Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Activitatea PFA va fi considerată vechime în muncă. Lege promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede recunoaşterea vechimii în muncă sau specialitate a persoanelor fizice autorizate, în perioada în care au desfăşurat activităţi şi au fost plătite contribuţiile.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, joi, decretul „privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale”.

Textul legii prevede ca activităţile economice desfăşurate pe persoană fizică să constituie vechime în muncă sau, după caz vechime în specialitate. Însă aceasta priveşte perioada în care s-a realizat activitate economică şi s-au achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Legea completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, astfel:

„(1) Activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete ăn anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară şi este înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii.

(2) Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”, arată textul legii trimise spre promulgare.  Potrivit expunerii de motive, „necesitatea intervenţiei legislative este justificată de lipsa unui astfel de articol în lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat”.  „Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, 22,6% din populaţia activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremuneraţi”, au mai motivat parlamentarii. Iniţiatorii proiectului legislativ explică şi că lipsa acestei reglementări a dus la două tipuri distincte de interpretări, astfel că sunt cei care lucrează ca PFA şi cotizează şi cei care s-au auto-angajat pe salariul minim şi plătesc două rânduri de taxe.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share