Costurile nepunerii în aplicare a legislației UE în domeniul mediului prin poluarea aerului și a apei, degradarea naturii și deșeuri sunt estimate la 180 de miliarde EUR pe an pentru UE. Aceasta reprezintă aproximativ 1 % din produsul intern brut (PIB) al UE. Punerea în aplicare a politicilor de mediu poate reduce aceste costuri, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile de pe piața unică a UE.
rapoartele de țară individuale ale celor 27 de state membre ale UE.
Revizuirea include o gamă largă de informații cu privire la cât de bine protejează statele membre calitatea aerului pe care îl respiră cetățenii, apa pe care o beau și natura de care se bucură. În plus, revizuirea precizează acțiunile prioritare concrete care trebuie îmbunătățite în fiecare stat membru.
Stadiul punerii în aplicare
Raportul arată că este imperios necesar să se îmbunătățească punerea în aplicare a legislației UE în domeniul mediului.
- Economia circulară: în timp ce unele state membre înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește utilizarea resurselor într-un mod cât mai eficace posibil atunci când produc bunuri și servicii, multe dintre acestea sunt încă expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele de reciclare pentru 2025. De exemplu, raportul constată că mai multe state membre ar trebui să îmbunătățească prevenirea generării de deșeuri și să reabiliteze depozitele de deșeuri care nu respectă standardele.
- Apă: sunt necesare acțiuni urgente pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea și cantitatea apei dulci și pentru a atenua riscul tot mai mare de deficit de apă și de secetă. Statele membre trebuie să utilizeze mai bine fondurile UE disponibile pentru colectarea și epurarea apelor uzate urbane.
- Biodiversitatea: pierderea biodiversității continuă să prevaleze asupra redresării. Acest lucru se datorează în principal schimbării destinației terenurilor în scopuri agricole și intensificării agriculturii. Statele membre trebuie să îmbunătățească integrarea protecției naturii în cadrul altor politici și să accelereze punerea în aplicare a legislației privind natura.
- Poluarea aerului: în pofida progreselor considerabile, nivelul poluanților atmosferici este încă prea ridicat în multe state membre. Acest lucru reprezintă o preocupare serioasă pentru sănătatea cetățenilor. Calitatea aerului poate fi îmbunătățită prin trecerea la o mobilitate durabilă bazată pe surse regenerabile de energie, prin îmbunătățirea eficienței energetice, prin introducerea unor tehnici agricole cu emisii scăzute, inclusiv pentru gestionarea efectivelor de animale, a gunoiului de grajd și a îngrășămintelor.
- Climă: eforturile de adaptare din fiecare stat membru trebuie intensificate pentru a face față impactului tot mai mare al schimbărilor climatice. Deși UE a reușit să decupleze emisiile de gaze cu efect de seră de creșterea economică, mai multe state membre întâmpină dificultăți în ceea ce privește punerea în aplicare a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri, transportul rutier și industria mică.
Investiții, capital uman și bună guvernanță
Comisia a pus la dispoziția statelor membre mai multe fonduri ale UE pentru a-și acoperi nevoile de investiții, în valoare de aproximativ 122 de miliarde EUR pe an, pentru toate obiectivele și prioritățile de mediu. Majoritatea statelor membre trebuie să utilizeze în continuare aceste fonduri pentru a consolida capacitatea statelor membre de a asigura o punere în aplicare eficace. În ceea ce privește guvernanța în materie de mediu, majoritatea statelor membre au încă posibilitatea de a îmbunătăți în continuare accesul publicului la instanțe pentru a contesta deciziile, acțiunile sau omisiunile, în special în domeniul planificării legate de apă, natură și/sau calitatea aerului.
În cazul României, Comisia recomandă dezvoltarea capacității administrative, implicarea societății civile în procesul decizional și utilizarea completă a resurselor financiare disponibile. Raportul semnalează și nevoia de a investi în digitalizarea procesului de colectare a datelor, pentru a îmbunătăți planificarea și monitorizarea situației actuale.
În mai multe domenii, România se remarcă negativ printre celealte state membre. Deși a făcut progrese în colectarea separată a deșeurilor și menține o calitate generală bună a apei, țara noastră înregistrează cele mai scăzute rate de promovare a economiei circulare și de conformare la politicile UE privind apa.
Deficitul general de investiții de mediu al României este de 5,4 miliarde euro pe an, reprezentând 1,9 % din PIB-ul național și fiind semnificativ mai mare decât media UE (0,77%),
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL