Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

PAST PRESENT. Fragments of memory

Proiect conceput și realizat de Ioana Marinescu (artist vizual și arhitect), Smaranda Găbudeanu (coregraf) și Iulia Mărăcine (coregraf).

În colaborare cu Andreea David (coregraf), Thomas Goodey (arhitect), Laurențiu Calciu (regizor de film documentar), Doru Apreotesei și David Crawford (muzicieni).

Mulajul este amprenta unui obiect pe o suprafață; negativul formei; memorie palpabilă. Pentru grecii antici, memoria era amprenta pe suflet a unui eveniment trecut.

În timpul săpăturilor arheologice din secolul al XIX-lea în Pompeii, au fost descoperite o serie de goluri create de materia organică descompusă sub cenușa și lava solidificată. Odată umplute cu ipsos, din aceste mulaje naturale au rezultat o serie de reprezentări aproape exacte ale corpurilor de bărbați, femei, copii și animale, prinși ca într-un somn etern.

Vă invităm la un performance colectiv în cadrul expozițieidupă SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după pentru a fi observatori sau participanți ai procesului de transformare a spațiului de galerie într-un șantier în lucru, în cadrul căruia performeri și vizitatori laolaltă alcătuiesc mulaje plecând de la propriile corpuri și amintiri.

Procesul de a imprima, de a lua mulajul unei suprafețe și de a avea acces ulterior la suprafața respectivă prin negativul ei, produce gesturi pe cât de sculpturale, pe atât de performative și afective. Mulajele rezultate devin, astfel, nu doar obiecte sculpturale de sine stătătoare, ci negative care activează memoria, amintirile trecute devenind tangibile în timpul prezent.

Acțiunile performative produc, la rândul lor, urme în spațiu — un sit arheologic, prins într-un continuu proces de negociere și renegociere a diverselor temporalități, ritmuri și spații. Urmele performance-ului se vor adăuga conținutului instalației vizuale, care va rămâne în spațiul galeriei până pe data de 30 noiembrie.

Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? Cum ne raportăm la o dispariție aproape totală? Care este rolul memoriei în recuperarea unui trecut problematic?

 Program de vizitare:

21 octombrie – 30 noiembrie

miercuri și joi, 13.00 – 20.00

vineri – duminică, 12.00 – 20.00

PAST PRESENT. Fragmente de memorie vine în continuarea PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London, instalație și performance comisionate de spațiul de artă Beaconsfield din Londra. Proiectul se bazează pe cercetarea doctorală a Ioanei Marinescu la Slade School of Fine Art în Londra. Demersul artistic este dezvoltat împreună cu Smaranda Găbudeanu  și Iulia Mărăcine.

Mai multe despre proiect aici.

Co-Producători: PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte), Beaconsfield Gallery UK.

Parteneri: Fundația Triade, CNDB (Centrul Național al Dansului București),  /SAC @Malmaison (Spațiul de artă contemporană), CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), H2DANCE, Cartierul Uranus, Radio România Cultural, Igloo.

Mulțumiri: MiC – Parcul Arheologic Pompei, Comunitatea Cartierul Uranus.

Proiectul Past Present. Moving archives este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 Proiectul PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London a fost co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share