Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

” Sfântul Ardealului”, Părintele Arsenie Boca, va fi canonizat în anul 2025

Veste mare: Părintele protosinghel Arsenie Boca, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie

În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc Sfântul Sinod al BOR.

”Canonizarea nu reprezintă doar recunoașterea sfințeniei, cum simplu se gândește acum în teologia greacă contemporană, ci înseamnă că persoana respectivă e dată ca model, ca normă. Canonul era o măsură. Așadar, sfinții canonizați sunt dați ca dreptar, măsură sau model de urmat. De aceea, ei sunt și învățătorii noștri prin cuvântul dreptei credințe, prin viețuire sau faptă și prin modul lor de a fi. (…) Avem pe ordinea de zi și alte subiecte privind viața bisericească, mai multe propuneri de ridicare în rangul de arhimandrit a unor protosingheli din diferite zone ale ţării, precum și unele participări la evenimente din străinătate”, a afirmat Preafericirea Sa.

Astfel, se recunoaște sfințenia Părintelui Arsenie Boca născut pe meleaguri hunedorene, la Vața de Sus, și care a avut multe de suferit de pe urma prigoanei comuniste.

”Este o veste care mă bucură și bucură, deopotrivă, întreaga comunitate creștin ortodoxă din județul Hunedoara, dar și pe toți credincioșii care vin în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, pentru a se închina la mormântul Părintelui Arsenie Boca.

Le sunt profund recunoscător Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, pentru demersurile importante făcute și pentru tot efortul pe care l-au depus, în ultimii ani, în vederea canonizării Părintelui Arsenie Boca” a transmis președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție. În anul 1959 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcașului de cult.

La mormântul părintelui Arsenie Boca oamenii vin să mulţumească, să-I ceară ajutorul, iar acesta este mereu acoperit de flori, care nu se ofilesc niciodată. Părintele Arsenie Boca pentru români şi pentru poporul nostru s-a întors de la Sfântul Munte. Sfințenia vieții Părintelui Arsenie Boca și cinstirea deosebită de care se bucură în rândul poporului dreptcredincios au determinat Episcopia Devei și Hunedoarei ca în anul 2019 să înainteze Comisiei speciale teologice a Mitropoliei Ardealului documentația necesară pentru propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca.

Din iubirea nesfârșită pe care a avut-o și o are față de acest popor, Părintele Arsenie a căutat o soluție de izbăvire, de vindecare și mântuire a lui. Aceasta nu putea fi decât renașterea și trăirea filocalică, în toate laturile și categoriile societății românești.

Mormântul de la Prislop este locul unde izvorăște pacea şi iubirea lui Dumnezeu.

Dosarul complet și Studiul Document (redactat de către Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Păcurariu) privind sfințenia vieții Cuviosului Părinte Arsenie Boca au fost înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezent, propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca înaintată Sfântului Sinod de către Mitropolia Ardealului aflându-se în analiză la subcomisia Sinodală pentru canonizarea Sfinților Români.

Legat de canonizarea Părintelui Arsenie Boca, într-un interviu acordat în anul 2018 pentru ziarul Tribuna Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a spus: „Cinstirea pe care i-o acordă credincioșii Părintelui, cultul acesta spontan, a determinat Biserica să înceapă procesul de canonizare prin cercetarea vieții și a lucrărilor minunate pe care Dumnezeu le-a împlinit și le săvârșește și azi prin alesul Său”.

Părintele a lăsat cuvintele acestea drept testament: „Eu acum, nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să ştiţi că vă ajut, numai să veniţi la mine!…  Pentru cel ce va vărsa o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share