Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Zilele Orașului Fieni, 492 de ani de atestare documentară

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, alături de echipa PSD Dâmbovița și de primarul Iulian Tatulescu, au fost prezenți ieri la sediul Centrului Cultural ”Mihail Lupescu” Fieni, unde a avut loc Ședința Festivă a Consiliului Local Fieni, cu prilejul sărbătoririi “Zilelor Orașului Fieni” – 492 de Ani de Atestare Documentară.

Cu această ocazie, edilul orașului Fieni i-a premiat pe elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare. Tot în cadrul evenimentului au fost aniversate familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie “Nunta de Aur” și “Mirii Anului”, iar personalităților care au contribuit la promovarea culturii locale și naționale li s-a oferit titlul de “Cetățean de Onoare”.

”Oamenii sunt cei care fac o comunitate frumoasă!
Mă bucur că astăzi, când Fieniul sărbătorește 492 de ani de la prima atestare documentară, primarul Iulian Tătulescu a ales să-i premieze pe cei care, indiferent de vârstă, sunt parte a orașului prin tot ceea ce au reușit și reușesc în viața de zi cu zi.
Fie că vorbim de cuplurile care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie, adevărate lecții de viață, de elevii cu rezultate mai mult decât bune în ultimul an sau de cei care promovează peste granițe orașul Fieni și județul Dâmbovița, toți merită aprecierile noastre.
I-am felicitat astăzi pe toți alături de colegii mei și le-am urat ‘La Mulți Ani’! Fieniul are un trecut și, din ce vedem în fiecare zi, are și un viitor pe mâini bune.
La Mulți Ani, Fieni!”, a precizat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Scurt istoric al orașului Fieni oferit de bibliotecar Maria Avrămescu

Actul de atestare al orașului Fieni este un hrisov domnesc, datat în 14 iulie 1532 şi provine din cancelaria domnitorului Vlad Înecatul (1530-1532).
„Din mila lui Dumnezeu, lo Vlad Voievod şi domn a toată ţara Ungravlahii, fiul bunului Vlad Voievod. Dă domnia mea această poruncă a domniei mele, lui Nan cu fratele său, anume Stan, cu fiii lor, ca să le fie ocină în Fiiani (…) pentru că le este dreaptă ocină şi dedină.
De aceea, am dat domnia mea lui Nan cu fratele său Stan şi cu fiii lor, ca să le fie lor de ocină şi de ohabă, lor şi fiilor lor şi nepoţilor şi strănepoţilor lor şi de nimeni neclintit, după spusa domniei mele(…). Am scris eu, Oprea scriitorul, luna iulie, 14 zile, în anul 7040 (1532) lo, Vlad Voevod, din mila lui Dumnezeu, domn.”

“Mai sus, în dreptul drumului spre Runcu si Costești, într-un târziu de timp, o femeie, pe nume Ena, a pus piatra de început pentru un han, silind ca dejugătoarea Moţăienilor să urce mai sus. Și femeia a avut trei fii, unul mai puternic decât altul, şi când s-a dus, căci omul nu traiește cât pământul, cei trei fii ai săi au dus mai departe deprinderile femeii care pierise. Hanul a început să fie din ce în ce mai cunoscut: era el cunoscut si pe vremea Enei, dar uneori nu-i destul o viaţă de om ca să se ducă vestea despre un loc, chiar despre o viaţă de om, dacã are ceva sã străluceascã… Era cunoscut acum ca hanul de la Fiii Enei, până când s-a pierdut amintirea Enei si Fiii Enei, locurilor spunându-li-se simplu FIENI, ca astăzi.” (C. Manolescu – “Cartea pământului”, 1981)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share