Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Primul festival cultural dedicat spațiilor marginale variate revine în iulie: ROD Festival, la ediția a treia

Din săli de teatru și de cinema, direct la sate și-n periferie. Caravana ROD se pune în mișcare și în acest an.

Timp patru luni, o transformăm în festival itinerant și mergem din nou în zone și audiențe cu acces limitat la cultură. Evităm locațiile comune, central-urbane, mainstream, în beneficiul descinderii unei caravane acolo unde lipsesc evenimente culturale prezentate live, în fața audienței locale.

În iunie 2022, am vizitat trei secții ale Penitenciarului Timișoara: cea principală (de pe strada Popa Șapcă), cea din cartierul Kuncz și cea din Buziaș.

De săptămâna aceasta, turneul deschis publicului larg pornește din vestul Banatului timișean. Începem mai pe seară și în aer liber, conform programului de mai jos:

14 iulie – Jimbolia – proiecție de film (Tigrul Albastru) + Teatrul Basca, cu piesa Animal Crossing – în Piața Sf. Florian;
15 iulie – Sânnicolau Mare – proiecție de film (Belle) + Teatrul Basca, cu piesa Animal Crossing + Caravana Medicală + Expoziție Foto – în proximitatea Grădinii de Vară;
17 iulie – Nădrag – proiecție de filme (Belle și Păr) ¬– în fața Casei de Cultură;
19 iulie – Centrul Educativ Buziaș – proiecție de film (Shelter);
22 și 23 iulie – Timișoara – detaliile vor fi anunțate în curând;
27 iulie – Dudeștii Vechi – proiecție de film (Belle și Păr); Expoziție foto – în parcul din centrul comunei.

Astfel, pentru iulie am propus un set de șapte evenimente în șase localități. Ducem în turneu aceste filme greu accesibile publicului vizat, prezentate în proiecție publică gratuită, într-un program alături de spectacolul Animal Crossing al Teatrului Basca sau de expoziții de fotografii care au fost captate chiar în comunitățile respective. În plus, împreună cu proiectul înfrățit UnLock, organizăm acțiuni similare și la centrele pentru adulți cu dizabilități din Lugoj și Găvojdia.

Orice minte sănătoasă și flămândă de cultură își găsește cea mai bună cazare într-un corp sănătos. Astfel, Caravana Medicală desfășurată de Asociația Non Profit pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” va oferi consulturi și analize gratuite la evenimentele menționate special.

ROD generează experiențe inedite și unice pentru un segment de populație uitat și marginalizat din punct de vedere al ofertei culturale. Apetitul pentru cultură, în special film și teatru, există într-o formă latentă în toate comunitățile adresate.

Încercăm să oferim acces direct la toate acestea în zone amenajate de ROD Festival pentru un eveniment cultural temporar. Ele se desfășoară între blocuri de la periferie, pe terenuri virane, curți de cămine culturale din sate, în penitenciare, în centre pentru persoane cu dizabilități sau aziluri de noapte.

ROD Festival va continua și în lunile următoare. Vom reveni cu informațiile, locațiile si evenimentele propuse.

O retrospectivă asupra ediției precedente ROD

Anul trecut am fost primiți cu reacții unice și care mai de care, de la uimire, dezinteres și până la bucurie și participare. Ca asociație ce promovează filmul documentar, cele mai grăitoare au fost mini-reportajele noastre de la fața locului.

● Totul a început la Costești (jud. Hunedoara), unde dacii ne-au mulțumit pentru vizită și ne-au chemat la stand – poate ne plăcea un suvenir, cine știe. Am deschis caravana aici deoarece e locul de naștere al profesorului Dorel Săndesc, președintele Asociației ATI. Aceasta a pus la bătaie consulturi, iar noi – ecran și film.
● Am trecut apoi prin Poieni și prin Jimbolia. Cinefilii de-acolo ne-au împărtășit gusturile, dar și noi pe ale noastre.
● La Buziaș am fost atât la oameni în libertate, cât și la cei privați de ea, spre deliciul ochilor și bătaia palmelor.
● În Lugoj, am chemat și muncitorii străini la spectacol. Au zis că vin în one hour. Nu știm dacă au făcut-o, dar au venit alții.
● Și pe strada timișoreană Cosmonauților (cartierul Blașcovici) oamenii s-au consultat medical. Au avut apoi parte de două zile de teatru, expoziție foto și film. Pentru copii, marea bucurie a fost să ia planșele fotografice cu ei, acasă.
● La Azilul de noapte „Pater Jordan” (cartierul Brâncoveanu), ne-am întâlnit cu un om pe care-l cunoaștem, dar pe care n-am știut niciodată cum îl cheamă.
● Pe strada Polonă (cartierul Freidorf), le-am ascultat oamenilor ofurile administrative și le-am oferit sănătate și cultură. Și pe Tanti Pachița în poză.
● Am făcut o vizită și-n Afghan Park, unde am arătat cumpărătorilor dintr-un hipermarket învecinat o altă față a migranților afgani.
● Și, pentru că toate acțiunile noastre se desfășoară în pregătirea unei viitoare Capitale Europene a Culturii(CEaC) în orașul de origine, am deschis tuturor o vizită printr-o experiență multimedia fix pe acest subiect. În plus, am vizitat chiar noi prietenii din Novi Sad (CEaC în 2022) pentru a discuta atitudinea sistemelor din trecut asupra culturii prin freză. Represiune, toleranță? Cum diferea România în forma sa de republică socialistă de Iugoslavia, și viceversa?

Distribuie acest articol Oficial Media
Share