Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂȚII PRESEI 2024

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă site-ul ONU.

”Conştientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu şi a consecinţelor acesteia este esenţială pentru a construi societăţi democratice. Munca jurnalistică este indispensabilă în acest scop”, punctează www.un.org.

Jurnaliştii se confruntă cu provocări semnificative în căutarea şi diseminarea informaţiilor despre probleme contemporane, cum ar fi dificultăţile din lanţurile de aprovizionare, migraţia climatică, industriile extractive, mineritul ilegal, poluarea, braconajul, traficul de animale, defrişările sau schimbările climatice. Asigurarea vizibilităţii acestor probleme este crucială pentru promovarea păcii şi a valorilor democratice la nivel mondial.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinţei Generale a UNESCO. De atunci, ziua de 3 mai, aniversarea Declaraţiei de la Windhoek, este sărbătorită la nivel mondial ca Ziua mondială a libertăţii presei.

În perioada 2 – 4 mai, Guvernul statului Chile și UNESCO vor găzdui cea de-a 31-a Conferință Mondială a Zilei Libertății Presei, la Santiago.

Conferința academică este găzduită de Universidad de Chile și Pontificia Universidad Católica de Chile. Acesta va promova un forum pentru a aborda problemele privind siguranța jurnaliştilor.

Potrivit UNESCO, jurnaliştii, oamenii de ştiinţă, artiştii, activiştii şi alte voci care lucrează pe probleme de mediu, au fost invitaţi să posteze mesaje video pe reţelele lor de socializare despre legăturile dintre libertatea de exprimare, jurnalism în abordarea schimbărilor climatice şi crizele de mediu, cu hashtag-ul #WorldPressFreedomDay. Unele dintre mesaje vor fi selectate pentru a fi ecranizate în cadrul Conferinței mondiale a Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Principala valoare la care țin jurnaliștii este libertatea presei; aceasta presupune recunoașterea dreptului jurnalistului de a căuta informații și de a exprima opinii, fără a fi îngrădit de vreo autoritate, fie că aceasta este administrativă, economică, juridică sau politică, diferită de cea a deontologiei profesionale.
Libertatea presei este o piatră de temelie a societăților moderne care prosperă,  numai dacă cetățenii,  au acces la informații veridice pe care își fundamentează alegerile, în cunoștință de cauză. Totuși, presa din țara noastră nu se poate bucura de acestă valoare, atâta timp cât va sta închisă în “cușca” pe care guvernarea, politicul  și oligarhii care dețin trusturile de presă, au pregătit-o cu drag, pentru ea.
Primul paragraf al art. 10 CEDO prevede că: “Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare” Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații, fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere…
Analizând ce se spune în art.10, atunci, jurnaliștii pe lângă faptul că au dreptul de a primi informații, mai au dreptul și de a le comunica, la timp opiniei publice.
Vreau să spun , că aceste informații trebuie obținute de la prima sursă și transmise publicului complete și veridice.
John Locke spunea că: Statul ar trebui să aibă ca scop ultim, prezervarea drepturilor naturale: la viaţă, libertate şi proprietate, iar J.St.Mill spunea că: Orice restricţie impusă de stat este rea. Chiar dacă un individ nu poate face ceva bine, statul nu trebuie să intervină, căci astfel se limitează independenţa şi iniţiativa particulară. Orice creştere a puterii statului este în mod automat rea şi prejudiciază libertăţile individuale, scade libertatea individuală. Ar fi mai multe de spus, dar m-am referit doar la imixtiunea statului în presa românească.
Dar, pentru că este ziua noastră, urez tuturor colegilor din presa scrisă și audio vizual sănătate, că-i mai bună decât toate, inspirație pe măsură și să dea bunul Dumnezeu să ne țină aproape, pentru că avem nevoie și de sprijinul Lui, pentru a trece de greutățile meseriei pe care ne-am ales-o, de răutățile, amenințările primite și de tot ceea ce este rău pe lume.
PRESA este și va rămâne a PATRA PUTERE în STAT!
LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share