Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Memorandumul încheiat cu un an în urmă la summitul de la Madrid a dat rezultate”

Într-o declarație de presă  la Vilnius luni (10 iulie 2023), secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat acordul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a transmite cât mai curând posibil protocolul de aderare al Suediei Marii Adunări Naționale și de a lucra îndeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea. Anunțul a venit în urma unei întâlniri între secretarul general, președintele Erdogan, și prim-ministrul Ulf Kristersson.

”Memorandumul încheiat cu un an în urmă la summitul de la Madrid a dat rezultate”, a spus dl Stoltenberg. „A adus mai multe rezultate în lupta noastră împotriva terorismului, mai multă securitate pentru Turcia și o NATO mai puternică”. El a remarcat că Suedia și Turcia au lucrat strâns împreună de la Summitul NATO din 2022 de la Madrid pentru a aborda preocupările legitime de securitate ale Turciei și că, ca parte a acestui proces, Suedia și-a modificat constituția, și-a schimbat legile, și-a extins semnificativ cooperarea împotriva terorismului împotriva terorismului. PKK și a reluat exporturile de arme către Turcia. „Cooperarea Suediei cu Turcia în lupta împotriva terorismului va continua și dincolo de aderare”, a spus el, salutând faptul că Suedia și Turcia au convenit astăzi să stabilească un nou Pact bilateral de securitate.

„NATO își va intensifica semnificativ activitatea în acest domeniu și voi stabili, pentru prima dată la NATO, postul de coordonator special pentru combaterea terorismului”, a spus secretarul general.

 

„Finalizarea aderării Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securității tuturor aliaților NATO în acest moment critic. Ne face pe toți mai puternici și mai siguri”, a conchis  Jens Stoltenberg.

Summit-ul de la Vilnius se va concentra pe consolidarea descurajării și apărării țărilor aliate ca răspuns la mediul de securitate complex și imprevizibil cu care se confruntă de la Războiul Rece. Întâlnirea va implica, de asemenea, revizuirea creșterilor semnificative ale cheltuielilor pentru apărare și continuarea sprijinirii Ucrainei. În plus, summitul va sublinia importanța legăturii transatlantice dintre Europa și America de Nord în cadrul NATO, subliniind semnificația continuă a acesteia în asigurarea securității a peste un miliard de cetățeni în era concurenței strategice , în creștere.

La evenimentul care va începe astăzi, au ajuns principalii șefi de stat din țările aliate, dar și preșeședinte Ucrainei , liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei și Coreei de Sud, precum și ai Uniunii Europene. Acesta va fi primul Summit al Finlandei ca aliat al NATO, a remarcat secretarul general, adăugând: „așteptăm cu nerăbdare ca și  Suedia să se alăture cât mai curând posibil”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share