Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Vom continua să milităm pentru un viitor mai sănătos și mai echitabil pentru toți pacienții din Europa”

                  Cum va arăta viitorul asistenței medicale europene și al promovării pacienților în următorii cinci ani și mai departe?

Noul mandat poartă responsabilitatea implementării Spațiului european de date privind sănătatea, angajarea în trilogul pentru legislația farmaceutică și implementarea regulamentului de evaluare a tehnologiei sănătății. Aceste inițiative legislative vor avea un impact asupra furnizării de asistență medicală cetățenilor Uniunii Europene.

Odată cu introducerea Manifestului organizațiilor de Pacienți, ne-am imaginat următorul deceniu de advocacy a pacienților ca fiind cu adevărat democratic, participativ și incluziv.

Concluziile Consiliului privind Uniunea Europeană a Sănătății au adus încurajare prin atragerea atenției asupra necesității unei acțiuni comune ambițioase pentru o gamă largă de provocări de sănătate publică. Aceste acțiuni vor sprijini sisteme de asistență medicală mai rezistente, centrate pe pacient, vor consolida investițiile în sănătate și vor aborda nevoile nesatisfăcute ale pacienților.

”Cu toate acestea, solicităm o concentrare sporită pe prioritizarea alfabetizării în domeniul sănătății pentru a împuternici pacienții și pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate, realizând o adevărată piață unică pentru produse medicale pentru a îmbunătăți accesul pacienților și afirmând rolul-cheie al organizațiilor societății civile, în special al organizațiilor de pacienți, în realizarea unei punți decalajul dintre instituții și public” arată EPF.

 Și europarlamentarul Maria Grapini a reiterat necesitatea asigurării unui acces egal al cetățenilor la tratament, cerând, în context, să nu se blameze sistemul sanitar prin generalizarea cazurilor negative.

“Eu sunt de două mandate la Bruxelles și credeți-mă că trebuie să vin, de fiecare dată, în România să-mi fac analizele și radiografiile și Computer Tomograf (CT), pentru că la Bruxelles te programează la șase luni. De asemenea, am înființat, acum zece ani, în Timișoara, o asociație a pacienților, și lucrăm foarte bine cu spitalele. Eu n-aș blama, în niciun caz, tot sistemul sanitar!”, a subliniat europarlamentarul Maria  Grapini.

În România, este o problemă în privința incapacității sistemului de sănătate de a facilita accesul cetățenilor, în mod, egal la analize, la aparatură performată și la tratamentul oncologic.

Cu toate acestea, eurodeputatul și-a exprimat speranță că, noul comisar european pe Sănătate va reuși să remedize această problemă la nivelul tuturor statelor membre ale UE implicit și în cazul țării noastre.

”N-aș pune, însă, un covor negru peste toți medicii din România”, a mai spus europarlamentarul, care a adăugat că ”are rezerve serioase în privința afirmațiilor potrivit cărora un medic ar ucide, intenționat, niște pacienți. Acest lucru este foarte clar din punctul meu de vedere. Cred că putem vorbi, mai degrabă, de situații în care anumiți contestatari, din anumite instituții, au niște interese și mize personale. Pentru a acuza un medic,  trebuie să ai dovezi incontestabile. Altfel,  nu se poate!”, a conchis eurodeputatul Grapini.

 

 

                                     EPF își menține angajamentul de a construi un sistem mai incluziv, centrat pe pacient

”Prin acordarea de prioritate alfabetizării în domeniul sănătății, îmbunătățirea accesului la asistență medicală și asigurarea implicării solide a pacienților în conturarea politicilor de sănătate, putem aborda provocările viitoare. Puterea organizației noastre constă în puterea colectivă a membrilor noștri și, împreună, vom continua să milităm pentru un viitor mai sănătos și mai echitabil pentru toți pacienții din Europa” au transmis  și  reprezentanții Forumului European al Pacienților .

Distribuie acest articol Oficial Media
Share