70-80% dintre gândurile noastre sunt negative - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

70-80% dintre gândurile noastre sunt negative

Ştiați că un om are zilnic între 50.000 și 70.000 de gânduri simple și complexe și cu toate acestea 70% – 80% dintre acestea sunt negative? Este demonstrat că la capitolul gânduri negative toţi suntem specialişti şi excelăm la acest subiect. Avem tendinţa de a scoate la suprafaţă în mod predominant gândurile negative atunci când avem câteva minute de linişte.
În opinia expertului în mindfulness Dana Predu, gândul este fundamentul existenței noastre, deoarece din acesta s-a născut tot ceea ce avem în jurul nostru: de la blocuri, la vapoare, la poduri, până la realitatea virtuală. “Gândul este adevărata celulă a sufletului, iar din acesta izvorăște realitatea.
Dacă 70-80% dintre gândurile noastre sunt negative sau puternic negative, atunci este lesne de înțeles că lumea va arăta rău. Haideți să ne uităm în colțuri ale lumii unde oamenii se urăsc unii pe alți din cauza religiei diferite sau a culorii pielii. Haideți să ne uităm în istorie, nu mai departe de jumătate de secol în urmă.
De la un simplu gând distructiv, cum că unii sunt mai demni decât alții, iar cei diferiți de noi trebuie să moară, s-a născut un întreg genocid, s-a născut cea mai neagră pagină a istoriei noastre moderne. De ce s-a întâmplat asta? Deoarece gândul acela oribil a fost diseminat și a intoxicat mințile multora”, declară Dana Predu, autorul cărții “Minutul de mindfulness”.
Atunci când apar gânduri negative în mintea noastră, expertul în mindfulness ne recomandă să urmăm 3 pași simpli.
1. Observă gândul. “Dacă ești bulversat de gândul care-ți invadează mintea, pur și simplu notează pe hârtie și observă-i tiparul. De cele mai multe ori, atunci când observăm un lucru în exteriorul nostru – cel de pe o coală de hârtie – avem abilitatea de a-l analiza obiectiv, avem posibilitatea de a-i vedea matricea. Este exact ca atunci când nu putem vedea pădurea din cauza copacilor și trebuie sa facem pași în spate pentru a vedea întreg tabloul”, explică Dana Predu.
2. Nu judeca gândul, nu-l suprima. “De multe ori avem tendința de a empatiza cu propriile gânduri sau, dimpotrivă, să le urâm, să le desconsiderăm. Ca să învingem negativitatea, trebuie să o lăsăm să plece, să nu o suprimăm. Unii își alungă gândurile negre alergând pe plajă, alții merg să respire aer curat, alții se plimbă în pădure, alții pur și simplu ies din casă. Acțiunile distructive – de genul, butonarea telefonului, izolarea de lume – nu fac nimic altceva decât să suprime gândurile negative, care vor refula în cele mai nepotrivite momente”, spune expertul în mindfulness Dana Predu.
3. “Provoacă gândul, şirul de gânduri” cu întrebarea: “Rezolv ceva dacă tot aduc gândurile negative în prezent?” “Ideal este să cultivăm abilitatea de a alege un gând în detrimentul altuia. Sfidați gândurile negative, râdeți de ele, uitați-vă în oglindă și veți realiza că acele gânduri nu fac parte din voi, ci vă parazitează, au scopul de a se hrăni cu furia acumulată, cu tristețea voastră. Atunci când nu fugim de negativitate, ci o înfruntăm, aceasta va conștientiza puterea pe care o avem și va sta departe de noi”, conchide Dana Predu, autorul cărții “Minutul de mindfulness”.
Dana Predu este trainer, formator și coach de mai mult de 10 ani, timp în care și-a urmat pasiunea și a început să studieze și să finalizeze cursuri acreditate de mindfulness. Începând cu 2016, a susținut sesiuni de mindfulness în diverse organizații pentru studenți, antreprenori și părinți. În ianuarie 2018, a obţinut Certificatul Internaţional de Mindfulness Coach, a lansat cursurile online de mindfulness pe www.danapredu.com şi a creat programele “Trăieşte viaţa acum” şi “Mindfulness în viaţa mea”. În luna martie a acestui an a lansat prima carte de buzunar de mindfulness „Minutul de mindfulness”.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share