În raportul său privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024, Comisia de la Veneția face o mențiune despre Călin Georgescu în contextul unei posibile descalificări a acestuia din cursa prezidențială.
Se pare că un candidat care a manipulat alegerile prezidențiale poate fi exclus doar dacă este condamnat penal, conform regulilor acceptate de statele membre ale Consiliului Europei. Așadar, în cazul lui Călin Georgescu, ar fi nevoie de o condamnare penală pentru a-l exclude din competiția electorală, nu doar de acuzații sau alte motive politice.
Comisia de la Veneția critică mai multe decizii ale CCR, precum dreptul la apărare. Persoanele afectate de o decizie trebuie să aibă posibilitatea să își exprime punctele de vedere și să aducă dovezi. De exemplu, Elena Lasconi și Călin Georgescu ar fi trebuit să aibă dreptul de a se apăra în fața CCR, dar acest drept le-a fost refuzat.
Ce spune Călin Georgescu:
„Dragii mei, vă informez că astăzi am transmis către Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl. Theodoros Rousopoulos, solicitarea de a veghea la punerea în aplicare a recomandărilor cuprinse în raportul întocmit de Comisia de la Veneția care a fost transmis în data de 27.01.2025
Sunt ferm convins de faptul că reacția Adunării Parlamentare a CE și măsurile adoptate nu vor întârzia să apară în cel mai scurt timp!
Ceea ce vom realiza în perioada aceasta, din punct de vedere juridic, va readuce întreaga lume democratică în echilibrul necesar. Vom repoziționa justiția ca fiind singurul element ce poate ține legate valorile pe baza cărora Europa s-a construit, valori la care ne-am dorit să aderăm, valori care ne-au făcut să credem că totul va merge spre bine în ceea ce ne privește ca popor.
Din păcate, în România, corupția a găsit rapid elementele necesare de a se ascunde de ochii justiției internaționale, lucrând din întuneric împotriva noastră și a valorilor europene sub egida “noi suntem pro-europeni”. Această lozincă a politicienilor va avea acum ocazia de a-și dovedi veridicitatea.
Să fim în primul rând drepți, corecți și pro-români, dar bazându-ne într-adevăr pe valorile justiției internaționale care protejează realmente statul de drept. În ceea ce privește politicienii autointitulați pro-europeni, aceștia vor avea acum ocazia de a lămuri cât din valorile europene și-au însușit cu adevărat sau cât din valorile infracționale!
Totul a devenit doar o chestiune de timp”, a scris Călin Georgescu pe pagina de facebook.
Context:
Comisia de la Veneția a publicat luni un raport cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, decisă de Curtea Constituțională a României (CCR).
În cadrul acestui raport, Comisia subliniază că deciziile referitoare la anularea unui proces electoral ar trebui să fie motivate transparent și detaliat, fără a se baza exclusiv pe informații clasificate.
Potrivit Comisiei de la Veneția, „dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR, a susținut că în primul rând trebuie ca oamenii să știe că nu vorbim despre o instanță de judecată:
„Comisia de la Veneția este o comisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Deci este o comisie, nu este o instanță de judecată. Ea nu dă verdicte. Denumirea ei oficială este Comisia pentru democrație prin drept. De aici înțelegem care e scopul și cu ce se ocupă. Este o comisie foarte specializată pe probleme de drept constituțional, care emite din când în când recomandări pentru diverse situații, de alegeri, de referendumuri, de cvorum, de multe alte lucruri. În general, lumea îi ascultă. Deci lumea căruia ei se adresează îi ascultă. Pentru că altfel te faci de râs”.
Fostul judecător subliniază că este vorba despre recomandări: „Ei știu ce spun, pentru că vorbim despre o Comisie formată din aproximativ 90 de profesori de Drept Constituțional, foști președinți de Curți Constituționale, foști președinți de Curți Supreme. Deci este o adunare de oameni foarte pregătiți în domeniul. De aceea, ce spun ei cam trebuie respectat”.
Zegrean susține că la redactarea Constituției României foarte multe texte scrise de legiuitorii români au fost verificate de Comisia de la Veneția.
„Avem nevoie de o reglementare a campaniei pe social media”
Fostul președinte al CCR menționează că toate recomandările făcute de Comisia de la Veneția ar trebuie scrise în lege la noi: „Nimic din ce spui ei acolo nu se prea regăsește în legislația noastră. Din această perspectivă trebuie înțeles tot ce au scris acolo.”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi