Comisia a organizat miercuri, 24 mai, o dezbatere de orientare privind viitorul apărării europene, deoarece o Europă mai puternică în materie de securitate și de apărare reprezintă o prioritate pentru Comisia Juncker încă de la preluarea mandatului. Dat fiind că situația în materie de securitate din vecinătatea Europei se înrăutățește și că există argumente economice puternice pentru consolidarea cooperării dintre țările UE în ceea ce privește cheltuielile de apărare, Comisia consideră că acum este momentul pentru a avansa cu pași mari către o Uniune a securității și apărării.
Înaltul reprezentant al Uniunii, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a declarat: „Securitatea și apărarea reprezintă priorități pentru Uniunea Europeană, întrucât acestea sunt priorități pentru toți cetățenii noștri. Începând de anul trecut, ne intensificăm activitatea în materie de apărare europeană, astfel încât să putem deveni din ce în ce mai eficace în asigurarea securității atât pe teritoriul Uniunii, cât și dincolo de frontierele noastre, prin investirea mai multor resurse, prin consolidarea cooperării dintre statele membre și prin cooperarea mai strânsă cu NATO. În jurul nostru, lumea este într-o schimbare rapidă și în fiecare zi trebuie să facem față unor noi provocări. Ne-am asumat, în calitate de Uniune Europeană, responsabilitatea de a aborda aceste provocări.”
Dezbaterea de orientare contribuie la canalizarea activităților Comisiei în următoarele săptămâni. Înainte de conferința europeană la nivel înalt privind apărarea și securitatea, care va avea loc la 7 iunie la Praga, Comisia va lansa Fondul european de apărare, anunțat în noiembrie 2016 în Planul de acțiune european în domeniul apărării. În paralel, Comisia va prezenta un document de reflecție pe termen mai lung, în care va defini scenariile posibile în viitor în domeniul apărării europene. Acesta face parte din dezbaterea privind viitorul UE cu 27 de state membre, lansată odată cu publicarea, la 1 martie 2017, a Cărții albe privind viitorul Europei.
Context
Planul de acțiune european în domeniul apărării face parte din pachetul mai amplu de măsuri în domeniul apărării care a fost convenit de UE27 la Bratislava. Acesta este complementar cu alte două direcții de acțiune, și anume cu Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securității și apărării, care stabilește un nou nivel pentru ambițiile Uniunii în domeniu și identifică acțiunile necesare pentru concretizarea acestuia, și cu punerea în aplicare a Declarației comune UE-NATO semnată de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei și de secretarul general al NATO.
În prezent are loc punerea în aplicare a unui set comun de 42 de propuneri în 7 domenii identificate în Declarația de la Varșovia.
În Cartea albă privind viitorul Europei au fost expuse principalele provocări și oportunități pentru Europa în următorii zece ani. Cartea albă a marcat începutul unui proces în care țările UE27 trebuie să decidă cu privire la viitorul Uniunii. Pentru a încuraja această dezbatere, Comisia Europeană, în colaborare cu Parlamentul European și cu statele membre interesate, va găzdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile din Europa. Cartea albă este însoțită de o serie de documente de reflecție cu privire la:
- dimensiunea socială a Europei (26 aprilie 2017);
- valorificarea oportunităților oferite de globalizare (10 mai 2017);
- aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015 (prevăzut pentru 31 mai 2017);
- viitorul apărării europene (prevăzut pentru 7 iunie 2017) și
- viitorul finanțelor UE (prevăzut pentru sfârșitul lunii iunie 2017).
Europe Direct Targoviste
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara