Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alimentatia incorectã este una din principalele cauze ale aparitiei bolilor

Alimentatia incorectã este una din principalele cauze ale aparitiei bolilor.

a) Supraalimentatia si malnutritia
Cantitatea de hranã consumatã trebuie sã fie adaptatã nevoilor organismului. Dacã aportul de hranã este fie exagerat, fie insuficient, el poate cauza îmbolnãvirea.

Consumul exagerat de alimente – când este depãsit necesarul de elemente nutritive vor fi afectate splina si stomacul, se va acumula flegma si vor stagna elementele nutritive în interiorul corpului. Vor apãrea urmãtoarele simptome: eructatii însotite de regurgitãri, dureri în epigastru si în tot abdomenul, diaree, vãrsãturi.

Subalimentarea – duce la imposibilitatea creãrii bazei necesare pentru producerea sângelui si a energiei. Dupã un timp se ajunge la diminuarea energiei de apãrare.

Incercarea de a slãbi prin “înfometare” duce la slãbirea energiei splinei. Din cauza faptului cã splina nu mai are o functionare foarte bunã, ea nu va mai putea sã-si exercite cu succes functiile de transport si de transformare a fluidelor, ceea ce va provoca stagnarea acestora si cresterea în greutate.

b) Consumul preferential al unui singur tip de alimente
Necesitãtile organismului pot fi satisfãcute doar atunci când acesta primeste o alimentatie echilibratã. Consumul unui singur tip de alimente poate duce la malnutritie sau la alte boli.
De exemplu, populatiile care se hrãnesc în exclusivitate cu orez decorticat prezintã o frecvenyã ridicatã a bolii beri-beri.
Locuitorii teritoriilor unde apa nu are iod în cantitate corespunzãtoare suferã de tulburãri ale glandei tiroide.
Excesul de vegetale crude, de salate sau de fructe slãbeste energia splinei, ele fiind contraindicate persoanelor ce au o slãbiciune a acesteia.

Când în alimentatie predominã hrana rece va fi slãbitã energia splinei putându-se dezvolta rãceala si umezeala interioarã. Simptomele caracteristice acestei situatii sunt: dureri abdominale si diaree.

Alimentele extrem de fierbinti vor duce la eliberarea cãtre exterior a energiei vitale, afectând energia si sângele corpului.

Cãldura excesivã, în special cea provenitã din fumat si din consumul bãuturilor alcoolice, va consuma Yin-ul (fluidele) corpului, provocând uneori chiar si stagnarea sângelui.

Gustul amar este legat de inimã, de sânge si de fluidele corpului (Jingye). Excesul de alimente amare va creste focul de la nivelul inimii, conducând la consumul fluidelor.

De asemenea, consumul exagerat de dulciuri sau fãinoase, grãsimi, produce cãldurã umedã în corp, cauzând stagnarea energiei si a sângelui.
Simptome: senzatia de greutate în piept, ameteli, hemoroizi sângerânzi, furuncule.

Dacã mâncarea este limitatã doar la câteva feluri, energia internã va avea de suferit.
Gustul picant este absorbit de cãtre plãmâni. Energia din mâncarea condimentatã este usor absorbitã prin canalul plãmânului.
Dacã mâncarea este condimentatã într-o manierã moderatã atunci fiziologia aparatului respirator va fi îmbunãtãtitã.
Excesul de condimente va afecta însã energia plãmânilor.

 

Gustul sãrat influenteazã rinichii si oasele. Persoanele ce au probleme cu oasele sau cu rinichii nu vor avea voie sã consume decât alimente ce sunt usor sãrate.

Gustul acru guverneazã ficatul si tendoanele. Excesul alimentelor acre va afecta ficatul, provocând rigidizarea tendoanelor si a articulatiilor.

Gustul dulce corespunde splinei si musculaturii. Persoanelece suferã de afectiuni ale stomacului si ale splinei vor consuma cât mai putine dulciuri.

c) Consumul de mâncare alteratã, toxicã sau în conditii neigienice
Aceste situatii vor duce la afectarea splinei si a stomacului. Semne clinice: greturi, vãrsãturi, diaree, dureri în epigastru si abdomen.

Aceste rânduri au fost preluate din cartea Maestrului Cezar Culda; “Medicina Traditionalã Chinezã si Qigong-ul Terapeutic” 

autoeducare.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share