăcute ale pacienților.
”Cu toate acestea, solicităm o concentrare sporită pe prioritizarea alfabetizării în domeniul sănătății pentru a împuternici pacienții și pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate, realizând o adevărată piață unică pentru produse medicale pentru a îmbunătăți accesul pacienților și afirmând rolul-cheie al organizațiilor societății civile, în special al organizațiilor de pacienți, în realizarea unei punți decalajul dintre instituții și public” arată EPF.
Și europarlamentarul Maria Grapini a reiterat necesitatea asigurării unui acces egal al cetățenilor la tratament, cerând, în context, să nu se blameze sistemul sanitar prin generalizarea cazurilor negative.
“Eu sunt de două mandate la Bruxelles și credeți-mă că trebuie să vin, de fiecare dată, în România să-mi fac analizele și radiografiile și Computer Tomograf (CT), pentru că la Bruxelles te programează la șase luni. De asemenea, am înființat, acum zece ani, în Timișoara, o asociație a pacienților, și lucrăm foarte bine cu spitalele. Eu n-aș blama, în niciun caz, tot sistemul sanitar!”, a subliniat europarlamentarul Maria Grapini.
În România, este o problemă în privința incapacității sistemului de sănătate de a facilita accesul cetățenilor, în mod, egal la analize, la aparatură performată și la tratamentul oncologic.
Cu toate acestea, eurodeputatul și-a exprimat speranță că, noul comisar european pe Sănătate va reuși să remedize această problemă la nivelul tuturor statelor membre ale UE implicit și în cazul țării noastre.
”N-aș pune, însă, un covor negru peste toți medicii din România”, a mai spus europarlamentarul, care a adăugat că ”are rezerve serioase în privința afirmațiilor potrivit cărora un medic ar ucide, intenționat, niște pacienți. Acest lucru este foarte clar din punctul meu de vedere. Cred că putem vorbi, mai degrabă, de situații în care anumiți contestatari, din anumite instituții, au niște interese și mize personale. Pentru a acuza un medic, trebuie să ai dovezi incontestabile. Altfel, nu se poate!”, a conchis eurodeputatul Grapini.
EPF își menține angajamentul de a construi un sistem mai incluziv, centrat pe pacient
”Prin acordarea de prioritate alfabetizării în domeniul sănătății, îmbunătățirea accesului la asistență medicală și asigurarea implicării solide a pacienților în conturarea politicilor de sănătate, putem aborda provocările viitoare. Puterea organizației noastre constă în puterea colectivă a membrilor noștri și, împreună, vom continua să milităm pentru un viitor mai sănătos și mai echitabil pentru toți pacienții din Europa” au transmis și reprezentanții Forumului European al Pacienților .
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL