Pe 21 mai, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi la a cincea ediție a Premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism
Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism se acordă anual în jurul datei de 16 octombrie, ziua în care a fost asasinată jurnalista al cărei nume îl poartă.
Premiul recompensează anual materialele jurnalistice de o calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.
„O presă liberă este cel mai bun scut pentru democrație. Jurnaliștii trebuie să fie liberi să relateze fără frica de cenzură, intimidări sau represalii. Parlamentul European va apăra întotdeauna libertatea presei și a mass-mediei. Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism îi omagiază pe cei care fac lumină în cele mai întunecate colțuri. Să spui adevărul, împotrivindu-te astfel forțelor aflate la putere, nu ar trebui să implice niciun risc. Premiul simbolizează angajamentul de neclintit al Parlamentului European față de adevăr și libertatea de exprimare și le aparține tuturor jurnaliștilor care luptă pentru a scoate la lumină faptele, oricât de inconfortabile ar fi ele. Datorită libertății presei, democrația noastră prosperă, ” a transmis Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European.
Jurnaliștii profesioniști și echipele de jurnaliști profesioniști de orice naționalitate își pot depune candidatura, constând în materiale de presă aprofundate, publicate sau difuzate de organizații mass-media cu sediul în una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Premiul urmărește să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru garantarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, statului de drept și drepturilor omului.
Materialul câștigător va fi ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene ale jurnaliștilor. Ceremonia de decernare are loc în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, ziua în care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.
Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și importanța pe care o acordă presei libere. Parlamentul a avertizat în ultimii ani în legătură cu încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.
Parlamentul a denunțat în mod repetat încercările de a îngrădi libertatea presei, în special atacurile împotriva jurnaliștilor, indiferent de forma sau de autorii lor. Deputații europeni au jucat un rol crucial în eforturile care s-au finalizat, în martie 2024, prin adoptarea Regulamentului european privind libertatea mass-mediei, care protejează libertatea presei și siguranța și independența jurnaliștilor. Timp de mai mulți ani, deputații europeni au insistat și pentru adoptarea unor norme privind exercitarea abuzivă a drepturilor procesuale, care să-i protejeze pe jurnaliști și pe reprezentanții societății civile de procesele strategice menite să reducă la tăcere vocile critice. Directiva anti-SLAPP a UE a fost aprobată, în cele din urmă, în februarie 2024.
Jurnaliștii își pot transmite materialul/materialele online până pe 31 iulie 2025, ora 24.00 (ora Europei Centrale), pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/.
Câștigătorii edițiilor anterioare
2021 – „The Pegasus Project” (Proiectul Pegasus), coordonat de Forbidden Stories
2022 – Documentar despre „Republica Centrafricană sub influență rusească” de Clément Di Roma și Carol Valade (ARTE/France24/Le Monde)
2023 – Investigație comună despre naufragiul unui vas cu migranți în largul insulei Pylos (Solomon, în colaborare cu Forensis, StrgF/ARD și The Guardian)
2024 – Investigație despre copiii migranți neînsoțiți dispăruți (Lost in Europe)
Cine a fost Daphne Caruana Galizia?
Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta. Ea a publicat investigații ample despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017, când i-a fost plasat explozibil sub mașină. În urma reacției de indignare a cetățenilor față de modul în care autoritățile au anchetat moartea ei, prim-ministrul maltez Joseph Muscat a fost nevoit să demisioneze. Eurodeputații au criticat lacunele din ancheta oficială, iar în decembrie 2019 au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara