Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Consiliul Local Municipal Târgoviște – Ședință extraordinară în data de 13 octombrie

Consiliul Local Municipal Târgoviște se convoacă mâine, 13 octombrie, în ședință extraordinară de la ora 8.30 în Sala de Consiliu. Întrunirea are ca scop aprobarea depunerii proiectului ”Soluții ITS pentru transportul urban la nivelul Municipiului Târgoviște – Etapa II”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta  C10- Fondul local).

Proiectul ordinii de zi:

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Târgoviște în cadrul proiectului ”Soluții pentru transportu urban la nivelul Municipiului Târgoviște-Etapa II”, de aprobare a notei de fundamentare a investiției, a cheltuielilor legate de proiect și a anexei privind descrierea sumară a investiției propusă a fi realizată prin proiect.

Extras din raportul de specialitate al proiectului:

”Efectele tehnice, juridice, economice și sociale ale promovării proiectului de hotărâre:

Implementarea sistemelor inteligente de transport aduce beneficii majore pentru rețeaua de transport urban contribuind la atingerea unor obiective precum:

  • Îmbunătățirea siguranței în trafic
  • Furnizarea unor soluții de mobilitate particularizate și optimizate pentru nevoile utilizatorilor
  • Minimizarea impactului asupra mediului
  • Asigurarea inter-operabilității și integrării în rețelele europene de transport
  • Eficientizarea managementului întregului proces de transport

Transportul public din Municipiul Târgoviște este realizat de operatorul municipal Servicii Publice Municipale Târgoviște (SPMT). Societatea a fost înființată în anul 2019.

SPMT are în dotare un număr de 12 microbuze și 66 de autobuze, dintre care 40 noi – Mercedes Citaro Hybrid- dotate cu aer condiționat și priză de încărcare prin USB.

O altă componentă a infrastructurii din cadrul sistemului de transport public este reprezentată de stații. Amenajarea acestora este foarte deficitară. Cu excepția unui număr redus de cazuri dotate cu adăposturi pentru călători, restul stațiilor sunt reprezentate prin sisteme de semnalizare verticală ș unele informații privind programul de circulație.

Întersecțiile semaforizate identificate în teritoriu, amplasate la nivelul rețelei stradale nu prevăd cicluri de semaforizare pentru vehicule, coordonate în mod corelat într-un sistem inteligent de management al traficului, integrat, care să optimizeze funcționarea intersecțiilor în funcție de valorile fluxurilor de trafic înregistrate pe brațele de pătrundere în intersecție și de caracteristicile de prioritate ale vehiculelor (vehicule de transport public, vehicule pentru situații de urgență – ambulanță, pompieri).

În ceea ce privește transportul public, în situația actuală nu sunt implementate funcțiuni privind managementul acestui mod de transport (de exemplu: monitorizarea vehiculelor, informarea în timp real a călătorilor în stații, e-ticketing).

Proiectul propus va conține următoarele componente specifice domeniului ITS:

  • Sisteme inteligente de management urban: sistem de semafoare interconectate
  • Dotarea și funcționarea centrului de control al traficului
  • Sisteme de avertizare privind adaptarea vitezei
  • Sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule, inclusiv tramvaie
  • Sisteme de siguranță pentru zona cu lucrări
  • Monitorizarea timpilor de călătorie și a vitezei
  • Semnalizatoare cu mesaje dinamice
  • Sisteme integrate de informare a călătorilor
  • Sisteme de informare a participanților la trafic”

Proiectul integral poate fi consultat aici: PCT. 1

Consilierii municipali pot formula și transmite electronic amendamente asupra proiectelor de hotărâri înscrise pe ordinea de zi, la Secretarul General al Municipiului Târgoviște – email: consiliul.local.tgv@gmail.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share