Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare. Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice.
Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și cu Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brânzeu”, în vederea realizării în comun a proiectului pilot de interes județean ”Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.
Obiectivele acordului vizează următoarele aspecte: monitorizarea în timp real a calității aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate și servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile și/sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor; monitorizarea și raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării și informării populației cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă; consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile și/sau afectate precum și monitorizarea evoluției acestora, reducând preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale; extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.
Se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile. De asemenea, o altă direcție urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluției fenologice a plantelor și fungilor și perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite procesarea datelor și predicția trendului nivelului de polen și spori, precum și alerte și acțiuni colaterale.
Soluția propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populației.
„Este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.
În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (n = 13047 pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025