Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Turism and Rural Space in National and International Context

Agenția Națională a Zonei Montane, împreună cu Academia Română, prin Filiala Iași – Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” și Centrul de Economie Montană – CEMONT Vatra Dornei, au organizat în perioada 24 – 26 mai 2024, cea de-a 26-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Turism and Rural Space in National and International Context” (TARS).
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, cu participare fizică la sediul Agenției Naționale a Zonei Montane din Vatra Dornei, dar și cu conectare online din toate colțurile lumii, având ca structură două zile destinate prezentării lucrărilor științifice la sală și o zi alocată unei aplicații practice.
Din străinătate, au participat online, reprezentanți din următoarele țări:
– Africa de Sud – Universitatea din Africa de Sud,
– Cambodgia – Institutul Tehnologic Kirirom,
– Canada – Universitatea din Lethbridge, Alberta,
– Cehia (Republica Cehă) – Universitatea din Hradec Králové,
– Franța – Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri ICOMOS Paris, Universitatea Jean Moulin Lyon – Centrul de Cercetări Magellan,
– India – Universitatea Berhampur, Odisha, Universitatea Siddharth Nagar, Pradesh, Universitatea din Delhi, Institutul pentru Ospitalitate, Management si Științe Kotdwar, Uttarakhand, Universitatea Hindu Banaras, Institutul Tehnologic Bhopal, Madhya Pradesh,
– Indonezia – Universitatea Gadjah Mada, Universitatea Națională Pembangunan Yogyakarta,
– Italia – Universitatea Niccolò Cusano, Roma,
– Maroc – Institutul Național de Amenajări și Urbanism, Rabat,
– Polonia – Universitatea de Agricultură din Krakovia,
– Spania – Universitatea din Barcelona,
– Sri Lanka – Universitatea de Tehnologii Vocaționale Ratmalana, Colombo,
– SUA – Universitatea Cornell, Ithaca,
– Turcia – Universitatea Sinop.
De asemenea, au fost prezenți fizic la Vatra Dornei, specialiști din țările:
– Marea Britanie – Universitatea din Greenwich, Londra,
– Polonia – Academia de Științe a Poloniei, Varșovia,
– Republica Moldova – Institutul Patrimoniului Cultural Chișinău, Universitatea Liberă Internațională Chișinău, Academia de Studii Economice – Institutul Național de Cercetări Economice Chișinău, Etno Travel & TeleFilm Chișinău, Northrocks Chișinău,
– Uzbekistan – Universitatea Internațională de Turism și Patrimoniu Cultural „Drumul Mătăsii”.
Din România, au onorat evenimentul, cercetători, oameni de știință, profesori, cadre didactice universitare, doctoranzi, masteranzi, studenți și antreprenori cu preocupări în dezvoltarea turismului și a spațiului rural, de la următoarele instituții/organizații:
– Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (A.S.A.S.),
– Academia Română – filiala Iași – ICES „Gh. Zane”,
– Academia Română – Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” – Școala Doctorală de Științe Economice & Centrul de Economie Montană CEMONT Vatra Dornei,
– Administrația Națională de Meteorologie,
– Agenția Națională a Zonei Montane,
– Asociația Generală a Economiștilor din România – filiala Iași,
– Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași,
– Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman,
– Fundația Academică pentru Progres Rural „Terra Nostra” Iași,
– Fundația „Pro Patrimonio” București,
– Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism – INCDT București,
– Liceul Tehnologic de Servicii ,,Sfântul Apostol Andrei” Ploiești,
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
– Muzeul Țării Crișurilor – Oradea,
– Universitatea „Al. I. Cuza” Iași,
– Universitatea „Apollonia”, Iași,
– Universitatea „Danubius” Galați,
– Universitatea „Petre Andrei” Iași,
– Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava,
– Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
” Conferința a avut o sesiune în plen, precum și șapte  sesiuni paralele, toate acestea fiind cu participare fizică și online, națională și internațională.
Au fost prezentate 53 de teme, având un număr de 75 de autori. S-a remarcat și de această dată, gradul înalt de cunoaștere și implicit calitatea și rigurozitatea lucrărilor științifice, diversitatea problematicii abordate, care s-au încadrat perfect în tematica evenimentului, precum și determinarea și profesionalismul participanților.
De asemenea, a fost organizat un Workshop având ca temă „Exemple de bune practici în turism din România”, o prezentare de carte – „Economia și societatea contemporană: Jurnal pentru viitor” – Academia Română, Filiala Iași (editori: Daniela Matei, Alina – Petronela Haller, Krisztina Melinda Dobay, Georgia Tacu), precum și două lansări de carte: „Turismul rural și etnoturismul. Oportunități pentru o dezvoltare durabilă a Țării Beiușului” (Autor: Vasile Todincă), respectiv: „Moldovița, comuna din inima Bucovinei. Capitalul structurant al patrimoniului natural și uman. Studiu Monografic” (Autori: Viorel Chiriță, Daniela Matei & Ion Mareș).
Pentru a întregi reușita evenimentului, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a susținut un superb program artistic, prezentând invitaților prezenți la seara festivă, dansuri și cântece populare interpretate de tinerii talentați ai Clubului Copiilor și Elevilor din Vatra Dornei.
Cea de-a treia zi a fost rezervată aplicației practice. S-au vizitat obiective reprezentative pentru cultura și dezvoltarea rurală, exemple de bune practici din bazinul Câmpulung Moldovenesc: Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung, Complexul Turistic „Sadova Village”, Biserica „Sfântul Gheorghe”, Fabrica de brânzeturi „La stâna Bucovineană”, precum și Punctul Gastronomic Local „La Fermă” din Comuna Sadova, județul Suceava.
Mulțumim pentru sprijin și susținere, primăriei Municipiului Vatra Dornei,  domnului primar Ilie Boncheș și domnului viceprimar Marius Rîpan, societății „Aqua Carpatica”, Fundației Academice pentru Progres Rural „Terra Nostra” din Iași, domnilor profesori: Vasile Moroșan și Dorin Pardău precum și Ansamblului „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, domnului Mihai Voloșeniuc – directorul Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava (DSVSA), precum și doamnei Ioana Popa Tomoioagă – manager la hotelul „Belvedere” din Vatra Dornei. Sprijinul dumnealor a contribuit la reușita evenimentului” a ținut să trasmită dr. ing CS III Dănuț Ungureanu.
Ca o recunoaștere a însemnătății acestei conferințe pentru comunitatea științifică de profil, fiind unica manifestare de acest gen din România, a continuității neîntrerupte a acesteia, precum și a eforturilor depuse de organizatori, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR), au decernat organizatorilor, cu prilejul Galei AJTR desfășurate la Panciu, în județul Vrancea, în data de 25 mai 2024, „Premiul de Excelență”.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share