România solicită activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care prevede declanșarea mecanismului de consultare între aliați, după ce Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei și a invadat țara vecină. “Ca urmare a agresiunii rusești împotriva Ucrainei, am însărcinat Misiunea României la NATO să solicite, împreună cu ceilalți Aliați, activarea articolului 4 al Tratatului de la Washington, care prevede un mecanism de consultare între Aliați privind impactul situației actuale asupra securității Aliaților”, a transmis ministrul de externe Bogdan Aurescu.
”Tocmai am vorbit cu premierul Ucrainei, Denys Sjmyhal, în urma atacului nechibzuit și neprovocat al Federației Ruse. Situația este extrem de gravă, Federația Rusă atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili. Cerem Rusiei să oprească imediat activitățile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” a precizat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Europarlamentarii români au condamnat și ei acțiunea liderului rus, iar toate temerile comunității internaționale s-au dovedit a fi întemeiate.
”Ca urmare a invadarii Ucrainei de către Putin, Rusia trebuie sancționată economic drastic, iar Ucraina trebuie ajutată de către vest cu echipament militar de ultimă generație. Asta imediat. În termen mediu și lung, Europa trebuie să renunțe la aberația neo-marxista a “Green Dealului”, care îngenunchează economia europeană, facând-o dependentă de gazul și cărbunele din Rusia. Nu în ultimul rînd, Putin trebuie anchetat pentru crime de razboi la Tribunalul Penal Internațional. Europa a mai avut un nebun în anii 30 care, pentru că nu a fost oprit la timp, când a cerut pământ de la vecini, a creat foarte mult rău” a transmis europarlamentarul țărănist Cristian Terhes.
”Are loc o încălcare flagrantă a acordurilor internaționale, printr-un atentat la integritatea și suveranitatea independenței Ucrainei.
Pe de altă parte, în Balcanii de Vest, mai precis in Bosnia-Herțegovina, se intensifică mișcările separatiste. Încercările de destrămare a unor țări și punerea în discuție a granițelor stabilite prin tratate internaționale ne întoarce în trecut, amenințând stabilitatea continentului nostru. Acum este cel mai important moment – indiferent de convingerile noastre politice – să prețuim PACEA și viitorul generațiilor care vin după noi” a precizat și europarlamentarul Corina Crețu.
”Atacul asupra Ucrainei reprezintă un gest incalificabil și o dovadă a faptului că toate temerile comunității internaționale s-au dovedit a fi întemeiate.
Această intervenție militară a Federației Ruse este o gravă încălcare a dreptului internațional și a independenței și suveranității Ucrainei și va fi urmată de noi sancțiuni ferme din partea comunității internaționale. Din păcate, acestea nu pot stopa ceea ce pare a fi începutul unui atac la scară largă.
România trebuie să fie pregătită să ofere asistență umanitară și sprijin viitorilor refugiați. În acest sens am solicitat, recent, Comisiei Europene, inclusiv într-o intervenție în plenul Parlamentului European, să sprijine România, iar Uniunea Europeană să ofere asistență cetățenilor săi, dar și românilor din comunitățile istorice din Ucraina” a spus social democratul Victor Negrescu.
Comunitatea internaţională trebuie să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul, declară preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, într-un mesaj transmis joi prin care condamnă atacul Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.
“Condamnăm cu fermitate şi considerăm inacceptabilă invazia rusă în Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina şi cu toate naţionalităţile sale. Comunitatea internaţională trebuie să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul. România trebuie să fie pregătită pentru a primi refugiaţi de război. Suntem îngrijoraţi pentru maghiarii din Ucraina Transcarpatică şi pentru comunitatea română din Ucraina. Aş vrea să-i asigur că pot conta pe sprijinul nostru în aceste momente dificile!”, a scris și Kelemen Hunor pe Facebook.
“Condamnăm cu fermitate şi considerăm inacceptabilă invazia rusă în Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina şi cu toate naţionalităţile sale. Comunitatea internaţională trebuie să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul. România trebuie să fie pregătită pentru a primi refugiaţi de război. Suntem îngrijoraţi pentru maghiarii din Ucraina Transcarpatică şi pentru comunitatea română din Ucraina. Aş vrea să-i asigur că pot conta pe sprijinul nostru în aceste momente dificile!”, a scris și Kelemen Hunor pe Facebook.
Potrivit anunţului transmis pe Twitter, cinci avioane şi un elicopter ruseşti au fost doborâte de forţele ucrainene, joi dimineaţa. De asemenea, Statul Major transmite că „inamicul înregistrează pierderi”. Se pare că printre aeronavele doborâte de forţele ucrainene se numără şi un Su-24.

EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara