Europarlamentarul umanist Maria Grapini este mereu preocupată de asigurarea condițiilor de viață pentru persoanele vârstnice.
În contextul dezbaterii, în plenul Parlamentului European, și a votării raportului referitor la “Acțiuni europene comune în domeniul îngrijirii”, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de primi răspuns în scris, pe marginea acestei teme extreme de importante. Nu este prima intervenție a europarlamentarului Mariei Grapini, în direcția asigurării unor condiții de viață decente pentru persoanele în vârstă.
Potrivit eurodeputatului Grapini, din dezbatere a rezultat clar că ”este nevoie de investiții în centrele pentru persoanele în vârstă care nu pot fi îngrijite în familie și pentru persoane în vârstă care nu mai au familii însă au nevoie, acută, de îngrijire. Furnizarea de servicii de îngrijire de calitate depinde de existența unei forțe de muncă suficiente, bine pregătite, motivate și specializate, de crearea unor condiții de muncă atractive și decente prin intermediul dialogului social și al negocierii colective, de salarii adecvate și echitabile, dar și de existența unor servicii integrate, precum și de o finanțare publică adecvată, susține Maria Grapini, care, în context, a adresat Comisiei Europene, punctual, următoarea întrebare: Ce măsuri concrete adoptă Comisia Europeană pentru a aloca fonduri în CFM 2021-2027 pentru construcția de noi centre sociale necesare vârstnicilor, în special în țările din estul Europei?”
În numele Comisiei Europene iată că a răspuns Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.
Nicolas Schmit susține că l a nivelul UE, Comisia intenționează să adopte o strategie europeană privind serviciile de îngrijire în septembrie 2022. Strategia și propunerile de recomandări, ale Consiliului European, care o însoțesc privind revizuirea obiectivelor de la Barcelona și privind îngrijirea pe termen lung vor urmări să stimuleze servicii de îngrijire de calitate, abordabile ca preț și accesibile și să îmbunătățească condițiile de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată a îngrijitorilor, menționează comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

De asemenea, susține oficialul european, fondurile politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, printre altele, pot investi în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de îngrijire pe termen lung. Acum, Comisia Europeană negociază cu statele membre programarea alocărilor naționale, pentru a se asigura că finanțarea este orientată către prioritățile politice relevante la nivel național și regional.
“În special, Fondul social european Plus și Fondul european de dezvoltare regională vor continua să investească în procesul de dezinstituționalizare și în promovarea îngrijirii și serviciilor comunitare, inclusiv a îngrijirii pe termen lung, în statele membre în care aceasta este identificată ca o prioritate de politică, inclusiv în țările din Europa de Est. În plus, și Mecanismul de redresare și reziliență, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul pentru o tranziție justă, Instrumentul de sprijin tehnic și programele Orizont Europa sau Europa digitală oferă oportunități de finanțare relevante din partea UE în domeniul îngrijirii pe termen lung”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului umanist.
Nu în ultimul rând, comisarul pentru european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a punctat faptul că, ”în prezent, Comisia își pregătește răspunsul la Rezoluția Parlamentului European „Către acțiuni europene comune în domeniul îngrijirii”, care va fi transmis Parlamentului European în timp util și care va răspunde solicitărilor primite în contextul respectivei rezoluții”.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara