Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua mondială a Refugiatului 2022

Este nenegociabil: căutarea siguranței este un drept al omului. Indiferent de unde vin, persoanele forțate să fugă ar trebui să fie binevenite.

Ziua Mondială a Refugiatului este dedicată refugiaților din întreaga lume. Aceasta celebrează puterea și curajul persoanelor care au fost nevoite să își părăsească țara de origine pentru a scăpa de conflicte sau persecuții. Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie de a crea empatie și înțelegere pentru situația dificilă în care se află, de a recunoaște puterea lor în a-și reconstrui viața.

Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day) este aniversată, în fiecare an, la 20 iunie, potrivit Rezoluţiei 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, fiind marcată prin diverse evenimente, în numeroase ţări de pe glob, în sprijinul refugiaţilor.
Ziua mondială a refugiatului este o zi internaţională desemnată de Organizaţia Naţiunile Unite pentru a onora refugiaţii din întreaga lume, se menţionează pe site-ul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), https://www.unhcr.org/. Această zi celebrează puterea şi curajul oamenilor care au fost forţaţi să fugă din ţara lor natală pentru a scăpa de conflicte sau persecuţie, reprezentând, de asemenea, o ocazie de a crea empatie şi înţelegere pentru situaţia lor dificilă. Ziua mondială a refugiatului scoate în evidenţă drepturile, nevoile şi dorinţele refugiaţilor, ajutând la mobilizarea voinţei şi resurselor politice astfel încât refugiaţii să poată nu doar supravieţui, ci şi prospera.

În 2022, tema acestei zile este ; “Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety.”, potrivit site-ului https://www.unhcr.org/. Astfel, tema din acest an face referire la faptul că oricine, oriunde, oricând – toată lumea are dreptul să solicite siguranţă. Oricine ar fi ei, oamenii nevoiţi să se refugieze trebuie trataţi cu demnitate. Oricine poate solicita protecţie, indiferent cine este sau în ce crede. Solicitarea siguranţei este un drept al omului. Ori de câte ori oamenii sunt forţaţi să se refugieze, ei au dreptul să fie protejaţi. Oricare ar fi ameninţarea – război, violenţă, persecuţie – toată lumea merită să aibă protecţie. Toată lumea are dreptul să fie în siguranţă, subliniază site-ul amintit.  Pentru un acces în siguranţă, graniţele ar trebui să rămână deschise tuturor persoanelor nevoite să se refugieze. Restricţionarea accesului şi închiderea graniţelor poate face călătoria şi mai periculoasă pentru persoanele care caută siguranţă. Totodată, oamenii nu pot fi forţaţi să se întoarcă într-o ţară,  dacă viaţa sau libertatea lor ar fi în pericol. Aceasta înseamnă că ţările nu ar trebui să trimită pe nimeni înapoi fără a evalua mai întâi pericolele cu care refugiaţii s-ar putea confrunta acasă. De asemenea, oamenii nu ar trebui să fie discriminaţi la frontiere. Toate cererile pentru statutul de refugiat trebuie să fie luate în considerare în mod echitabil, indiferent de factori precum rasa, religia, gen şi ţară de origine. Oamenii nevoiţi să fugă trebuie trataţi cu respect şi demnitate. Ei au dreptul la un tratament sigur şi demn, iar printre altele aceasta înseamnă menţinerea familiilor unite, protejarea oamenilor de traficanţi şi evitarea detenţiei arbitrare, se menţionează, între altele, pe https://www.unhcr.org/.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share