Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița în semestrul I al anului 2024

Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița în semestrul I al anului 2024.

 2 Coordonatele de contact ale instituţiei;

  1. Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița în semestrul I al anului 2024.

INTRODUCERE

Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsuirlor de ordine publică la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menținere în sistem integrat au fost principalele direcții de acțiune ale Jandarmeriei Dâmbovița în primul semestru al anului 2024.

În acest sens, activitatea instituției a urmărit creșterea calității serviciului public oferit comunității, printr-o abordare proactivă, orientată către apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, precum și către protecția instituțiilor fundamentale ale statului.

Foto-col.-Matei-Mihai-inspector-sef-desemnat-al-IJJ-Dambovita

OBIECTIVE AVUTE ÎN ATENȚIE ÎN PERIOADA EVALUATĂ

Dintre obiectivele generale pe care instituția noastră și le-a asumat pentru anul 2024 și pe care, noi considerăm că le-am atins în mare parte în primul semestru aș enumera următoarele:

  • Eficientizarea capacității de acțiune și intervenție;
  • Creșterea nivelului de siguranță a obiectivelor bunurilor și valorilor;
  • Creșterea performanței structurilor operative;
  • Consolidarea mecanismelor de comunicare publică;
  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității.

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL ORDINII ȘI SIGURANȚEI PUBLICE

În perioada analizată, eforturile structurilor de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița s-au concentrat în scopul gestionării eficiente a misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, participarea la menţinerea unui climat de siguranţă publică, continuarea activităţilor pentru punerea în practică a prevederilor Planului Cadru de Asigurare şi Restabilire a Ordinii Publice al Judeţului Dâmboviţa şi a Planului Unic de Ordine şi Siguranţă Publică al Judeţului Dâmboviţa, precum şi pentru executarea unor misiuni temporare în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Activităţile structurilor de ordine publică au fost canalizate pe:

  • asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică cu ocazia desfăşurării manifestărilor promoţionale, religioase, cultural-artistice, precum şi a jocurilor şi competiţiilor sportive ; (ex .: Asociația Partida Romilor Pro Europa, a organizat în incinta Complexului Turistic de Natație din municipiul Târgoviște evenimentul artistic Caravana națională romi pentru România /7000 persoane, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat în Parcul Chindia din municipiul Târgoviște, o adunare publică ce a avut ca scop prezentarea candidaților la alegerile europarlamentare /4000 persoane,

sărbătoarea religioasă ”Izvorul Tămăduirii” Nucet la care au participat 1100 persoane, Zilele Județului Dâmbovița cu participarea a peste 40.000 de persoane, meciurile susținute de AFC Chindia pe stadionul Eugen Popescu la care au participat aproximativ 20.000 de spectatori);

  • asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică cu ocazia desfăşurării unor acţiuni de protest; (acțiunile spontane de protest inițiate de trasportatori/fermieri organizate pe raza localitătilor Lungulețu, Slobozia Moară, Brezoaele și Găești);
  • asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zonele turistice din judeţ, cu accent pe zona montană a judeţului Dâmboviţa, respectiv Platoul Montan Bucegi;
  • contribuţia la creşterea gradului de siguranţă şi prevenirea faptelor antisociale în conformitate cu prevederile planurilor proprii de cooperare şi a Planului Unic de Ordine şi Siguranţă Publică;
  • misiuni în cooperare cu IPJ Dâmbovița și Garda Națională de Mediu pe raza localității Bălteni, pe linia combaterii activităților economice ilicite cu impact semnificativ asupra mediului;
  • menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii și siguranței publice pe întreaga perioadă de desfășurare a scrutinului din data de 09.06.2024 (prin instituirea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de votare pe timpul desfășurării procesului electoral, constituirea unor echipaje operative în zonele de dispunere a secțiilor de votare, constituirea unor capacități de intervenție pe zonele/ traseele cu situație operativă complexă, constituirea unor echipe de specialiști pentru rezolvarea oricăror situații cu impact în planul ordinii și siguranței publice).

Pe componenta de Asigurarea a Ordinii Publice, activitatea s-a concretizat prin executarea unui număr de 169 de misiuni. Pe categorii de evenimente, situația se prezintă după cum urmează:

  • 5 misiuni cu ocazia unor manifestări de protest;
  • 100 de misiuni cu ocazia unor manifestări cultural-artistice și religioase;
  • 64 de misiuni cu ocazia unor manifestări sportive;
  • 72 de misiuni de intervenție, dintre care 46 la solicitări prin 112 și 26 intervenții de salvare-evacuare.

   Pe componenta de Menţinere a Ordinii Publice, activitatea a constat în executarea unui număr de 4.846 de misiuni, atât prin organizarea de 2218 de patrule mixte împreună cu efective ale Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița, dar și prin 1321 patrule independente de jandarmi. O atenție deosebită a fost acordată de efectivele de jandarmi zonei instituțiilor de învățământ preuniversitar, unde s-a acționat cu 730 de patrule, dar și zonei Platoului Montan Bucegi, prin activitatea celor două posturi de jandarmi montane de la Peștera și Zănoaga, care au costituit 577 de patrule în perioada de referință.

Pe linia acţiunilor speciale şi antiteroriste eforturile s-au concentrat pe  conducerea şi gestionarea eficientă a misiunilor cu grad mediu şi ridicat de risc şi pe executarea misiunilor în cooperare cu partenerii instituționali (SCCO, DIICOT, IGI, Penitenciarul Mărgineni etc.), fiind organizate și executate 74 de misiuni.

Pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, au fost desfășurate mai multe acțiuni de prevenire, atât independent cât și împreună cu partenerii locali (IPJ Dâmbovița, Centrul de Preveinire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița, ANITP, SJA Dâmbovița, Penitenciarele Găești și Mărgineni) și au fost puse în executare 423 de mandate de aducere. O importanță deosibită s-a acordat pe linia prevenirii în școli, unde ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Dâmbovița au desfășurat independent 13 acțiuni de intervenție preventivă.

Principalele teme de discuție au constat în prezentarea faptelor antisociale pe care le pot sâvârși elevii în incinta instituțiilor de învățământ, riscurile legale și de sănătate la care se pot expune elevii în situația în care consumă substanție interzise psihoactive, alcool și tutun precum și teme legate de siguranța proprie.

Activitățile de prevenire s-au desfășurat cu participarea a 500 de elevi din clasele VII-XII în instituții de învâțământ din municipiile Târgoviște și Moreni, orașele Găești și Titu și comuna Comișani.

Totodată, în cadrul programului de prevenire a faptelor antisociale pe timpul manifestărilor sportive, Inspectorautl de Jandarmi Județean Dâmbovița a executat 10 acțiuni de intervenție preventivă, în special în zona stadionului „Eugen Popescu” din municipiul Târgoviște, precum și în localitățile Moreni, Pucioasa și Pietroșița. Pe timpul desfășurării activităților au fost distribuite 500 de materiale informative care cuprind teme referitoare la combaterea rasismului, xenofobiei și huliganismului, precum și valorile etice de care spectatorii trebuie să dea dovadă pe timpul desfășurării meciurilor de fotbal.

Alte activități preventive

În cadrul altor proiecte de prevenire a faptelor antisociale, efectivele I.J.J. Dâmbovița au desfășurat 6 activități de intervenție preventivă în cadrul programului de prevenire a faptelor antisociale pe timpul desfășurării adunărilor publice și 4 acțiuni de prevenire a faptelor antisociale în domeniul silvic, fiind împărțite 470 de materiale informative.

Cu toate activitățile preventive desfășurate, am mai întâlnit greutăți în ceea ce privește organizarea unora dintre adunările publice. Unii dintre organizatorii manifestărilor cu public numeros nu pun în aplicare în integralitate prevederile Legii nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, în sensul nerespectării procedurii privind declararea prealabilă a unor astfel de activitați, precum și a obligațiilor ce le revin pentru protecția participanților.

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL PAZEI ȘI PROTECȚIEI INSTITUȚIONALE, TRANSPORTURILOR SPECIALE, TRANSPORTURILOR DE BUNURI ȘI VALORI ȘI CORESPONDENȚĂ CLASIFICATĂ

În conformitate cu actele normative în vigoare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița asigură atât paza, cât și ordinea interioară pe timpul desfășurării activităților cu publicul la peste 20 de instituții publice (sedii ale instanțelor de judecată, parchetelor, trezorerii, DIICOT, Instituția Prefectului etc.).

De asemenea, asigurăm paza, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere pe tronsoane de peste 500 de km, aparţinând SC CONPET SA.

O pondere însemnată între misiunile pe linie de pază din competența unității o constituie paza și însoțirea transporturilor speciale în beneficiul societăților cu care unitatea are contracte de prestări servicii.

Având în vedere prevederile Legii nr. 333 din 2003 (republicată) privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor Jandarmeria Română este singura instituție abilitată să asigure paza transporturilor de produse cu caracter special, sens în care în semestrul I au fost executate 172 de misiuni pe această linie.

De asemenea, efectivele inspectoratului au asigurat paza a 59 transporturi de bunuri și valori și 366 misiuni de protecție a transporturilor de corespondență clasificată.

În urma tuturor misiunilor executate s-au înregistrat mai multe constatări de fapte antisociale, astfel:

– au fost constatate 719 fapte de natură contravențională, dintre care 371 au fost sancționate cu amenzi în valoare de 215.200 lei, iar 348 au fost sancționate cu avertisment.

– au fost constatate 60 fapte de natură penală, dintre care 35 în misiuni specifice ale Jandarmeriei și 25 în misiuni executate în cooperare cu alte instituții.

 

MANAGEMENTUL RESURSELOR

Toate aceste misiuni au fost desfășurate în condiții bune și foarte bune, în ciuda deficitului de personal cu care ne confruntăm la nivelul întregii instituții.

Pentru contracararea acestui aspect, una dintre preocupările constante a fost recrutarea candidaților pentru școlile militare de ofițeri și subofițeri jandarmi, astfel că au fost selecționați 31 de candidați, dintre care au fost declarați “admis” 14.

COMUNICAREA PUBLICĂ

            Activitatea de informare şi relaţii publice a urmărit cu precădere consolidarea imaginii pozitive pe care o are inspectoratul la nivel local, prin reflectarea obiectivă şi imparţială a rezultatelor obţinute în misiunile cotidiene şi a activităţilor organizate.

În primul semestru al acestui an au fost desfășurate mai multe activități umanitare și de promovare a imaginii instituționale, iar dintre acestea putem exemplifica: o activitate de donare de sânge, la care au participat 30 de angajați ai unității noastre; ședința omagială dedicată Zilei Jandarmeriei Române; Ziua Porților Deschise cu participarea a peste 200 de elevi și preșcolari, precum și activități de informare și promovare desfășurate în spațiul public (zona Camerei de Comerț Dâmbovița și Parcul Chindia) cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie.

Pe această cale dorim să mulțumim instituțiilor mass-media  pentru reflectarea în mod corect și obiectiv a activităților și rezultatelor inspectoratului.

OBIECTIVE PENTRU SEMESTRUL II AL ANULUI 2024

Și în semestrul II al acestui an, ne așteaptă foarte multe provocări în contextul evenimentelor desfășurate în spațiul public, pe care Jandarmeria Dâmbovița trebuie să le gestioneze cu succes, pentru asigurarea protecției participanților. Astfel, putem exemplifica:

– Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, în zilele de 10 și 11 august, cu peste 20.000 de participanți în municipiul Târgoviște;

– „Zilele Cetății Târgoviște” la începutul lunii septembrie, unde în zilele cu manifestări cultural-artistice estimăm participarea a circa 10.000 de personae zilnic;

– zilele mai multor localități din județ, în special în jurul datei de 15 august (Sf. Maria Mare) și 8 septembrie (Sf. Maria Mică) sau târgurile tradiționale de toamnă (la Titu, „Răvășitul Oilor” – Runcu, Târgul de Sf. Dumitru la Fieni etc.);

– competițiile sportive, în special cele de fotbal din Liga a 2-a (Chindia Târgoviște)  și Liga a 3-a (Moreni, Pucioasa și Titu), dar și Liga I la baschet și volei.

Nu putem trece cu vederea campaniile electorale și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, planificate la finele lunii noiembrie – începutul lunii decembrie 2024.

Bineînțeles că și pentru acest semestru ne-am propus continuarea obiectivelor de îndeplinit amintite la început.

 

 Informare, Relații Publice şi cu Publicul

  1. Coordonatele de contact ale instituţiei

 

Adresa: b-dul. Regele Carol I, nr. 49, Dâmboviţa
Telefon/ fax: 0245.640 670 /  0245.640 669
E-mail: contact@jandarmeriadambovita.ro
Pagina web: www.jandarmeriadambovita.ro

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa

 

  1. Inspector şef – Colonel MATEI Mihai
  2. Prim adjunct al inspectorului şef – Colonel PIETRĂREANU Bogdan
  3. Adjunct al inspectorului şef – Locotenent-colonel MARIA Mădălin

 

Program de audienţă

 

Inspector şef – luni 14.00 – 16.00

Prim adjunct al inspectorului şef – joi 14.00 – 16.00

Adjunct al inspectorului şef – marţi 14.00 – 16.00

 

Responsabil cu difuzarea informaţiilor de interes public

şi purtător de cuvânt

 

Lt.col. VĂTĂŞELU Ciprian

E-mail: contact@jandarmeriadambovita.ro

Telefon: 0245/640.670, interior 24.516

Telefon mobil: 0749.060.125

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share