Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Scandalos: bătrâni bătuți, umiliți și exploatați de cei care trebuiau să-i protejeze

Nu este primul caz de acest gen, dar ceea ce au constatat oamenii legii, întrece orice închipuire. Grav e că  și două instituții publice din domeniul protecției sociale ar fi știut de întreaga situație, dar nu au făcut nimic.

31 de mandate de percheziție domiciliară, puse în executare de polițiști, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

O întregă ”armată” a fost desfășurată pentru această acțiune cu peste 300 de angajați ai MAI și cu 38 de autospeciale de transport multiple, șapte puncte medicale avansate de decontaminare, 15 medici, 18 asistenți de la Spitalul Floreasca, trei  asistenți sociali și șase psihologi

În trei dintre acestea  au fost identificate, în trei dintre imobile, 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.

 

Până la acest moment, cu privire la șase  dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar 42 se află în investigații medicale.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.

Începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

Exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei
În unele dintre locațiile percheziționate, în raport de particularitățile cauzei, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
                                                                             
Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză.
Legat de aceeași cauză, polițiștii pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată, lipsea medicația necesară, hrana era inadecvată, iar persoanele din cămine  erau supuse la tratamente degradante și inumane. Acest dosar penal a pornit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei, în urma acțiunii, la DIICOT vor fi conduse 26 de persoane, iar alte 15 persoane martori vor fi duși la sediul DICE, pentru audieri. Scopul principal e acela de a salva viețile oamenilor, de a le acorda ajutor medical, de aceea sancțiunea beneficiază de sprijinul DSU a declarat ieri, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

              Iată și comunicatul de presă emis de Ministerul Muncii  după amplele percheziții ale oamenilor legii

Din informațiile pe care le deținem, descinderile din data de 04.07.2023 au vizat trei servicii sociale de pe raza județului Ilfov, dintre care două furnizate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz (un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și un Centru de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari) și unul furnizat de House Grandma Anastasia`s S.R.L. (Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul în Voluntari).

Primul furnizor de servicii a fost inițial acreditat în 03.03.2021, i s-a retras certificatul de acreditare, la cerere, ca urmare a schimbării adresei, și a fost reacreditat în 11.11.2022, având în prezent dezvoltate două servicii sociale: Centrul de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari, care deține licență de funcționare din 07.07.2022 și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Afumați, care a primit licență provizorie de funcționare în data de 12.07.2022 (valabilă un an). Ulterior, la propunerea AJPIS Ilfov, a fost acordată licența definitivă (pe o perioadă de 5 ani), în 29.06.2023.

Cel de-al doilea furnizor are un serviciu  social  cu sediul în Voluntari cu licență provizorie emisă în 10.05.2023. Menționăm că anterior acest furnizor a fost licențiat provizoriu în data de 08.07.2022 pentru serviciul social Centru rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, serviciu desființat, pentru care furnizorul a notificat desființarea în 14.03.2023. 

1.       În ceea ce privește Centrul de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari, conducerea ANPIS a dispus un control inopinat, în luna august a anului trecut, ca urmare a unei petiții transmise instituției. Controlul a fost făcut de către 2 inspectori sociali din cadrul ANPIS și un inspector social din cadrul APISMB și s-a finalizat cu dispunerea mai multor măsuri de remediere a deficiențelor constatate, cu privire la:

●        completarea schemei de personal, conform cerințelor standardelor minime și prevederilor Anexei 2 din Hotărârea de Guvern nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale;

●        efectuarea lucrărilor de reparații/reamenajări/igienizare în centru, înlocuirea obiectelor sanitare uzate sau deteriorate, procurarea huselor de protecție pentru saltele, amenajarea spațiilor de depozitare pentru toți beneficiarii, cu respectarea prevederilor Anexei 1, M1, S2 din Ordinul ministrului nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi;

●        îmbunătățirea condițiilor de hrană, conform Anexei 1, M1, S3 din Ordinul ministrului nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi.

Totodată, în timpul controlului a fost sesizat telefonic DSVSA Ilfov privind existența unor alimente cu termen de valabilitate expirat și lipsa autorizației sanitar-veterinare.

AJPIS Ilfov a monitorizat realizarea îndeplinirii măsurilor, iar în luna decembrie 2022 s-a constatat îndeplinirea acestora.

2. În ceea ce privește Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Afumați, în luna noiembrie 2022, CRJ a transmis sesizarea unui beneficiar al acestui serviciu, în urma căreia ANPIS a solicitat AJPIS Ilfov efectuarea unui control care s-a desfășurat în perioada 09-15.11.2022. În urma controlului au fost dipuse măsuri de remediere cu privire la:

●        obținerea autorizației ISU;

●        respectarea opțiunii de rezidență a beneficiarilor;

●        instruirea personalului conform cerințelor OMSS nr.82/2019

De asemenea, cele două centre au fost supuse unor acțiuni de monitorizare și control și de către ANPDPD, care la rândul său, în limita competențelor legale, a stabilit furnizorului de servicii sociale o serie de măsuri și recomandări.

Măsurile și recomandările au vizat în principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale rezidenților, începând cu respectarea principiilor unei alimentații sănătoase și echilibrate, în funcție de afecțiunile beneficiarilor, renovarea/igienizarea unor spații ale centrului, dotarea lor corespunzătoare, suplimentarea structurii de personal, astfel încât serviciile furnizate beneficiarilor să fie în acord cu nevoile și recomandările specialiștilor.

Totodată, a fost dispusă evaluarea nevoilor beneficiarilor în vederea revizuirii planurilor individuale de servicii și programelor individuale de reabilitare și integrare socială, precum și monitorizarea progreselor obținute.

Rapoartele de monitorizare și control au fost înaintate în vederea verificării măsurilor către Direcțiile Generale de Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov și Sectorul 3, întrucât beneficiarii acestor servicii proveneau din instituțiile respective. Totodată, facem precizarea că, rapoartele de monitorizare și control au fost puse la dispoziția organelor de cercetare penală la solicitarea acestora.

Menționăm că, potrivit documentațiilor primite de ANPDPD, măsurile și recomandările stabilite prin rapoartele de monitorizare și control au fost raportate ca fiind îndeplinite.

În cazul Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice cu sediul în Voluntari, precizăm că acesta a fost recent înființat, în locul unui Centru rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, care a fost controlat de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ilfov în perioada 04.01-05.01.2023. Controlul a fost solicitat de ANPIS ca urmare a unei petiții adresată ANPDPD și redirecționată. Au fost dispuse măsuri de remediere a abaterilor constatate constând în: îmbunătățirea condițiilor de hrană; angajarea de personal calificat;  realizarea planului de formare a angajaților; realizarea și consemnarea informărilor obligatorii privind beneficiarii, cât și angajații.

Astfel, în 09.05.2023 furnizorului de servicii i se retrage licența de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, iar în 10.05.2023 solicită licență de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice.

Referitor la finanțarea serviciilor menționate mai sus, facem precizarea că ANPDPD nu asigură transferul sau finanțarea de la bugetul Autorității a acestor servicii, ele fiind contractate de către DGASPC Ilfov, respectiv DGASPC Sector 3 București, astfel sumele respective, aferente acestor servicii, sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetele autorităților publice locale (Consiliile județene – DGASPC), iar în cazul Capitalei, în subordinea Consiliului General al Municipiului București, respectiv în subordinea consiliilor locale de sectror, în conformitate cu legea bugetului de stat.

Totodată, menționăm faptul că serviciile sociale rezidențiale, atât publice cât și private se află în subordinea DGASPC (furnizori de servicii publice) sau, după caz, în relații de contractare cu autoritățile publice locale (DGASPC)

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share