Liniile electrice aeriene pentru noi, oamenii, reprezintă simbolul unei infrastructuri necesare. Însă, pentru dropia, specie amenințată la nivel global cu dispariția, coliziunile cu acestea pot fi fatale. La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ.
Dropia (Otis tarda), specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârșitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară. Considerată dispărută din fauna României după anii ’90, observațiile de pe teren din ultimii 15 ani ale specialiștilor de la Asociația “Grupul Milvus” confirmă că această pasăre emblematică a stepei și-a păstrat la periferiile Salontei un ultim centru de rezistență în România.
Conform Planului de acțiune internațional pentru conservarea populației de dropie (Otis tarda) din Palearcticul de Vest (n.r. regiune compusă din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord), pentru protejarea populațiilor de dropii, acum fragmentate, se impun măsuri de conservare. Coliziunea cu liniile electrice aeriene este una dintre cele mai mari amenințări pentru această specie, iar modul cel mai eficient pentru a o contracara este îngroparea sectoarelor care prezintă pericolul cel mai mare pentru dropii.
Astfel de măsuri pot fi realizate numai prin colaborarea dintre specialiștii în conservare, administrațiile publice și companiile de energie, fiind finanțate mai ales prin proiecte europene. Specialiștii au publicat numeroase studii și există deja rezultate promițătoare în Austria, Germania, Spania, Ungaria.
Faptul că în împrejurimile Salontei se află singura populație viabilă de dropii din România a responsabilizat Primăria Municipiului Salonta de a se implica în această amplă acțiune de conservare, aflată încă la început de drum la noi în țară. Un tronson de 6 km de linie electrică aeriană (LEA) de medie tensiune, aflat în habitatul dropiilor, a fost schimbat în linie electrică subterană (LES). În mai 2021 au fost montate cablurile sub pământ și s-a efectuat racordarea la rețeaua electrică, iar anul acesta au fost demontați stâlpii electrici.
Costul total al operațiunii se ridică la 284.116 EUR și s-a realizat prin proiectul ”Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Guvernului României și al Ungariei, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.
“Considerăm importantă necesitatea adoptării unor măsuri concrete și tot mai active pentru protejarea mediului, nu numai declararea principiilor unei asemenea atitudini. După identificarea vulnerabilităților care periclitau populația existentă de dropii de pe teritoriul Municipiului Salonta, am considerat necesară luarea a cât mai multor măsuri de conservare și de protejare a dropiilor, pentru garantarea unui climat cât mai puțin agresiv pentru extinderea habitatului lor și, implicit, pentru creșterea naturală a numărului de exemplare. Este/era momentul să trecem de la declarații la fapte!”, declară Patricia Ivanciuc, coordonatoarea proiectului.
Parteneriat pentru un viitor mai bun www.interreg-rohu.eu
Nagy Attila, ornitolog la Asociația Milvus Transilvania Vest, adaugă: “Este o măsură vitală pentru această mică și prețioasă populație. Nu doar protejează dropiile de eventuale accidente, dar le și lărgește teritoriul, întrucât liniile electrice aeriene au efect de barieră asupra speciei. Totodată, protejează și alte specii de păsări, precum stârci și gâște sălbatice, care, la fel ca dropia, au nevoie de teritorii mari de unde să-și procure hrana, și care sunt și ele periclitate de posibilitatea de a se lovi de conductoarele LEA.”
1. Dropie moartă în urma unei coliziuni cu LEA în Ungaria. Foto: Directoratul Parcului Național Bükk, Ungaria
2. Linii electrice aeriene de medie tensiune la Salonta, în apropiere de habitatul dropiilor
3. Montarea cablurilor sub pământ
4. Demontarea stâlpilor electrici
5. Hartă – trei dropioi observați în perioada de rotit, după schimbarea LEA în LES (v. linia roșie)
1. Noiembrie 2019: În fundal, LEA care a acum a fost transformată în LES
2. Linii electrice aeriene la Salonta
3. Dropioi cu LEA în fundal
4. LEA au efect de barieră asupra dropiei
5. Pană de dropie sub o linie electrică la Salonta
6. Iulie 2021: Linii electrice îngropate recent
7. Aprilie 2022: Dropioi în apropierea cablurilor împământate, în perioadă de rotit
Persoane de contact:
• Patricia Ivanciuc, coordonatoare proiect (0359-409.730) | Primăria Municipiului Salonta, secretar general
• Nagy Attila, specialist în conservare (0728-303.868) | Asociația Milvus Transilvania Vest
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara