Vremea toridă a dat de furcă voluntarilor în cele 3 zile de Color the Village, și cu toate acestea au reușit tot ceea ce și-au propus: 30 de obiective din sat, renovate.
Localitatea în care s-a desfășurat în acest an evenimentul a fost Grădinari, un loc de intersecție și de târg din Valea Carașului, poarta de intrare în zona turistică a Cheilor Nerei. Astfel, au fost alese mai multe obiective din zona centrală a satului: case care au păstrat arhitectura tradițională, dar și Primăria localității, o clădire impozantă, care mai păstrează arhitectura originală, din 1913. Clădirea și-a recăpătat frumusețea și demnitatea de altădată.
Echipele de voluntari au avut câteva obiective dificile, la care au lucrat 3 zile pline, au avut case cu porți frumoase pe care le-au pictat cu atenție și mai ales, au avut multă determinare și dorința de a face bine.
Mai mulți artiști plastici și-au lăsat amprenta: gardul grădiniței a fost îmbogățit cu o pictură murală concepută de artistul Dorin Moldoveanu, o lucrare realizată și cu sprijinul copiilor și tinerilor care au participat la eveniment. De asemenea, peretele viitoarei florării, chiar în centrul comunei, este înfrumusețat cu o lucrare a pictorului Tiberiu Goia.
În total, peste 400 de voluntari au pus umărul pentru Grădinari, la finalul săptămânii trecute. Aceștia au fost atât oameni din sat, care au venit să ajute, dar și din zona Banatului – Reșița, Arad și Timișoara și din țară – Sibiu, Suceava, București, Rădăuți. Au fost oameni de toate vârstele care au ajutat cu ce au putut ei mai bine: pe șantiere, la bucătărie, la organizare.
Un element important a fost și mâncarea pentru sutele de oameni prezenți, astfel încât toate cele 3 zile voluntarii au mâncat „ca la mama acasă”, mai exact – ca la Rudăria pentru că la bucătărie a fost o echipă de la Rudăria care s-a asigurat că toată lumea mănâncă bine: supă de pui sau de roșii, papricașuri, dar și nelipsita coleșă cu brânză friptă, o specialitate de Valea Almăjului.
„În ciuda vremii extrem de calde, dar și a dificultăților întâmpinate pe parcurs, am reușit să lucrăm la toate cele 30 de obiective din Grădinari și să ne atingem aproape toate obiectivele. Duminică, de Rusalii, satul a arătat diferit, nu doar fațadele au primit culoare, ci și comunitatea a primit un imbold, s-a unit și s-a sudat. Este exact ceea ce ne doream, este exact spiritul Color the Village”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Proiectul Color the Village este susținut de Policolor Romania , Profi, Laptaria cu caimac, Egeria , dm drogerie markt Romania, ATOSS Software SE, BRD Groupe Societe Generale, HELLA, Visma Software Romania, Eudonet și Kimball Electronics Romania.
Partenerii evenimentului din acest an sunt Primăria Grădinari, Doomstriker LEMC Banat, STPT – RATT, Liceul Teoretic “General Dragalina”Oravita, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița și Punct Gastronomic Local Acasa la Maya.
Color the Village se află la a șaptea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Altringen (2024), Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea