Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O societate puternică, democratică şi rezilientă reprezintă prima linie de apărare

”Astăzi am lansat RO-WIN – Romanian Worldwide Innovation Network, o platformă ce reunește români și românce de mare succes din străinătate cu lideri și proiecte de impact din țară. Problema migrației masive a românilor în ultimele decenii reprezintă cea mai mare provocare a României contemporane, iar găsirea unui răspuns coerent este mai importantă decât oricând. Am avut această idee împreună cu Daniel Dineș, fondatorul UiPath, și mă bucur să văd interesul și participarea unor nume sonore și de mare succes din America și Europa. Mulțumesc Institutului Aspen România pentru găzduirea și susținerea acestui proiect și încurajez implicarea tuturor celor care pot și vor să contribuie cu idei, proiecte și mentorat la o Românie mai competitivă, inovativă și atractivă pentru rămânerea și întoarcerea acasă a tineretului nostru”  a spus Mircea Geoană.

Legat de situația geopolitică actuală, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că în regiunea Mării Negre există o competiţie geopolitică intensă şi a adăugat că alianţa, alături de partenerii săi, ia măsuri de descurajare, apărare şi rezilienţă.

“Cu toţi suntem preocupaţi de situaţia şi de postura agresivă a Rusiei în şi în jurul Ucrainei. Luăm măsuri pentru a atenua şi descuraja acest lucru. De asemenea, analizăm parteneriatul NATO cu ţări ca Ucraina, Georgia, Moldova. Acestea sunt parteneriate importante pentru noi. De asemenea, ne uităm foarte atent la Balcanii de Vest. Miniştrii noştri de Externe, în urmă cu câteva zile, la Riga, au analizat aceste aspecte. Privim de asemenea la regiunea Mării Negre, care a devenit un loc de competiţie geopolitică intensă şi luăm măsuri active pentru a asigura descurajarea, apărarea şi rezilienţa în regiune, în cei trei aliaţi ai NATO – România, Bulgaria şi Turcia, dar şi cu partenerii noştri apropiaţi Ucraina şi Georgia  facem împreună o muncă importantă, pentru a menţine regiunea Mării Negre sigură, deschisă pentru libertatea navigaţiei, un loc unde ideile şi afacerile înfloresc, fără a fi blocate de tensiuni geo-politice”, a declarat Mircea Geoană.

Geoană a felicitat România pentru faptul că a fost selectată să găzduiască Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică. Potrivit acestuia, găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă şi a celui european, în contextul inovativ din cadrul NATO şi UE, vor contribui la afirmarea României ca o economie şi o societate “competitivă, inovativă”. El i-a transmis un mesaj  și  noului premier, Nicolae Ciucă: “Vă doresc succes, preluaţi cârma ţării şi a Guvernului într-un moment foarte complex. Ştim că experienţa dumneavoastră în apărare şi securitate vă vor ajuta şi alături de restul conducerii, indiferent de afilierea politică, avem obligaţia să investim în ancorele noastre din Vest, în NATO şi UE, şi să ne asigurăm că interesele şi aspiraţiile noastre sunt îndeplinite cu succes”. Secretarul general adjunct NATO a adăugat că o “societate puternică, democratică şi rezilientă” reprezintă “prima linie de apărare”, în contextul provocărilor actuale. Jens Stoltenberg spunea   că:  ” puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa”.

” Aspectele care ţin de armată, securitate, NATO şi UE sunt foarte importante, dar prima linie de apărare o reprezintă o societate puternică, democratică, rezilientă, iar acest lucru trebuie să îl avem mereu în vedere”,  a completat secretarul general adjunct al NATO. Geoană a subliniat importanţa adaptării într-o “perioadă complexă şi importantă” din istoria umanităţii, menţionând că, încă de la înfiinţare, NATO s-a adaptat permanent unui mediu strategic aflat în continuă transformare.   România şi Bucureşti vor găzdui Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share