Calendarul zilei 23 noiembrie 2017. 1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis) - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 23 noiembrie 2017. 1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis)

Calendarul zilei 23 noiembrie 2017. 1227: Marele Duce al Poloniei Leszek I cel Alb este asasinat în timpul unui congres al Ducelui Gąsawa.

  • 1473: Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor).
  • 1642: Abel Tasman este primul european care descoperă insula Van Diemen’s Land (mai târziu numită Tasmania).
  • 1700: Ludovic al XIV-lea al Franței îl proclamă pe nepotul său Filip de Anjou drept rege al Spaniei, provocând astfel Războiul pentru succesiunea spaniolă.
  • 1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), botezate “Lucy” (după piesa “Lucy in the Sky with Diamonds” a trupei The Beatles), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului.
  • 1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul “Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.
  • 1859: A fost publicată “Originea speciilor” controversata lucrare a naturalistului englez Charles Robert Darwin (1809-1882).
  • 1874: Americanul Joseph Farwell Glidden a inventat sârma ghimpată.
  • 1879: Italia a recunoscut independența României. S-au stabilit relațiile diplomatice dintre cele doua state (24 nov./6 dec.).
  • 1919: Coalizarea Partidului Național Român, Partidului Țărănesc, Partidului Naționalist–Democrat, Partidului Țărănesc din Basarabia și a altor grupări mici în “Blocul Parlamentar democratic”.
  • 1927: Este numit în funcția de șef al PNL Vintilă I. C. Brătianu, după moartea lui Ion I.C. Brătianu.
  • 1963: Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy, este ucis de Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte.
  • 1970: Vizita oficială în Marea Britanie a președintelui Consiliului de ministri, I.Gh. Maurer; este primit de regina Elisabeta a II-a și poartă convorbiri cu primul ministrul Harold Wilson.
  • 1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), botezate “Lucy” (după piesa “Lucy in the Sky with Diamonds” a trupei The Beatles), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului.
  • 1989: În ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de secretar general al PCR.
  • 1989: Revoluția de Catifea: Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.
  • 2005: Finala concursului european “eEurope Awards”, organizat de Institutul European pentru Administrație Publică, la care participă și România cu proiectul “www.e-licitație.ro”. (Marea Britanie, Manchester, 24-25).

1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), botezate “Lucy” (după piesa “Lucy in the Sky with Diamonds” a trupei The Beatles), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului.

 

Descoperit de D. Johanson în 1974, la Hadar, Etiopia. Perioada estimată: aproximativ acum 3,2 milioane de ani. “Lucy” era o femelă adultă, în jur de 25 de ani. Cam 40% din schelet a fost găsit, pelvisul, femurul (osul coapsei) și osul tibial, toate demonstrând mersul biped. Măsura cam 107 cm (mică pentru specia ei) și cântărea în jur de 28 de kg.

Urmele constau din amprente fosilizate ale labei piciorului, provenind de la doi sau trei hominizi bipezi. Mărimea acestora și lungimea indică faptul că ei aveau cam 140 cm, respectiv 120 cm în înălțime. Mulți oameni de știință susțin că urmele labei piciorului sunt efectiv identice cu acelea ale hominizilor evoluați, în timp ce alții susțin că degetele mari se îndepărtează ușor (ca la maimuțe) și că degetele sunt mai mari decât la hominizi, însă mai scurte decât la maimuțe. S-a făcut o tentativă de atribuire a amprentelor la A. afarensis, fiindcă nu se cunoaște altă specie hominidă din acel timp.

Australopitecus afarensis a existat în perioada cuprinsă între acum 3,9 și 3 milioane de ani. Australopitecus afarensis aveau o față de maimuță cu fruntea teșită, o formațiune osoasă deasupra ochilor, un nas turtit și nu aveau bărbie. Indivizii speciei aveau maxilare proeminente cu molari mari.
Capacitatea craniană varia de la aproximativ 375 până la 500 cm3. Craniul se aseamănă cu cel al cimpanzeului, excepție făcând dinții mai apropiați de cei ai omului. Dinții canini sunt mult mai mici decât cei ai maimuțelor moderne, însă mai mari și mai ascuțiți decât cei ai hominizilor, iar forma maxilarului se situează între forma dreptunghiulară și forma parabolică la hominizi. Totuși, osatura pelvisului și a picioarelor este mult mai apropiată de cea a omului actual. Această observație nu lasă nici o îndoială asupra faptului că aceste australopithecine erau bipede (deși adaptate mai degrabă la mers decât la alergat). Osatura lor arată că, din punct de vedere fizic erau foarte puternice. Femelele erau considerabil mai scunde decât masculii, fapt cunoscut sub denumirea de dimorfism sexual. Înălțimea varia între aproximativ 107 cm și 152 cm.

wikipedia.org
Distribuie acest articol Oficial Media
Share