Parlamentari uniți pentru un scop comun: Salvați nordul județului Dâmbovița! - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Parlamentari uniți pentru un scop comun: Salvați nordul județului Dâmbovița!

Președintele USR Dâmbovița, deputatul Dumitru Lupescu, a trimis pe adresa redacției noastre, cel mai recent demers pentru încercarea de a soluționa problemele din județ. De data aceasta este vizată situația DN71, un drum surpat, și ruta de transport feroviar, Fieni-Pietroșita, care este pe punctul de a fi scoasă din circuitul de transport călători de la 15 decembrie 2019. Înițiativa se găsește și sub forma urma unei petiții online, pe care cetățenii o pot vota și susține.

Demersul se numește “Interventia in scop de utilitate publica a deputatilor de Dambovita” și este semnată de parlamentarii Circumscripției Electorale nr. 16 Dâmbovița:

Dumitru Lupescu, deputat USR
Cezar Florin Preda, deputat PNL
Corneliu Ștefan, deputat PSD
Claudia Gilia, deputat PSD
Georgeta Carmen Holban, deputat PSD
Oana Vlăducă, deputat Pro România
Marian Țachianu, deputat PSD

În interpelarea adresată către prim-ministrul Ludovic Orban, parlamentarii din Dâmbovița, explică faptul că păstrarea rutei feroviare Fieni-Pietroșița va ”salva nordul județului Dâmbovița de la depopularea masivă care va urma și de la dezastrul total, după ce s-a pregătit izolarea porțiunii de la poalele Bucegilor, pas cu pas, în ultimii 20 de ani!”

Textul integral al interpelării:

”Stimate domnule prim-ministru,

Prin intervenția domnului ministru Lucian Nicolae Bode, au fost reintroduse trenurile pe ruta Oravița – Anina și astfel a fost salvată de la distrugere o sonă a României.

Vă rugăm să dispuneți același lucru și cu trenurile de pe ruta Fieni-Pietroșița, pentru a salva nordul județului Dâmbovița de la depopularea masivă care va urma și de la dezastrul total, după ce s-a pregătit izolarea porțiunii de la poalele Bucegilor, pas cu pas, în ultimii 20 de ani!

Deputat Dumitru Lupescu

Nordul județului Dâmbovița ar putea rămâne izolat. Transportul feroviar dispare, încet, dar sigur. În același timp, DN71 e surpat, dar CNAIR nu a găsit soluții. De la 15 decembrie se retrag trenurile din mai multe zone care deja sunt aproape izolate, iar în continuare vor avea risc major de depopulare, deși au potențial uriaș pentru a deveni zone turistice. Pentru trenul care ajunge la Oravița s-a găsit o soluție, după ce mai multe ONG-uri au făcut o petiție, prin care au cerut trenurile înapoi, însă nordul județului Dâmbovița ar putea rămâne izolat, de săptămâna viitoare, după ce se vor retrage atât trenurile CFR Călători, cât și cele ale operatorului privat Transferoviar Călători.

Situația aceasta nu a fost analizată, la fel ca cea de la Oravița, deși zona de nord a județului Dâmbovița este la poalele Bucegilor, aproape de Sinaia, unde până nu demult se făcea turism. Simultan, aceeași zonă ar putea rămâne și fără acces rutier, după ce o porțiune din DN71 s-a surpat, în primăvara acestui an, iar CNAIR nu a dat incă o soluție.

CFR Călători și operatorii privați de transport feroviar de persoane ar trebui să asigure circulația trenurilor pe toate rutele din țară, iar legea protejează transportul și infrastructura. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost posibile modificări de rute fără nicio explicație, în afară de „dezinteresul călătorilor pentru respectiva rută”.

Trenurile care fac legătura între Pucioasa și Pietroșița, în nordul județului Dâmbovița, au mai fost scoase și la finalul anului 2017, dar au fost reintroduse la începutul lui 2018, după o analiză atentă a situației zonei. Ceea ce nu s-a reușit atunci devine realitate de la 15 decembrie 2019, singura analiză a eficientizării fiind soluționată prin desființarea gării de la Pietroșița, fapt ce garantează izolarea nordului județului Dâmbovița.

Reforma feroviară se face prin distrugere pas cu pas. CFR Infrastructură scoate la licitație secțiile declarate neinteroperabie. Târgoviște-Pietroșița este declarată secție neinteroperabilă, dar acum încă mai circulă trenuri ale CFR Călători și Transferoviar Călători. Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) încheie contractele de servicii publice cu CFR Călători și tot ARF ar trebui să facă analize de eficientizare a rețelei feroviare, potrivit atribuțiilor și obiectului de activitate.

Singura analiză de eficientizare făcută până acum de ARF este de reducere a suprafeței deservite de calea ferată și scurtarea, de la un an la altul, a lungimii șinelor de tren, prin stoparea transportului pe mai multe rute. Porțiunile considerate ineficiente se închid, după „studiul de eficientizare” al ARF.

De fapt, nu există nicio soluție de eficientizare, ci doar de eliminare, pas cu pas, a transportului feroviar. În această situație a fost ruta „Oravița-Anina”, care urma să fie sistată tot de la 15 decembrie, la fel ca Fieni-Pietroșița. Pentru Oravița, CFR Călători propunea soluția unui „tren turistic”, dumneavoastră, domnule ministru Lucian Bode, ați salvat situația, răspunzând unei petiții, iar cursa zilnică pe calea ferată Oravița – Anina nu va mai fi sistată, de la 15 decembrie 2019.

Însă celelalte „eficientizări” prin tăiere nu sunt analizate, iar zonele izolate prin retragerea transportului feroviar devin, astfel, viitoarele teritorii depopulate. Printre acestea este și ruta Fieni-Pietroșița, cu maxim potențial de izolare, depopulare și distrugere a părții de nord a județului Dâmbovița. Orice încercare de a face turism în nordul județului Dâmbovița, la poalele Bucegilor, între Pucioasa și Sinaia, sau chiar între Târgoviște și Sinaia, ar putea deveni, în curând, imposibil de realizat, pentru că și transportul rutier este afectat, pe aceeași porțiune.

Drumul dintre Pucioasa și Sinaia are mari deficienţe, dar CNAIR nu a găsit nicio soluție. De la 15 decembrie, CFR Călători se retrage definitiv de pe ruta Târgoviște-Pietroșița, iar singurul operator va rămâne Transferoviar Călători, însă doar până la Fieni.

Deși zona dintre Pucioasa și Sinaia a fost foarte bogată, sute de ani, iar mult timp s-a făcut turism la poalele Bucegilor, între Sinaia și Pucioasa, acum rămâne doar un teren bun de defrișat, cu peste 100 de clădiri de patrimoniu, în stil neoromânesc, sortite demolării, pentru a face loc, eventual, unui frumos drum pentru camioane, într-un proiect mai amplu de infrastructură rutieră, care urmează să traverseze Bucegii.
Cu alte cuvinte, ar trebui să se scape de localitățile care stau în calea viitorului drum Trans Bucegi, deși chiar acele localități au potențial turistic neexploatat în ultimii 20 de ani. Și în loc de un proiect integrat pentru eficientizarea reală a transportului feroviar, care să includă soluții pentru turism, ce ar fi rezolvat inclusiv problemele căii ferate până la Pietroșița, s-a găsit soluția sistării cirulației trenurilor și a închiderii definitive a tronsonului care leagă acum fabrica de Ciment de la Fieni de viitorul drum prin Bucegi.

După surparea drumului dintre Pucioasa și Fieni, în primăvara acestui an, nu s-a făcut nicio lucrare de reabilitare, deși același drum a fost asfaltat înainte de alegerile europarlamentare, chiar cu o săptămână înaintea votului. Dacă dispare și accesul rutier pe DN71 Târgoviște-Sinaia, dar se oprește și alimentarea cu gaz a nordului județului Dâmbovița – porțiunea surpată fiind chiar deasupra conductei de alimentare – va fi mult mai ușor de scăpat de proprietarii din localitățile care acum stau în calea circulației camioanelor.

De altfel DN71 este foarte important pentru proiectele de infrastructură programate pentru această zonă, pentru că, în mod normal nu ar trebui să poată circula mașini de mare tonaj prin fața câtorva zeci de clădiri monument istoric, așezate de-a lungul drumului care leagă Târgoviște de Sinaia, deci ar exista riscul ca proprietarii să ceară interzicerea acestora – așa cum s-a-ntâmplat, în luna octombrie, în localitatea Măcin, din județul Tulcea, unde nu sunt clădiri monument istoric, dar localnicii au amenințat că incendiază camioanele care trec spre șantierul prntru cconstruirea podului peste Dunăre. La Măcin a rezolvat problema, într-o săptămână, președintele CJ Tulcea, care a găsit soluții imediat, pentru a se construi un drum ocolitor ce lipsea din proiectul de infrastructură mare pentru cea mai mare lucrare finanțată din fonduri europene în această perioadă, respectiv podul peste Dunăre care va lega județul Tulcea de județul Brăila.

În schimb, în nordul județului Dâmbovița, soluția pentru construirea drumurilor peste Bucegi pare a fi depopularea nordului județului Dâmbovița, astfel încât potențialul turistic de astăzi și patrimoniul cultural să fie înlocuite mai întâi cu un drum bun pentru circulația camioanelor, apoi cu un drum de acces către viitorul Trans Bucegi. Același drum va fi foarte bun și pentru transportul de material lemnos din pădurile care vor putea fi defrișate mai ușor în nordul județului Dâmbovița, după depopulare.

Guvernul a blocat, săptămâna trecută, un proiect de modernizare a DN71, care prevedea, printre altele, lărgirea părții carosabile cu 30 de centimetri și consolidarea covorului asfaltic.

Pe de altă parte, un proiect care lărgește doar câteva porțiuni de drum, ca apoi să fie restricționată circulația în localități – prin limita de viteză impusă de lege și din cauza îngustării drumului – este aproape inutil. Dacă un astfel de proiect se finanțează din fonduri europene, există riscul ca România să fie obligată să dea toți banii înapoi, dacă nu se realizează toate lucrările prevăzute în proiect – ceea ce este posibil în acest caz, tomai din cauza localităților prin care trece DN71, unde clădirile sunt amplasate foarte aproape de marginea drumului, deci nu permit extinderea decât dacă sunt demolate.

Și chiar dacă nu sunt demolate în prima fază, vor fi afectate oricum de trepidațiile cauzate de circulația camioanelor de mare tonaj care vor transporta ciment și alte materiale pentru construirea viitorului Trans Bucegi.

În trecut au existat și alte proiecte de modernizare a DN71, pe anumite porțiuni, cu alte rute decât cele prinse în proiectul actual. De exemplu, centura orașului Găești ar fi trebuit să se construiască pe o rută diametral opusă celei din proiectul respins de actualul guvern, iar între Pucioasa și Sinaia erau prevăzute rute care să ocolească localitățile, tocmai pentru a nu afecta patrimoniul cultural.

Domnule ministru, vă rugăm să salvați nordul județului Dâmbovița!

Puteți începe cu analiza situației trenurilor pe ruta Fieni-Pietroșița, o porțiune foarte scurtă, care se parcurge în câteva minute, dar fără de care s-ar face un pas mare pentru depopularea nordului județului Dâmbovița, în continuarea căruia s-ar putea produce, în foarte scurt timp, izolarea completă și distrugerea totală a regiunii dâmboviţene de la poalele Bucegilor.

Vă rugăm, țineți cont și de faptul că CFR Infrastructură primește bani de la bugetul statului pentru a menține funcțională calea ferată.

Acele porțiuni abandonate de operatorii de transport feroviar ajung, în scurt timp, la fier vechi, iar activele CFR Infrastructură ajung să se vândă la licitație, de obicei la prețuri derizorii, de până la câteva sute de euro.

Vă rugăm, țineți cont și de faptul că ruta Pietroșița-Târgoviște este declarată acum secție neinteroperabilă, iar până la finalul anului există un contract prin care CFR Călători și Transferoviar Călători ar trebui să asigure circulația trenurilor, însă totul se va sista pe 15 decembrie. În contractul pe 2020 nu mai apare ruta Fieni-Pietrosita pe lista de serviciu public, astfel încât zona de nord a județului Dâmbovița va fi perfect izolată, deși aici încă s-ar mai putea face turism, la poalele Bucegilor!

Vă adresez următoarele întrebări:

1. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor este interesat ca ruta Pietroșița-Târgoviște să redevină secție interoperabilă şi ruta Fieni-Pietrosita să rămână pe lista de serviciu public, astfel încât zona de nord a județului Dâmbovița să nu fie izolată?

2. Care vor fi măsurile/acţiunile pe care le veţi întreprinde pentru ca zona de nord a județului Dâmbovița să nu fie izolată?”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share