Implementarea ciclului III al Directivei Inundații 2007/60/CE se referă la evaluarea și gestionarea riscurilor la inundații, urmând ca în urma unei analize specifice, Apele Române Jiu să nominalizeze noi zone cu risc potențial semnificativ la inundații.
Specialiștii Apele Române Jiu au realizat o evaluare a celor mai importante evenimente h idrometeorologice înregistrate în perioada 2017-2022, ani în care, se poate observa cum, fenomenul de secetă este vizibil în mare parte a anului, dar au apărut, tot mai des, fenomene rapide de căderi de cantități de precipitații foarte mari, într-un timp destul de scurt, ceea ce au condus la inundații catastrofale.
Potrivit hidrologilor fenomene de o asemenea importanță, la nivelul administrativ, în anii amintiți sunt:
– luna iunie 2020, pe teritoriul județului Hunedoara, în zona valea Jiului unde s-au semnalat ploi torențiale de o intensitate deosebită. Aceste precipitații au provocat scurgeri masive de pe versanți, creșteri de niveluri și debite și revărsări ale râului Jiul de Vest și a afluenților necodificați.
– au fost aduse materiale lemnoase însemnate care au blocat podurile aflate pe cursul de apă, producându-se revărsări masive, iar faptul că evenimentul a avut un caracter neprevăzut și intervenția operativă a fost îngreunată atât de ora târzie, precum și de faptul că NU s-au transmis avertizări meteo și hidro anterior producerii evenimentului.
Au fost afectate două municipii și două orașe cu șase localități componente: Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Uricani (Uricani, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag).
Având în vedere intensitatea deosebită a fenomenelor înregistrate, localizarea spațială a acestora, în special în afara zonelor desemnate cu risc potențial semnificativ la inundații, pagubele însemnate produse, precum și impactul pe care acestea l-au avut asupra comunităților din zonă, specialiștii de la Apele Române Jiu, consideră justificată extinderea zonei APSFR ID 02-A002F râu Jiu (Jiul de Vest) – aval confluența Pilug, în amonte până la confluența râu Jiu de Vest – pârâu Rostoveanu.
Inundațiile sunt fenomene naturale care nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, unele activități umane (cum ar fi numărul tot mai mare de așezări umane și de bunuri economice aflate în zone inundabile, precum și reducerea capacității de retenție naturală a apei prin exploatarea terenurilor) și schimbările climatice contribuie la creșterea probabilității survenirii inundațiilor și a impactului negativ al acestora.
Este identificată și necesitatea dezvoltării unei abordări centrate pe oameni, a întregii societăți, a gestionării riscului de dezastre la inundații în cadrul unei culturi a prevenirii, cu o atenție deosebită acordată grupurilor vulnerabile în activitățile de management al riscului de dezastre.
Abordarea unor astfel de probleme va necesita, prin urmare, introducerea abordărilor de reducere a riscurilor de dezastre centrate pe oameni (PCDRM) la toate nivelurile administrative în ceea ce privește diferitele vulnerabilități, consolidarea și prioritizarea parteneriatelor dinamice dintre I.G.S.U. și societate și integrarea de noi competențe și capacități.
În timpul antrenamentelor și exercițiilor, va fi necesară conștientizarea vulnerabilităților diferențiate și a grupurilor de populație cu nevoi speciale, în timp ce serviciile de urgență ar trebui să primească informații despre persoanele și grupurile vulnerabile situate în comunitățile lor, pentru a li se permite să își planifice operațiunile în consecință.
De asemenea, avertizările ar trebui să fie concepute într-o manieră care să se potrivească celor cu deficiențe vizuale, auditive și cognitive și să fie comunicate prin mai multe medii și în mai mult de o limbă.
Între timp, se constată că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare la nivelurile actuale ale activității de voluntariat pentru a permite autorităților să-și îmbunătățească capacitățile și să implementeze intervenții pentru a reduce pericolul și riscul la inundații. Acest lucru poate fi realizat prin dezvoltarea unui temei legal pentru acordarea de beneficii voluntarilor la nivelul primăriilor.
În cadrul sistemelor informaționale a fost identificată necesitatea de a îmbunătăți acuratețea și specificitatea prognozelor printr-o mai bună coordonare între activitățile de prognoză națională și bazinală, precum și îmbunătățirea avertizărilor publice și un sistem îmbunătățit de diseminare.
Măsurile de remediere propuse includ astfel crearea de ”scurtături” în fluxul informațional pentru a ajunge mai rapid la nivel local de la nivelul instituțiilor naționale, creșterea automatizării ROALERT cu informații meteorologice și creșterea capacității de a produce prognoze locale din datele privind nivelul observat al apei.
În plus, a fost constatată o necesitate de îmbunătățire a integrării informațiilor despre managementul apei și hidrologiei în rândul părților relevante interesate de la toate nivelurile guvernamentale, necesitând o gestionare îmbunătățită a bazelor de date prin stabilirea de protocoale și instruirea personalului.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”