Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Mihai Măniuțiu – Teatrul Tony Bulandra – Târgoviște

"3 ore dupa miezul noptii" de Mihai Maniutiu - Foto: Oficial Media
“3 ore dupa miezul noptii” de Mihai Maniutiu – Foto: Oficial Media

Omul, această creație colosală, această ”invenție” unică- trăiri, emotii, sentimente, manifeStari într-un proces de re-descoperire, de re-intregire, de distrugere, de re-creație.

Prieten și susținător constant al teatrului târgoviștean, regizorul Mihai Măniuțiu ne-a reonorat cu prezenta sa, regizând de data acesta, ”3 ore după miezul nopții”. Un spectacol de teatru dans, o noutate pentru publicul târgoviștean. Premiera a avut loc vineri, 13 noiembrie în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra. Repetițiile intense de peste o lună de zile, s-au desfășurat într-o ”iluzie de laborator”, așa cum a denumit regizorul spațiul din Cartierul bulgăresc din Tărgoviște unde s-a și născut acest spectacol. Mihai Măniuțiu a reușit să aducă în fața iubitorilor de teatru un spectacol extrem de viu și autentic. Fiecare gest, fiecare expresie a corpului corelate cu muzica si imaginile au făcut ca scaunele spectatorilor să vibreze la propriu. Am re-surprins cu toții viața și doar cateva din emoțiile pe care le trăim făcând lucruri banale. Am reînțeles că omul este această creație colosală, această ”invenție” unică- trăiri, emotii, sentimente, manifeStari într-un proces de re-descoperire, de re-intregire, de distrugere, de re-creație.

Interviu Oficial Media - Mihai Maniutiu & 3 ore dupa miezul noptii - Teatrul Tony Bulandra Targoviste - Oana Maria Grigore
Oficial Media – Mihai Maniutiu & 3 ore dupa miezul noptii – Teatrul Tony Bulandra Targoviste – Oana Maria Grigore

Despre toate acestea și mai mult  într-un interviu cu regizorul Mihai Măniuțiu acordat în exclusivitate pentru Oficial Media.

Oficial Media: Cum a fost revenirea după atâția ani la Târgoviște?

Mihai Măniuțiu: M-am simtit întotdeauna foarte bine la Târgoviște; aici ca și in alte locuri din țară se pot crea condiții de lucru de laborator. Poți să lucrezi cu actori, scenografi care nu au alta treabă… nu trebuie să mai ajungă și în alte locuri. Timp de patru săptămânai am stat într-un fel de iluzie de laborator, pentru că am avut o concentrare exclusivă pe acest spectacol. Patru săptămâni, cu 12 ore de lucru pe zi, deci dintr-o dată luna aceasta înseamnă cât trei luni de lucru în altă parte, e un fel de exclusivitate, pentru că toti fac doar acest lucru. Am început la un cămin cultural, în Cartierul bulgaresc din Targoviște pentru ca la teatru avea loc “Crizantema de aur” și nu aveam unde să lucrăm. Tudor Lucanu si MC Ranin au avut grijă să ne amenajeze spațiul într-un mod propice.

Ne-am simțit extraordinar în acel laborator, pentru ca am fost izolati și am avut condiții de liniște absolută, de concentare. Eram parcă pe altă planetă unde numai noi făceam ceva. Aveam senzația că suntem într-un spațiu atemporal, că putem sta oricând și încerca oricât, fapt ce ne-a creat un fel de calm, cu toate că știam că la un moment dat urmează să avem premieră, aveam senzația că timpul se dilată, asta înseamnă de fapt laboratorul. Să nu fii mereu cu ochiul pe ceas că iti pleacă actorii la alte evenimente. Acest tip de relaxare în raport cu timpul îti dă creativitate, îti dă posibilitatea să încerci fără să fii presat de timp. ” 3 ore după miezul nopții” este al șaselea spectacol pe care îl regizez la Târgoviște.

Revin mereu cu plăcere la acest teatru, pentru că l-am văzut crescând. Ceea ce vedeţi acum, nu exista. Înainte era o scenă strâmbă, o utilare tehnică infint inferioară. Îmi amintesc prima piesă regizată aici, acum 12 ani, Bacantele, unde am lucrat două luni cu actori neantrenați și am făcut practic școală cu ei. Deci asta înseamnă Târgoviște pentru mine, condiții de laborator, cu posibilitatea de a dilata timpul și asta este foarte important când timpul este tot mai măsurat și mai scurt în teatru.

Oficial Media: Ati avut cumva așteptări față de publicul târgoviștean și de cum va reacționa la acest gen de spectacol?

Mihai Maniuțiu: În teatru este foarte bine dacaă publicul vine la spectacole  chiar chiar dacă nu întelege totul. Cine este relaxat se așează pe scaun și spune, ”Piesa asta mi-a inspirat…”. Nu cred că trebuie sa-mi spună un eseu. Dacă l-a emoționat ceva, sau l-a enervat ceva, vreau să știu de ce. Oamenii au reacții vii față de lucrurile vii. Sunt atâtea lucruri vii în jurul nostru care ba ne enervează, ba ne plac, ne irită, ne îndrăgostim de ele… Oamenii se jenează crezând că trebuie să fii hiper intelectuali, din contră, orice simte fiecare în timpul unei piese este perfect.

În spectacolul ăsta sunt straturi care se amestecă, pentru că așa e viața. Într-o zi putem avea o discuție filosofică cu o bătrână- ”Măicuță, viața asta n-are niciun rost”-, peste câteva minute îți controlezi contul în bancă- ”Iar am rămas fără bani”-, într-o singură zi te afli pe mii de nivele… Spectacolul amestecă nivelele și fiecare ia ce vrea. Sigur, el are o temă: o coregrafă înainte de a avea prima repetiție la spectacol, care rămâne în teatru și în noaptea aia i se întâmplă tot felul de lucruri. E foarte simplu, e un moment dificil înaintea primei repetiții care se întâmplă pe scenă și nu acasă, cum ni se poate întâmpla tuturor.

Oficial Media: Ați mai colaborat cu Andrea Gavriliu?

Mihai Măniuțiu: Am lucrat cu ea la spectacolul ”Lectia” de Eugen Ionescu la Teatrul Național de la Sibiu si la  ”Vertij”, împreună cu Vava Ștefănescu. Iar cu restul echipei nu am mai lucrat pentru că alegerea actorilor a fost făcuta de ea. Audiția am făcut-o împreună dar ea a ales actorii.

Oficial Media: Cum vedeți parcursul Teatrului Tony Bulandra?

Mihai Măniuțiu: Cred ca Teatrul din Târgoviște are șansa de a deveni important dacă va deveni in exclusivitate teatru de proiect, precum Teatrul Metropolis.

Oficial Media: Despre teatrul-dans ce ne spuneți?

Mihai Măniuțiu: Teatrul-dans are o lungă istorie, Pina Bausch ( Caffe Muler-1978) este maestra absolută în teatru dans. Vă recomand să căutați spectacolele ei pentru că este un geniu la lucru. Tina Bausch este la îndemâna oricui pe internet, are cel puțin 10 spectacole care sunt geniale. Eu sunt discipolul Tinei Bausch. Ce ați vazut la acest spectacol este o invenție Tina Bausch; evident, eu sunt în linie cu ea, am învățat totul de la ea, este profesoara mea. Am studenți in America unde predau, si au auzit de Pina Bausch și le-am recomandat să o urmărească.

Oficial Media: Cine trebuie să susțină teatrul?

Mihai Maniuțiu: Intr-un oraș mare precum Clujul este diferit. Eu vorbesc cu un singur om. Ministrul culturii este gata convins că Teatrul Național din Cluj trebuie susținut. La fel ca și alte teatre naționale. La Târgoviște este un teatru care ține de consilierii locali, eu la Cluj nu trebuie să conving pe nimeni să susțină teatrul dacă vreau să fac mai mult pentru el- ministrul culturii este gata convins.

BIOGRAFIE MIHAI MĂNIUȚIU

Data şi locul naşterii:
30 octombrie 1954, Cluj

Studii:

– Doctor în teatru cu teza: Introducere în filosofia artei actorului, UNATC Bucureşti (2006);
– Absolvent al Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti (1978).

Premii:

– Premiul publicului pentru spectacolul DON QUIJOTE dupa Cervantes, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, oferit în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara, 2015;
– Premiul UNITER pentru întreaga activitate regizorală, 28 aprilie 2014;
– Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol – NOAPTEA WALPURGIEI de Venedikt Etrofeev – la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, ediţia a XXI-a, Braşov, 12-20 noiembrie 2009;
– Premiul pentru cea mai bună dramaturgie şi Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru Antic de la Merida, Spania – ELECTRA. (Spectacolul a cîştigat şi Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal – Mariana Presecan (2008);
– Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol, UNITER – WOYZECK de G. Büchner (2006);
– Premiul „Vlad Mugur“ pentru cel mai bun regizor invitat – acordat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (2006);
– Premiul de „Excelenţă în teatru“ acordat de revista culturală Cuvîntul (2005);

– Premiul pentru cel bun regizor, UNITER – EXPERIMENTUL IOV (2004);
– Premiul pentru cel bun regizor, UNITER – EXACT ÎN ACELAŞI TIMP de Gellu Naum (2003);
– Premiul Interferenţe al Fundaţiei Culturale Române pentru „Contribuţia excepţională la promovarea teatrului românesc în afara graniţelor“ (2000);

– Premiul pentru cel mai bun spectacol, Festivalul Shakespeare Gdansk – TIMON DIN ATENA de W. Shakespeare (1999);
– Premiul pentru cel mai bun regizor al anului acordat de revista culturală Flacăra (1998);

– Premiul pentru cel bun regizor, UNITER – RICHARD AL II-LEA de W. Shakespeare (1997);
– Marele premiu al Festivalului Internaţional de Teatru, Piatra Neamţ, ed. a XII-a – ANTIGONA de Sofocle (1995);
– Marele premiu al Festivalului Internaţional de Teatru, Braşov, ed. a XX-a – SĂPTĂMÎNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu (1994);

– Marele premiu şi trofeul oraşului Bucureşi la Festivalul Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“ (1993);
– Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol, UNITER – RICHARD AL III-LEA de W. Shakespeare (1993);

– Premiul pentru originalitate în creaţia regizorală la Festivalul Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“, ed. a III-a – LECŢIA de Eugen Ionescu (1992);
– Premiul criticii UNITER pentru regie – AFARĂ ÎN FAŢA UŞII de W. Borchert (1991);

– Premiul revistei Tribuna pentru cel mai bun spectacol, pentru spectacolul CU UŞILE ÎNCHISE de J.P. Sartre (1982);

– Premiul pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie, Festivalul de Teatru pentru Tineret, pentru spectacolulOEDIP SALVAT de Radu Stanca (1977).

Activitate didactică:
– Profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj;
– Visiting Professor la Drama Department, University of California Irvine, SUA (ianuarie-martie 2009);
– Profesor la European Directors School, Leeds, Marea Britanie (martie-aprilie 2006).


Cărţi publicate:

Volume de povestiri şi poeme:

– Până una-alta, Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2012

– Exorcisme, Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2012

– În Balkanya, eu şi ceilaţi demoni, Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2012

– Opiniile unui călător nedemn de încredere, Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2012

Il rauco suon, Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj,  2006
– Povestiri cu umbre,
Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj,  2006

 

Spectacole de teatru montate în Târgoviște

BACANTELE de Euripide, Teatrul „Tony Bulandra“ Târgovişte (2003);

ISPITIRILE SFÎNTULUI ANTON de Flaubert, Teatrul „Tony Bulandra“, Târgovişte (2004);

VISELE CĂLĂTORILOR DE PE TITANIC, scenariu de Mihai Măniuţiu, Teatrul „Tony Bulandra“, Târgovişte (2005);

MARTORII SAU MICA NOASTRĂ STABILITATE de Tadeusz Różewicz, Teatrul „Tony Bulandra“, Târgovişte (2006);

– ODIHNA de George Banu, Teatrul „Tony Bulandra“, Târgovişte (2008);

 

Activitate în Teatrul Național Cluj

  • NOAPTEA WALPURGIEI sau PAŞII COMANDORULUI tragedie în cinci acte de Venedikt Erofeev, scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu (2009) – regia şi scenariul
  • PSIHOZĂ 4:48 de Sarah Kane (2008) – regia
  • O VARĂ FIERBINTE PE IZA scenariu de Mihai Măniuţiu (2007) – regia
  • L’OUBLI / UITAREA de George Banu (2006) – regia
  • BANCHETUL sau CALEA SPRE MOMFA scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu, pe texte de Ioan Es. Pop, Ion Mureşan şi două poeme de Lucian Vasilescu (2006) – regia
  • JULIETA de Visky András (2005) – regia şi adaptarea
  • ALCESTA de Euripide, regia: Mihai Măniuţiu (2003) – regia, decorul
  • EXACT ÎN ACELAŞI TIMP de Gellu Naum, regia: Mihai Măniuţiu (2002) – regia, decorurile, ilustraţia muzicală

Spectacole montate în țară și străinătate

DON QUIJOTE după Miguel de Cervantes, Teatrul Naţional Tîrgu Mureş (2014)
VIAŢA-I MAI FRUMOASĂ DUPĂ CE MORI de Mihai Măniuţiu, Teatrul Municipal “Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc (2014)
LECŢIA de Eugène Ionesco, Teatrul Naţional “Radu Stanca”, Sibiu (2014)
FUN de J. Bosley, Teatrul “Aureliu Manea”, Turda (2014)

DOMNUL SWEDENBORG VREA SĂ VISEZE de Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional Iaşi (2012)

DUPĂ TROIA, scenariu de Mihai Măniuţiu după “Hecuba” şi alte tragedii de Euripide, UC Irvine California, Irvine, S

TRILOGIA-BACANTELE, scenariu de Mihai Măniuţiu după Euripide, Claire Trevor Theatre, University of California, Irvine (2009);

ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI de Shakespeare, Leicester, Marea Britanie, Haymarket Theatre (1995);

RICHARD III de Shakespeare, Teatrul Odeon, Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol al Anului, UNITER, Nominalizare pentru Cea Mai Bună Producţie străină în turneu în Marea Britanie, în cadrul Theatre Managers Association Awards (1993);

LECŢIA de Eugen Ionescu, Charleroi, Belgia, Théâtre de l’Ancre (1993);

 

 

Cristi Iordache & Oana Grigore

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share