Crearea coridoarelor de tranzit pentru transportul cerealelor ucrainene a afectat grav fermierii, producția internă din România și din multe alte state de tranzit din UE!
Susținătoare a intereselor fermierilor români, prin numeroase intervenții în plenul și comisiile Parlamentului European, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului, a transmis, de această dată, o scrisoare Comisiei Europene prin intermediul căreia trage un serios semnal de alarmă în privința scăderii exporturilor de cereale românești, pe fondul intrării în țara noastră a unei cantități foarte mari de cereale din Ucraina.
Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, crearea coridoarelor de tranzit pentru transportul cerealelor ucrainene a afectat grav fermierii si producția internă din România și din multe alte state de tranzit din Uniunea Europeană.
De asemenea, Maria Grapini a punctat faptul că exporturile românești de cereale au scăzut pe măsură ce în țară a intrat o cantitate foarte mare de cereale din Ucraina, care, în loc să tranziteze România au rămas aici, la prețuri mult mai mici și cu standarde de calitate inferioare celor din Uniunea Europeană.
Având în vedere adresa primită de la Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, eurodeputatul PUSL a dorit, prin scrisoarea sa, să semnaleze președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai multe probleme generate de propunerea Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale, tranzitul si importul produselor agricole si agroalimentare din Ucraina.
În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a precizat că: ”România s-a confruntat cu un val de produse agroalimentare și o cantitate mare de cereale din Ucraina, care în loc să tranziteze țara noastră și să ajungă, așa cum era prevăzut, în țările africane, au ajuns în UE iar cantități importante de cereale au rămas pentru procesare și consum în România, în detrimentul fermierilor români, deși produsele acestora au standarde de calitate superioară, stabilite la nivel european și, implicit, costuri de producție mai ridicate”.
În opinia eurodeputatului PUSL, tranzitul și importul de produse agroalimentare din Ucraina se face fără taxe vamale și fără certificate fitosanitare, ceea ce determină un preț de achiziție mai mic în raport cu produsele agricole românești. Situația conduce, astfel, la pierderi foarte mari pentru fermierii români.
“Este imperativ ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse controalelor sanitar -veterinare la vamă, pentru a nu pune în pericol sănătatea populației din Uniunea Europeană. Aceste produse agroalimentare, care provin din Ucraina, nu au aceleași standarde de calitate ca și cele din Uniunea Europeana și se știe că aceste produse agroalimentare au limite diferite în ceea ce privește folosirea pesticidelor, cu efecte grave asupra sănătății populației din România și Uniunea Europeană. Astăzi, ne aflăm in situația în care produsele cerealiere românești sunt declasificate și refuzate la export pentru ca au fost contaminate cu organisme modificate genetic – OMG, deoarece au fost amestecate cu cereale provenite din Ucraina, care au ajuns în Romania profitându-se de acest coridor de tranzit”, se mai arată în scrisoarea transmisă de eurodeputatul Maria Grapini președintei Comisiei Europene.
Având in vedere cele prezentate, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarele întrebări:
Cine răspunde pentru pagubele aduse fermerilor români și a celor din UE și cine răspunde pentru efectele grave produse asupra sănătății populației din România și UE prin consumul de produse agroalimentare care nu îndeplinesc standardele de calitate și de producție impuse producătorilor din Uniunea Europeană?
Până la ce dată va acorda Comisia Europeană aceaste facilități privind eliminarea tarifelor vamale, tranzitul și importul de produse agricole și agroalimentare din Ucraina?
Cum pot fi ajutați fermierii români și din alte state membre ale UE, care au fost grav afectați de importul de cereale din Ucraina?
În cazul României, deşi există standarde de calitate stabilite la nivel european şi implicit costuri de producţie ridicate, fermierii nu au acces la beneficiile pieţei unice europene, în lipsa unei infrastructuri logistice care să permită acest lucru. Iar produsele agroalimentare din Ucraina trebuie să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei prin consumarea unor produse obţinute din materie primă care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din Uniunea Europeană. România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.
În anul 2022 faţă de anul 2021 s-au înregistrat importuri de cereale şi plante tehnice din Ucraina, astfel: 1,02 milioane tone porumb, 640.000 tone grâu, 650.000 tone floarea soarelui şi 370.000 tone rapiţă.
România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile româneşti au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la nivelul de 0,38 milioane tone, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui la 0,1 milioane de tone fiecare dintre ele, au transmis reprezentanţii organizaţiei.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”