Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ORAȘELE VIITORULUI: Unde ne situăm acum și care este viziunea pentru viitor?

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a  organizat  în perioada 05-12 aprilie 2022 cea de-a zecea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”, în format hibrid. Evenimentul principal s-a  desfășurat marți, 12 aprilie, la hotelul Crowne Plaza Bucharest.  

„Cities of Tomorrow” este un eveniment de referință, dedicat dezvoltării urbane și regionale și 250 de participanți, provenind atât din mediul public cât și cel privat. La acesta au  ajuns și   invitați speciali din Germania și România: administrația publică, societatea civilă și mediul privat vor dialoga în cadrul a două paneluri dedicate retrospectivei: Ce s-a întâmplat în orașele și regiunile României în acești ultimi 10 ani? Ce am învățat împreună? Unde ne situăm acum și care este viziunea pentru viitor?

Oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României, acestea fiind motoare ale economiei, consideră preşedintele AHK România, Andreas Lier. „Mai mult ca niciodată, oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României. Acestea sunt motoare ale economiei noastre, locuri unde ne conectăm, creăm, unde inovăm. Acestea sunt centre de servicii, consumă multă energie, dar reprezintă cheia decarbonizării economiei. Am constat, din cauza conflictului recent, cât de importantă este aprovizionarea cu energie şi cât de importantă va rămâne. Totuşi, oraşele sunt o oglindă a unei dezvoltări importante a ceea ce se întâmplă în dezvoltarea societăţii, a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tocmai de aceea mă bucur şi sunt recunoscător să văd în acest context că există o masă rotundă dedicată siguranţei oraşelor şi gestionării crizelor migratorii. Ne ocupăm astfel de situaţia actuală în care ucrainenii pleacă şi ajung şi în România, printre alte ţări, din cauza agresiunii ruseşti. Să le dorim vecinilor noştri din Ucraina să fie pace”, a afirmat Andreas Lier, la cea de-a zecea ediţie a conferinţei „Cities of Tomorrow”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Din ce în ce mai mulţi oameni de pe planetă se îndreaptă spre oraşe. Nu ştiu dacă s-a ajuns la un vârf, există tot felul de discuţii despre asta, sau dacă oamenii încep să se întoarcă la ţară, după cum am început să constatăm în timpul pandemiei. Probabil că imaginea generală nu se schimbă prea mult. De aceea, probabil că oraşele rămân zonele principale în ceea ce priveşte energia, managementul deşeurilor, dezvoltarea unor soluţii de mobilitate inteligentă şi răspunsul la probleme referitoare la educaţie şi alte aspecte(…) Am avut privilegiul ca în prima jumătate de an de mandat să vizitez destul de multe dintre oraşele mari, cum ar fi: Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi sau Braşov şi Oradea. Am fost foarte impresionat de ceea ce s-a obţinut acolo, de evoluţii, de faptul că oraşele au devenit mai frumoase şi plăcute de vizitat. De asemenea, evoluţiile în ceea ce priveşte mobilitatea şi traficul. Desigur, mai sunt mult lucruri de făcut şi multe probleme de rezolvat, tocmai de aceea este atât de important să ne întâlnim în acest format şi să continuăm acest proces în care privim lucrurile în retrospectivă”, a  spus  Peer Gebauer. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat că „este destul de greu să vorbeşti despre poveşti de succes,  în aceste zile atunci când constatăm că dincolo de frontieră sunt oraşe care sunt făcute una cu pământul,  de o agresiune rusească brutală şi de teroarea contra unor oameni nevinovaţi”. „Primim în fiecare zi veşti care ne lasă fără cuvinte. Astfel, chestiuni precum managementul mobilităţii şi traficul par îndepărtate dacă te uiţi la fotografii cu Mariupol sau alte oraşe bombardate şi făcute ruine. Totuşi, în ciudata acestui război îngrozitor, trebuie să ne gândim şi la nişte elemente bune. Să vorbim despre curajul şi tăria ucrainenilor şi a autorităţilor ucrainene de a se apăra, lucru care trebuie menţionat. Simt admiraţie şi faptul că trebuie să îi sprijinim emoţional pentru eforturile lor de apărare. Există şi un aspect pozitiv în toate aceste încercări şi anume o întărire a legăturilor şi a unităţii transatlantice şi europene”, a menţionat Peer Gebauer. El a precizat că, adesea, oraşele de lângă graniţă, cum sunt Sighetul Marmaţiei sau Isaccea, primesc primul val de refugiaţi, răspunzând problemelor acestor persoane şi fluxurilor migratorii. „Vreau să-i felicit şi pe membrii multor comunităţi din oraşele mici şi mari din România care au avut o contribuţie remarcabilă de-a lungul crizei”, a conchis  ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

Înaintea acestei a 10-a ediții a Cities of Tomorrow a fost organizat un concurs de proiecte adresat administrației publice, mediului de business și societății civile. S-au  avut în vedere, în delimitarea proiectelor ajunse în finală, factorul dezvoltării sustenabile. Cu ajutorul unui juriu format din personalități cu experiență vastă, s-au stabilit și  9 finaliști – așadar 9 inițiative se vor bucura de atenție deosebită cu prilejul acestei conferințe.

Cele nouă proiecte finaliste ce se vor prezenta în cadrul sesiunii de pitching la conferință  au fost :

  • Categoria Administrație publică: Buzău (“Smart – Green – Circular Buzău”), Municipalitatea Aiud („Invest in Aiud”) Sectorul 6 al Municipiului București (”Liniei”);
  • Categoria Mediul de business: Cruze –(Cruze – just go together); iNergy Agtech  („Cleantech. Made in RO”), UNITH2B SRL („Tram Trains Resița”);
  • Categoria Societate civilă: GIS Berzei 21 („Un proiect de regenerare urbană în inima orașului”)- care a și câștigat premiul,  Parcul Natural Văcărești; Universitatea Politehnică Timișoara („Digitalizarea istoriei, un castel pe rând”). 

Conferința „Cities of Tomorrow” este o conferință publică de sensibilizare privind dezvoltarea durabilă, reconversia și revitalizarea regiunilor și orașelor României, sarcinile și rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri și din cadrul societății civile, dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale, managementul orașelor (utilități publice, managementul traficului, clădiri eficiente energetic), integrarea zonelor centrale și istorice ale orașului, dar și a periferiilor și nu numai. Conferința este concepută pentru a oferi informații utile și noi perspective pentru: primării, managerii orașului, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională și a zonelor metropolitane, reprezentanți ai consiliilor orașelor și județelor; companiile private românești și străine; profesioniștii din domeniul planificării urbane cât și arhitecții; investitorii imobiliari și dezvoltatorii interesați pentru/sau cu sediul în Europa de Sud-Est; profesioniștii din domeniul imobiliar; reprezentanții camerelor de comerț și industrie; reprezentanții clusterelor industriale; furnizorii de tehnologie; companiile de utilități urbane și infrastructură; ONG-urile şi profesioniștii din domeniul bancar.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share