Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

” Trebuie sprijiniți consumatorii vulnerabili”

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin, cantitate care echivalează cu procentul recomandat de către CE.

Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh, românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kWh, cei care se vor încadra într-un consum lunar de 255 kWh urmând să plătească 0,80 lei/kWh. La polul opus, consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite,  vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent.

O serie de recomandări au fost făcute recent atât de specialiști ai Uniunii Europene,  cât și de cei din cadrul ANRE:

– Setează termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.

– Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie.

– Spălând rufele la 30 °C, familia dumneavoastră ar putea economisi aproximativ 75 RON pe an.

– Cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decât plitele pentru încălzirea unor porții mici. Gătind eficient, familia dumneavoastră ar putea economisi 160 RON pe an.

– Temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 °C. Pentru un congelator, este -18 °C. Dacă temperatura din frigiderul și congelatorul dumneavoastră este prea scăzută, cheltuiți prea mulți bani!

– 25 % din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Scoateți din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizați. Ați putea economisi aproximativ 180 RON pe an.

Cei care nu se pot încadra în noul plafon vor plăti dublu pe facturi la energie!!!

Câteva sute de mii de consumatori casnici care plăteau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu/kWh, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kWh.  Furnizorii de energie electrică au crescut deja ofertele de preț la energie electrică, așa cum anticipam aceștia transferând costurile generate de Noua Ordonanță către consumatori. Dacă pe data de 31 august 2022 cea mai mica ofertă din comparatorul ANRE, pentru energie electrică vândută consumatorilor casnici, era de 1,58 lei/kWh pe data de 3 septembrie 2022 cea mai mică ofertă era de 1,79 lei/kWh (o creștere de 12,5%), iar furnizorul care oferea 1,58 lei/kWh în 31 august 2022, oferă astăzi 2,93 lei/kWh (o creștere de 85%)”.

Plecând de a considerentele de mai sus ,europarlamentarul Maria Grapini are o  intervenție  pertinentă, în prezența comisarului pe Energie Kadri Simson, în care subliniază faptul că, românii sunt îngrijorați, pentru că informațiile vehiculate în spațiul public sunt aiuritoare,  și-i apără  pe  cetățenii români, cerând măsuri de protecție pentru sprijinirea întreprinzătorilor privind eficientizarea energetică.

„Nu cred că există cineva, care să nu dorească eficientizare energetică. Problema este că trebuie să ne gândim la contextul în care facem acest lucru. Când am început dezbaterea pe tema eficientizării energetică, erau cu totul alte condiții. Eu vin dintr-o fostă țară comunistă, doamnă comisar. Eu și am trăit în frig, fără lumină, mi-am făcut temele pe întuneric și nu vreau ca și copiii și nepoții mei, să pățească acest lucru. Să știți că și cetățenii din România, din țara mea,sunt foarte îngrijorați,  pentru că informațiile primite sunt aiuritoare, în sensul că li se spune să se limiteze, să consume energie doar la cât pot plăti”, a subliniat  eurodeputatul  Maria Grapini. Aceasta a mai completat și a scos în evidență faptul că ”  la nivelul UE, țările sunt dezvoltate diferite și, în contextul unor salarii diferite, nu putem impune tuturor aceiași indicatori și emite aceleași pretenții. Cred că trebuie să flexibilizați foarte mult, să sprijiniți statele membre, care din punct de vedere economic sunt mai puțin dezvoltate, pentru a putea susține consumatorii vulnerabili, dar și industria, în special întreprinderile mici și mijlocii, dar și microîntreprinderile”. Maria Grapini, care,  în calitatea sa de raportor din partea comisiei TRAN (pentru turism și transport) din PE, dar și în cea de inginer, a precizat că ” oficialii Comisiei Europene trebuie să se gândească, în primul rând, la impact și  să se ajungă  la o înțelegere astfel încât, această economisire a energiei,  să nu ducă la viață nedemnă pentru cetățenii noștri”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share