Planul de acțiune a trecut prin patru etape de consultare cu specialiști din institute/ instituții/ entități/ universități/ organizații non-guvernamentale, implicate în managementul, conservarea și cercetarea speciei urs brun.
În urma etapelor de consultare a rezultat o variantă consolidată a planului de acțiune, unde au fost armonizate necesitățile speciei din punct de vedere ecologic, etologic, conservativ, economic și social.
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea gradului de protecție și conservare a populaței de urs brun din România, iar printre obiectivele specifice se regăsește și înființarea unui complex destinat îngrijirii și protecției unor exemplare de urs brun habituați, care lăsați în libertate pot genera conflicte om-urs.
Înființarea unui Complex a fost determinată in principal de creșterea numărului conflictelor om-urs și va avea un dublu scop: conservarea populației de urs brun prin îngrijirea și protecția unui număr exemplare – problemă și educațional pentru populația urbană preponderent cu privire la specia urs brun.
Prin această activitate din cadrul proiectului se va realiza un complex cu o suprafață de 61,18ha, cu o lungime de împrejmuire de aproximativ 6.000m.
Acesta este structurat în șase compartimente, astfel încât să se asigure adăpost, liniște și posibilitatea hrănirii exemplarelor de urs într-un spațiu amenajat pentru aceștia, limitându-se contactul cu personalul administrativ al complexului, precum și cu publicul.
Întreaga suprafață va fi împrejmuită corespunzător, pentru menținerea animalelor în acest complex, dar și pentru protejarea lor.
Complexul va fi dotat cu funiculare și dronă pentru hrănirea urșilor, cu sisteme video de supraveghere, cușcă cu platformă pentru transport. Totodată, vor fi asigurate și servicii medicale veterinare de specialitate, în caz de nevoie.
In acest moment, speciile enumerate nu necesită actiuni de acest tip, nefiind supuse unor reglementări in ceea ce priveste protectia lor.
Fiecare țară membră a UE are propriile reglementări in ceea ce privește managementul faunei, acțiunile lor in acest domeniu fiind dictate de legislația internă si obligațiile asumate față de reglementările UE și convențiile din domeniul mediului la care și România este parte.
Vor fi capturate și transferate in interiorul complexului acele exemplare de urs brun care generează conflicte om-urs, fiecare exemplar sau grup de exemplare (in cazul ursoaicelor cu pui) va trăi in aria delimitată în interiorul Complexului în funcție de vărstă, sex și stare de sănătate.
În baza Studiului de fezabilitate s-a estimat un cost mediu anual/exemplar de aproximativ 10.650 lei, in condițiile prezenței in Complex a numărului maxim de exemplare.
Termenul ”pușcărie” este total neadecvat ținând cont atât de faptul că acest complex este amplasat in habitatul speciei cât și de faptul că exemplarele care vor constitui populația complexului vor fi în mare parte exemplare habituate ale speciei, care nu pot fi lăsate în libertate având în vedere obiectivul specific al proiectului privind limitarea conflictelor om-urs. Întreaga infrastructură a complexului este proiectată cu scopul realizării unor condiții care să conducă la îndeplinirea obiectivului țintă, respectiv ingrijirea și protejarea unei părți dintre exemplarele care au generat sau pot genera conflicte cu omul.
Complexul a fost proiectat astfel încât, să poată adăposti un număr de maxim 60 exemplare adulte si cca. 40 de pui, distribuiți teritorial în compartimente, conform machetei prezentate mai sus.
Entitatea care va gestiona acest obiectiv este Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., administratorul fondului forestier proprietate publică a Municipiului Braşov, iar în ceea ce priveste funcționarea Complexului, finanțarea va fi asigurată de către RPLP Kronstadt R.A din surse proprii, dar și din atragerea de alte surse de finanțare.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara