Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

AWACS cu ochii pe cer în Moldova în timpul Summitului Comunității Politice Europene

Zborurile de supraveghere NATO AWACS vor contribui la protejarea oficialilor europeni care au ajuns în Moldova,  la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

Zburând deasupra spațiului aerian aliat, AWACS NATO va păzi cerul țării vecine, în perioada 31 mai – 2 iunie.

”WACS NATO poate detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, făcându-le o capacitate importantă de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că „Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO”. Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și tancuri suplimentare. AWACS efectuează patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești în apropierea granițelor NATO. NATO are paisprezece aeronave AWACS, care sunt Boeing 707 modificate. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, un singur AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km și  patrulează în mod obișnuit cerul în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv a summiturilor NATO, cel mai recent la Madrid în iunie anul trecut, și a altor evenimente importante, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

”Moldova nu este singură și UE este alături de cetățenii Moldovei în realizarea aspirațiilor lor europene îndreptățite, ” a transmis președintele Klaus Iohannis.

Și președinta  Comisiei Europene a promis că va crește „semnificativ dimensiunea delegației UE la Chișinău pentru a ajuta la implementarea reformelor”.

Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidate oficiale la UE în iunie 2022. Cele două țări doresc acum să facă următorul pas: deschiderea negocierilor privind aderarea lor. Comisia trebuie să-și prezinte recomandările scrise cu privire la acest punct în octombrie, înainte ca statele membre să fie așteptate să ia o decizie în decembrie. „Moldova este în inima Europei, Moldova este Europa”, a concluzionat Ursula von der Leyen.  „Prezența tuturor acestor lideri în țara noastră transmite un mesaj clar: Moldova nu este singură”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. ”Comunitatea Politică Europeană de astăzi are ca scop, de asemenea, să ne arătăm sprijinul față de Moldova, Ucraina și față de comunitatea europeană mai largă. Este vorba despre reafirmarea unității Europei” a declarat și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. La Summitul Comunității Politice Europene participă peste 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE.

Vom reveni și cu alte informații.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share