Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO

La Guvern și în cadrul coaliției de guvernare se pregătește un proiect de lege care va introduce un nou tip de organizare în România ”situația de criză”. În prezent, România are ”starea de alertă” și ”starea de urgență”. Proiectul vine în contextul războiului din Ucraina, dar și a crizei refugiaților ucraineni.

 

Potrivit proiectului de lege la care a lucrat guvernul în ultimele zile, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ea va fi instituit în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale, informează surse politice guvernamentale din cadrul Antena 3. Informația a fost publicată și de surse ale Realitatea Plus, Digi 24 și alte posturi TV. Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest poiect de lege în procedură de urgenţă. În funcţie de manifestarea situaţiilor de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale la nivel naţional sau în plan internaţional, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale, respectiv a încetării acesteia.

”Atât NATO, cât și Uniunea Europeană, dovedesc solidaritate cu poporul ucrainean și cu guvernul său. Suntem uniți în sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Totodată, acționăm în comun pentru securitatea cetățenilor noștri. Toți Aliații au fost de acord să activeze planurile de apărare ale NATO pentru a proteja Alianța. Am mulțumit militarilor americani, francezi, italieni, olandezi, germani, belgieni, precum și tuturor militarilor aliați care, alături de camarazii lor români, arată cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. Am apreciat, în egală măsură, deciziile luate de guvernele din statele aliate de a trimite militari în România. Cea mai puternică Alianță politică militară din lume este aici, în România, întărind flancul estic, pentru a proteja și a apăra toți Aliații și fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem uniți pentru a proteja și a apăra toți Aliații. Libertatea va învinge întotdeauna opresiunea” a ținut să transmită premierul Nicolae Ciucă.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share