𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗻𝗮𝘁̧𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗲 𝗮l 𝗰𝗹𝗮̆𝗱𝗶𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝘂 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝘀𝗲𝗶𝘀𝗺𝗶𝗰 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁

A început 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗻𝗮𝘁̧𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗲 𝗮l 𝗰𝗹𝗮̆𝗱𝗶𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝘂 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝘀𝗲𝗶𝘀𝗺𝗶𝗰 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁, dezvoltat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

”Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va derula, începând cu anul 2023, Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată. Pentru anul 2023, Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%, ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale” a transmis ministrul  Cseke Attila.

S-au primit deja cereri de peste trei  miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
 ”În mai puțin de 24 de ore de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, Ministerul Dezvoltării a primit, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, 187 de cereri, în valoare de 3.660.683.734,57 lei”  anunță ministrul Cseke Attila.
 Dintre acestea, 121 de cereri, în valoare de 2.772.438.281,12 lei, sunt pentru clădiri multietajate cu destinație principală de locuință, iar 66 de cereri, în valoare de 888.245.453,45 lei, sunt pentru clădiri de interes și utilitate publică, aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.
𝘊𝘦 𝘥𝘰𝘤𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵̦𝘪𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘯𝘦𝘤𝘦𝘴𝘢𝘳𝘢̆ 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘢𝘱𝘭𝘪𝘤𝘢 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘗𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮?

Solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată.
 𝘊𝘪𝘯𝘦 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘱𝘶𝘯𝘦 𝘤𝘦𝘳𝘦𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘵̦𝘢𝘳𝘦?
Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit.
 𝘊𝘢𝘳𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘣𝘶𝘨𝘦𝘵𝘶𝘭 𝘢𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢𝘯𝘶𝘭 2023?
Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. În vederea consolidării și reabilitării clădirilor, se pot finanța, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute. Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share