Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

OPERAȚIUNEA GLOBAL CHAIN

Între 8 și 15 mai 2023, o acțiune globală care vizează traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, cerșetorie forțată și criminalitatea forțată a avut loc în 44 de țări , inclusiv în 25 de state membre ale UE și 19 țări din afara UE. Operațiunea Global Chain, care a inclus Zilele de acțiune comună EMPACT împotriva traficului de persoane, a fost condusă de Austria, co-condusă de România și coordonată de Europol, Frontex și INTERPOL.

Acțiunile comune au implicat o gamă largă de autorități de aplicare a legii, inclusiv poliție, agenții de imigrare și control la frontieră, poliția transporturilor, serviciile sociale și serviciile de protecție a copilului. Activitățile comune s-au concentrat pe detectarea și perturbarea grupurilor de criminalitate organizată implicate în traficul de ființe umane, în special traficul de copii, exploatarea sexuală, criminalitatea forțată și cerșetoria forțată. Principalele obiective ale Operațiunii Global Chain au fost identificarea, protejarea și trimiterea victimelor și potențialelor victime ale traficului de persoane pentru asistență. Acțiunile specifice au vizat perturbarea rețelelor criminale care pot exploata victimele originare din America de Sud, Asia, Africa, Balcanii de Vest și Ucraina. Acțiunile comune și coordonate ale diferitelor autorități au fost, așadar, cruciale pentru dezvoltarea activităților operaționale. Acțiunile susținute de executare pe teren au condus la 212 arestări și identificarea a 1. 426 de victime potențiale, în timp ce au fost inițiate 244 de noi anchete.

 

Autoritățile au fost prezente la punctele de trecere a frontierei și principalele noduri de transport pentru a identifica potențialele victime și suspecți, țările adaptându-și activitățile operaționale la tipurile de trafic predominante în regiunile lor. În total, au fost monitorizate 8 644 de zboruri, în timp ce 3 984 puncte de control la frontieră au fost monitorizate activ. Europol, Frontex și INTERPOL au coordonat operațiunea într-un efort unic de a-și uni forțele împotriva traficanților de oameni activi pe tot globul. În timpul acestor acțiuni operaționale comune, aproximativ 130 . 000 de ofițeri din întreaga lume au verificat: 1,6 milioane de oameni, 25 400 de locații, 153 300 vehicule și  72 850 documente. Activitățile operaționale au fost planificate în cadrul unei întâlniri găzduite de Frontex și coordonate de la centrul de coordonare găzduit de INTERPOL. Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic operațional 24/7 în timpul săptămânii de acțiune.

Repere operaționale:

  • Anchetatorii din Suedia au identificat cinci  băieți minori într-o zonă cunoscută de cerșetorie, însoțiți de un bărbat de 19 ani. În declarațiile lor, băieții au indicat că adultul acționa ca șeful lor, acesta coordonând activitățile de cerșit.
  • În Serbia, șase  suspecți au fost arestați pentru exploatarea sexuală a 10 femei și un  suspect pentru exploatarea unei femei sub formă de cerșetorie forțată și criminalitate forțată.
  • Autoritățile române au efectuat 19 percheziții domiciliare și au arestat patru  persoane suspectate de exploatarea prin muncă a cel puțin pot  victime.
  • În Macedonia de Nord, 11 suspecți au fost arestați pentru exploatarea sexuală a minorilor și traficul de ființe umane.
  • În Columbia, au fost identificate 27 de victime ale exploatării sexuale și au fost arestați șapte  suspecți.

Traficanții de persoane vizează cele mai vulnerabile grupuri, inclusiv copiii. Minorii sunt traficați în scopul exploatării sexuale și prin muncă. Infractorii forțează copiii să cerșească sau să comită o varietate de infracțiuni, cum ar fi contrabanda de bunuri ilegale și infracțiuni minore. Traficul de copii rămâne în mare parte subraportat.  În UE, copiii sunt traficați în mare parte de rudele lor. Aceste organizații criminale, conectate prin rețele mari de clanuri, operează în mai multe țări și mută copiii peste granițe. Minorii din țări non-UE pot deveni victime ale traficanților care colaborează cu adulții, ce însoțesc copiii pretinzând că sunt rude sau tutori legali ai acestora.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share