Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

2026 declarat Anul internațional al pășunilor și păstorilor

Păstoritul este practica tradițională a creșterii animalelor și a transhumanței – migrația sezonieră a animalelor.

El a jucat un rol major în salvgardarea ecosistemelor carpatice și este profund integrată cu moștenirea culturală și cunoștințele ecologice tradiționale din regiunea carpatică.

Pentru a evidenția și susține Păstoritul  Carpatic, Convenția Carpaților va colabora strâns cu Anul Internațional al Pășunilor și Pîstorilor (IYRP)2026, declarat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

                                          Ne angajăm să îmbunătățim calitatea vieții în zonele montane

”Acesta este motivul pentru care pe marginea COP7, Convenția Carpaților și Euromontana au semnat un acord de cooperare pentru a lucra împreună în sprijinirea Păstoritului  Carpatic, a produselor alimentare montane, a adaptării la schimbările climatice, a dezvoltării capacităților de reziliență în zonele montane și a multor alte subiecte conexe”

La 15 martie 2022, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat anul 2026 Anul Internațional al pășunilor și al păstorilor (IYRP).

 

Această aprobare finală este punctul culminant al unei mișcări IYRP care a crescut de-a lungul mai multor ani pentru a deveni o coaliție globală de peste 300 de organizații de păstori și de sprijin. CELEP – prin organizația sa membră Asociația Agrecol (Germania) – a jucat un rol foarte activ în această campanie, făcând parte din echipa de bază care facilitează Grupul Internațional de Sprijin IYRP.

Guvernul Mongoliei și alte 60 de țări au co-sponsorizat rezoluția prezentată AGONU.

În această rezoluție, UNGA afirmă că: „păstoritul  este un mijloc de trai dinamic și transformator legat de diversele ecosisteme, culturi, identități, cunoștințe tradiționale și experiență istorică de coexistență cu natura”. Acesta afirmă că „pășunile sănătoase sunt vitale,  pentru a contribui la creșterea economică, la mijloacele de trai rezistente și la dezvoltarea durabilă a păstoritului”. Acesta solicită FAO să faciliteze punerea în aplicare a IYRP în 2026.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share