Sfârșitul anului 2021 găsește finalizat podul peste pârâul Racovița – unul dintre elementele componente ale lotului 3, reprezentat de traseul DJ 711 Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca, în lungime de 19,350 km, din cadrul celui mai mare proiect de infrastructură la nivel județean, care este în curs de realizare.
De astăzi, se reia circulația publică pe acest important element de infrastructură rutieră.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, însoțit de administratorul public al județului, Cristian Avanu, și Florin Gilia, coordonatorul proiectului, șef serviciu în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, au mers pe șantier pentru a vedea cum se desfășoară ultimele lucrări la acest obiectiv.
Podul peste pârâul Racovița constituie unul între obiectivele proiectului de mare anvergură „Dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B pe traseul limită județ Prahova – Moreni – Gura Ocniței – Răzvad – Ulmi – Târgoviște – Comișani – Bucșani – Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca – Cornești – Butimanu – Niculești – limită județ Ilfov”, în valoare de 212.845.189,34 lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiție 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale. Împărțit în 4 tronsoane de drumuri judeţene ce traversează 15 localităţi dâmboviţene, proiectul presupune modernizarea traseului interjudeţean menţionat, care însumează 62,161 km. În prezent, se realizează lucrările prevăzute în graficele tuturor celor 4 loturi ale proiectului.
Pentru refacerea în totalitate a podului peste pârâul Racovița s-au executat lucrări de amenajare a albiei pârâului, ziduri de sprijin în aval și în amonte, coloane forate, lucrări de suprastructură și infrastructură, a căror valoare totală a fost de 2.010.128,25 lei (inclusiv TVA).
Parametrii tehnici ai podului, care este redat traficului rutier, îndeplinesc condițiile hidrologice privind asigurarea curgerii debitelor, precum și condițiile impuse de trafic, corespunzătoare clasei E de încărcare.
Până în prezent, au fost realizate aproximativ 75% din lucrările lotului 3 al proiectului, în care se încadrează proiectul de refacere a podului peste pârâul Racovița. Dintre acestea, amintim straturile de bază și de uzură, amenajarea a 13,62 km de trotuare, amenajarea a 582 căi de acces către proprietăți, construirea a 7,2 km de șanțuri pereate și a 0,68 km de rigole carosabile.
Președintele Corneliu Ștefan: „Dâmbovița este mai bogată, de astăzi, cu încă un obiectiv de investiții funcțional. Finalizarea lui transformă ținta unui transport modern într-o realitate actuală, menită să contribuie la confortul participanților la traficul rutier pe acest segment de drum. Mulțumesc tuturor celor care au înțeles că munca lor, cumulată, va duce la construcția unui bun de care se bucură de acum înainte întreaga comunitate dâmbovițeană”.
Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi