Vinerea Mare, numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri.
Prin slujbele ținute, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor. Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Seacă, pentru că femeile în vârstă de la sat ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică. În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă. Profundă zi de doliu, tăcere și meditație, Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor, așa cum mai este cunoscută această zi, este cinstită în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în această seară.
Superstiţii în Vinerea Mare (Vinerea Patimilor):
În zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea;
Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor;
Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul;
Femeile nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul;
Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului;
În Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească;
Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să- Mi urmeze… Cine nu-și ia Crucea și nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine”
Un eveniment unic în Europa are loc în municipiul Lupeni, în Vinerea Mare, Drumul Crucii.
Inițiată în anul 2000 de Emil Părău, de atunci, în fiecare an, mii de pelerini veniți din toate colțurile țării și nu numai, urcă spre ”Golgota” românească din munții Vâlcan, purtând în brațe o cruce grea de 100 kg, cu o lungime de 4,4 m și cu o lățime de 2,2 metri. Până la primul popas crucea izbăvitoare de păcate va fi purtată și anul acesta de soborul de preoți, în fruntea cărora se va afla Episcopul Devei și Hunedoarei, NESTOR. Această cruce este toată sculptată cu aspecte din viața Mântuitorului și Patimile Sale și are în fiecare scenă redată, câte o părticică din sfintele moaște ale mai multor sfinți, care sunt inscripționați pe laterala crucii. Mai mult, crucea are încrustată în ea și o părticică din Lemnul Sfânt al Sfintei Cruci, din crucea originală, care a fost purtată de Mântuitor și pe care a fost răstignit. Această părticică de lemn sfânt a fost adusă de la mănăstirea de pe muntele Sfântul Athos. Procesiunea religioasă va începe în jurul orelor 11.00.

S-a amenajat Cimitirul Eroilor, locul de plecare al pelerinajului, punctul zero, unde vor fi prezenți oficialități județene și locale și unde va avea loc închinarea credincioșilor în fața Crucii, care va fi coborâtă în Vinerea Mare, de la Schitul Straja.
La slujba religioasă vor participa preoți de la mai multe confesiuni religioase creștine. Pelerinii și cei care vor participa la slujba religioasă se vor putea închina și la moaștele Sfântului Irodion, care vor fi aduse de la Mănăstirea Lainici.
”Procesiunea care va avea loc vineri, 14 aprilie., în municipiul Lupeni, este unică . Pe Drumul Crucii, învățăm să prețuim mai mult credința, să fim mai buni cu noi și cu semenii noștri și să nu uităm niciodată că ceea ce avem, este dat de Dumnezeu și trebuie să-I mulțumim Lui. Din anul 2000, odată cu ridicarea micului schit de la Straja, am început și această procesiune religioasă.

În timpul celor 14 opriri care se vor face, vom încerca fiecare dintre noi, și fiecare pelerinin, care va fi alături de noi, să medităm la chinurile prin care a trecut Mântuitorul nostru, pentru a ne ierta nouă păcatele.” a ținut să ne declare Emil Părău, inițiatorul acestei inedite și unice procesiuni religioase, care are loc în municipiul Lupeni.
Drumul Crucii reprezintă o reiterare a drumului parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-și în spate Crucea, și amintește oamenilor măsura dragostei lui Dumnezeu față de ei, iar cel mai de preț răspuns al omului la dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu față de el, este tocmai urmarea și asumarea pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara