Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Trebuie să ne luptăm, uniți, ci nu dezbinați!

În această săptămână continuă protestele la Târgu-Jiu şi nu numai, faţă de neaplicarea legii 197/2021, proteste organizate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federaţia Naţională Mine Energie, Federaţia Energetica şi Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol Energie. Reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani, dacă există o condiţie de vechime în domeniu de 25 de ani, este un drept legitim si legal al lucrătorilor minieri si energeticieni din CEO si CEH.

Din păcate,  acest drept este calcat în picioare de peste 100 de zile de la momentul promulgării legii de către şeful statului.

Tergiversările repetate ale aplicării legii, la care se adaugă condiţiile tot mai grele de muncă din carierele de cărbune, vor genera proteste tot mai vocale cu efecte greu de anticipat. Moartea unui muncitor, săptămâna trecută, la Cariera Roşia, ca urmare a condiţiilor viciate privind securitatea muncii, a stârnit un val de revoltă printre mineri. Ei reclamă lipsa investițiilor în utilaje noi sau în repararea celor existente, precum şi deficienţe majore în alimentarea cu carburant a utilajelor. Mai mult, există numeroase semnale, potrivit declaratiilor liderilor sindicali, care indică practici ilegale, atât în privința alimentării cu carburant, cât şi în cea a reparării unor maşini personale ori de serviciu ale unor conducători din CEO, în dauna utilajelor pe care lucrează muncitorii.

Se cere autorităților din Gorj să ancheteze aceste aspecte şi să fie prezentat un raport care să ajute la evitarea lor pe viitor  Ministerului Muncii  trebuie să nu mai ignore cererile repetate ale sindicatelor din CEO şi CEH pentru ca legea 197/2021 să fie pusă imediat şi în integralitatea ei în aplicare.

Nu este nevoie în niciun caz de escaladarea nemulţumirilor lucrătorilor din complexele energetice.

”Specialiștii Guvernului României și ai Casei Naționale de Pensii ne-au spus la acea întâlnire că soluția cea mai rapidă de deblocare și aplicare a legii 197, este o OUG, și că există precedente fix pe această temă! Văd în aceste zile că iar se transmit în rândurile noastre mesaje manipulatoare și mincinoase, cu intenția de a ne ține dezbinați! Stimați colegi, mineri și energeticieni, scopul nostru comun este recunoașterea acestui drept pe care ni l-am câștigat cu greu, iar noi pentru asta trebuie să ne luptăm, uniți, ci nu dezbinați! Obiectivul nostru comun este de a ne lupta pentru drepturile noastre, iar pentru a putea avea șanse de izbândă trebuie să lăsăm la o parte ura și orgoliile care ne despart! Cei care urmăresc interesele lor personale, tot timpul vor cauta motive de ură și de ceartă între noi! Însă noi minerii și energeticienii, pentru a putea să ne facem auziți, ascultați și respectați, în primul și primul rând trebuie să fim uniți, ci nu dezbinați!
În lupta pentru recunoașterea condițiilor speciale de muncă, noi cei câțiva care ne-am avântat în această bătălie, nu am mai ținut cont de la ce sindicat suntem sau nu suntem, sau de alte prejudecăți absurde! Noi pur și simplu ne-am unit și am luptat! Asta trebuie făcut în continuare! Trebuie să fim uniți și împreună să ne luptăm pentru drepturile noastre! Specialiștii Guvernului României și ai Casei Naționale de Pensii ne-au spus la acea întâlnire că soluția cea mai rapidă de deblocare și aplicare a legii 197, este o OUG, și că există precedente fix pe această temă! Văd în aceste zile că iar se transmit în rândurile noastre mesaje manipulatoare și mincinoase, cu intenția de a ne ține dezbinați! Stimați colegi, mineri și energeticieni, scopul nostru comun este recunoașterea acestui drept pe care ni l-am câștigat cu greu, iar noi pentru asta trebuie să ne luptăm, uniți, ci nu dezbinați!
Obiectivul nostru comun este de a ne lupta pentru drepturile noastre, iar pentru a putea avea șanse de izbândă trebuie să lăsăm la o parte ura și orgoliile care ne despart! Cei care urmăresc interesele lor personale, tot timpul vor cauta motive de ură și de ceartă între noi! Însă noi minerii și energeticienii, pentru a putea să ne facem auziți, ascultați și respectați, în primul și primul rând trebuie să fim uniți, ci nu dezbinați!
În lupta pentru recunoașterea condițiilor speciale de muncă, noi cei câțiva care ne-am avântat în această bătălie, nu am mai ținut cont de la ce sindicat suntem sau nu suntem, sau de alte prejudecăți absurde! Noi pur și simplu ne-am unit și am luptat! Asta trebuie făcut în continuare! Trebuie să fim uniți și împreună să ne luptăm pentru drepturile noastre!” a ținut să trasmită unul din liderii minerilor de la CEO, Manu Tomescu.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share